محسن پاکآئین در گفتوگو با ایسنا با اشاره به تحولات اخیر در افغانستان اظهار کرد: این موضوع به راهبرد جدید امنیتی آمریکا که اخیرا ترامپ آن را اعلام کرد بر میگردد، در این راهبرد علیرغم قولهایی که ترامپ در دوره انتخابات ریاست جمهوری برای خروج نیروهای نظامی از افغانستان داده بود، اما بعد از پیروزی اعلام کرد که حضور نظامی را در افغانستان تقویت خواهد کرد و با هدف مبارزه با تروریسم در افغانستان خواهد ماند.
وی افزود: آمریکا برای این که بتواند با توجیه مبارزه با تروریسم در افغانستان بماند باید داعش را به طرف این کشور هدایت کند و فعالیت تروریستی داعش در افغانستان ادامه پیدا کند تا به این طریق آمریکا بتواند راهبرد خود را عملی کند.
وی همچنین بیان کرد: آمریکا پیشبینی میکرد داعش در سوریه و عراق سقوط کرده و حاکمیت خود را از دست میدهد؛ بنابراین از حدود 6 ماه پیش چنین طراحی کرد که نیروهای داعش به طرف افغانستان گسیل شوند، لذا مقصد بعدی داعش افغانستان شد و نیروهایی هم که از سوریه و عراق فرار میکردند اولین مقصدشان افغانستان قرار گرفت.
این کارشناس ارشد روابط بینالملل گفت: متاسفانه این هم یک معضل جدی برای دولت و مردم افغانستان شده و هدف آنها، این است که افغانستان را بیثبات کنند و به این دلیل آمریکاییها بهانه با عنوان مقابله با تروریسم برای ماندن در این کشور داشته باشند.
وی با بیان این که «داعش یک نیروی فرا افغانی است که با اهداف تروریستی و در خدمت آمریکا به افغانستان آمده است»، ابراز کرد: اما طالبان علیرغم این که دارای افکار تکفیری است اما یک نیروی داخلی افغانستان به شمار میرود و هدفش این است که در سرنوشت آینده افغانستان مشارکت کند. به همین دلیل طالبان و داعش با یکدیگر اختلاف جدی داشته و در حال جنگ هستند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر دولت افغانستان هم با طالبان و داعش در حال جنگ است، در واقع وضعیت پیچیدهای امروز در افغانستان حاکم شده و آمریکا هم قصد دارد با استفاده از موج سواری از این وضعیت، حضور خود را در افغانستان تقویت کند و اهداف بلندمدتی را برای این موضوع دنبال میکند.
رئیس سابق ستاد افغانستان وزارت خارجه با اشاره به اینکه «در بعد داخلی افغانستان دارای منابع طبیعی و معادن فراوانی است»، گفت: آمریکا برای دسترسی به این معادن قصد دارد در افغانستان بماند، البته از بعد خارجی هم برای محاصره روسیه، تهدید چین و نیز ایجاد مزاحمت علیه ایران تمایل دارد تا در افغانستان حضور داشته باشد.
وی خاطرنشان کرد: البته همانطور که رهبری اشاره کردند یکی از اهداف پنهان آمریکا این است که کشورهای اسلامی را بیثبات کند تا رژیم صهیونیستی بتواند در یک حاشیه امنی به جنایات خود در سرزمینهای اشغالی ادامه دهد، در واقع یکی از اهداف جدی آمریکا تامین امنیت رژیم صهیونیستی است و به همین دلیل کشورهای اسلامی از جمله افغانستان باید بیثبات و ضعیف شوند تا توجهات به موضوع فلسطین و آرمان آزادی فلسطین دور شود.
وی درباره اینکه ایران باید برای مقابله با داعش در مرزهای شرقی کشور چه سیاستی را در پیش بگیرد؟ گفت: مهمترین کار این است که با اعمال دیپلماسی قوی و مذاکره با دولت افغانستان آنها را نسبت به خطرات آینده حضور داعش در افغانستان آگاه کرد و در عین حال با دیپلماسی قوی با کشورهای منطقه تلاش کرد تا قدرت داعش در افغانستان کمتر شود.
پاکآیین تاکید کرد: باید نسبت به حامی اصلی داعش که آمریکا است افشاگری صورت گیرد و آمریکا بهعنوان حامی اصلی تروریسم در منطقه معرفی شود، همچنین با اعمال دیپلماسی رسمی سعی شود تا قدرت داعش تضعیف شود.
وی افزود: داعش در افغانستان قدرت سوریه و عراق را ندارد و به نظر میرسد طالبان و دولت افغانستان میتوانند جلوی داعش بایستند.
وی اظهار کرد: باید در نظر داشت داعش هدف خود را حرکت به طرف روسیه و آسیای مرکزی و قفقاز قرار داده است و فوریترین مقصد او ازبکستان و ترکمنستان است، لذا باید با کشورهای آسیای مرکزی که مستعد برای حضور تکفیریها هستند، مذاکره شود و با اعمال یک دیپلماسی قدرتمند از اشاعه خطر داعش در منطقه جلوگیری شود.
انتهای پیام
نظرات