• جمعه / ۱۳ بهمن ۱۳۹۶ / ۱۲:۳۰
  • دسته‌بندی: مجلس
  • کد خبر: 96111307225
  • خبرنگار : 71560

اکبری: باید به سمت مدیریت یکپارچه آب حرکت کنیم

اکبری: باید به سمت مدیریت یکپارچه آب حرکت کنیم

یک عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: در رابطه با مدیریت آب ما باید به سمت مدیریت یکپارچه پیش برویم و از لحاظ مصرف نیز باید به سمت بهره‌وری صحیح از منابع آب حرکت کنیم. موضوع آب کاملا امنیتی است. از نظر من بیش از هر چیز جمع‌آوری آب‌های سطحی ضرورت دارد.

علی اکبری در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص بحران آب، بیان کرد: در برنامه ششم تکالیفی برای دولت تعریف شده و قرار بر این بود که دولت بر اساس این تکالیف عمل کند. در دو هفته گذشته که آقای اردکانیان در کمیسیون کشاورزی حضور یافتند، انتظار نمایندگان از دولت برای گزارش در خصوص اقدامات انجام شده در این زمینه مطرح شد که البته هنوز به دست ما نرسیده است. در این برنامه هم برای وزارت نیرو و هم برای جهاد کشاورزی با توجه به حساسیتی که در زمینه آب وجود دارد مواردی مشخص شده بود. از جمله بهره‌وری از منابع آب، آبیاری تحت فشار، پلمب کردن چاه‌های غیرمجاز و تغییر الگو کشت مشخص شده بودند و قرار بر این بود نسبت به این موضوعات برنامه‌ریزی‌های لازم را داشته باشند.

وی در ادامه گفت: در حوزه آبیاری تحت فشار کارهایی صورت گرفته و در اصلاحاتی که داشتیم برای احیای قنوات نیز تکالیفی ایجاد کرده‌ایم. در خصوص پلمپ چاه‌های غیرمجاز با توجه به این‌که کار بسیار دشوار و پرهزینه ای است، طرح‌ها و اقداماتی صورت گرفته اما زمان‌بر است.

اکبری درباره اقدامات دولت در خصوص کم آبی بیان کرد: اقداماتی که دولت می‌تواند در کوتاه مدت انجام دهد اجرای مواردی است که در برنامه ششم تعیین شده است. از قبیل چاه‌های غیر مجاز را پلمپ کند، چاه‌های مجاز را هوشمند کند و میزان بهره‌برداری از آن‌ها تحت مدیریت باشد. وزارت جهاد کشاورزی نیز در راستای الگو کشت، فصل کشت، احیای قنوات تلاش لازم را داشته باشد. در میان مدت نیز ما نیاز داریم فعالیت‌های آبخیزداری را پیش بگیریم تا بتوانیم از آب‌های سطحی و سیل آب‌ها، آبخوان‌ها را تقویت کنیم. این یکی از مواردی است که در کمیسیون نیز به آن نگاه کردیم و احتمالا در بودجه ۹۷ هم در مورد فعالیت‌های آبخیزداری بندی خواهد آمد. در بلند مدت نیز باید به سمتی برویم که همه منابع را تحت مدیریت داشته باشیم و در جهت یکپارچگی مدیریت آب حرکت کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که مسئله آب تا چه میزان در اولویت دولت قرار دارد؟ گفت: در همین هفته دکتر جهانگیری در جمع شورای اداری استان آب به عنوان یکی از چالش‌های اساسی کشور مطرح کردند. دولت نیز راه‌های مختلفی را مورد بررسی قرار داده است. به عنوان مثال بتوانند آب را از نواحی جنوبی منتقل کنند و یا در محل استقرار صنایع آب بر تجدید نظر صورت گیرد. این‌ها مسائلی است که دولت در ادبیات گفتمانی به آن‌ها توجه کرده است.

نماینده مردم شیراز در مجلس در خصوص ضرورت جمع‌آوری آب‌های سطحی، بیان کرد: از نظر من بیش از هر چیز جمع‌آوری آب‌های سطحی ضرورت دارد؛ چراکه روان آب‌ها و سیلاب‌ها و همچنین تصفیه پس آب‌ها، منابع پایدار آب محسوب می‌شوند. چشمه‌ها و قنات‌ها هر روز دچار مشکلاتی می‌شوند؛ لذا در خصوص جمع‌آوری آب باران و سیلاب‌ها با توجه به این‌که اقلیم هم دچار تغییراتی شده و می‌بینیم که در ماه‌های پایانی سال بارندگی‌ها دفعتا و فراوان است باید تلاش کنیم که از طریق بندها کوچک یا بندها خاکی و فعالیت‌ها آبخیزداری آن‌ها را جمع‌آوری کرده و به داخل زمین نفوذ دهیم تا آبخوان‌ها نیز تقویت شود.

وی در خصوص امکانات کشور در این زمینه بیان کرد: بخشی از امکانات نیروی انسانی است که فراهم است و دانش آن نیز وجود دارد و کار خیلی پیچیده‌ای هم نیست. بخشی هم به اراده برمی‌گردد که همه دستگاه‌ها به عنوان یک اولویت باید به آن اهتمام داشته باشند. بخشی هم به تکنولوژی برمی گردد که دستگاه‌های مربوطه باید نسبت به تولید وسایل مورد نیاز یا واردات آن‌ها اقدام کنند. ما باید از همه فرصت‌ها استفاده کنیم مخصوصا در خصوص جمع‌آوری آب باران باید تمام تلاش خود را کنیم.

اکبری در پاسخ به این سوال که در زمینه مدیریت آب چه میزان از کشورهای دیگر عقب هستیم؟ گفت: اکنون نیز در خاورمیانه علیرغم همه محدودیت‌هایی که داریم، یکی از کشورهای پرآب هستیم. ما باید بتوانیم مصرف را مدیریت کنیم و ذخیره سازی را انجام دهیم. ما باید بتوانیم این اراده را در دستگاه‌ها ایجاد کنیم. قانون مجوزهایی را داده ولی هنوز آن چیزی که بتواند مدیریت آب را اجرایی کند، انجام نشده اما جهت‌گیری‌ها مثبت است. وقتی به گذشته برمی‌گردیم هم به لحاظ قانونی و هم به لحاظ مصرف دچار اشتباهاتی شده‌ایم. در خصوص مدیریت آب ما باید به سمت مدیریت یکپارچه پیش برویم و از لحاظ مصرف نیز باید به سمت بهره‌وری صحیح از منابع آب حرکت کنیم. در خصوص بهره‌برداری از منابع آب باید فرهنگ‌سازی صورت گیرد و مردم را نیز آگاه کنیم. در این زمینه باید مقداری سخت‌گیرانه عمل کنیم.

وی در خصوص استفاده از طرح‌های نوین نیز  بیان کرد: اکنون آبیاری نوین و آبیاری تحت فشار از روش‌های نوین است. همچنین توسعه گلخانه‌ها که یکی از روش‌هایی است که در دستور کار قرار دارد و به خوبی هم در این زمینه پیشرفت صورت گرفته از روش‌های نوین است. این روش باعث کاهش مصرف آب و افزایش محصول و همچنین اشتغالزایی می‌شود. بخشی از مشکلاتی که امروز با آن مواجه هستیم به دلیل بهره‌برداری‌های نادرستی بوده که داشته‌ایم. به خصوص بهره‌برداری از ۳۰۰ و ۴۰۰ تا چاه غیر مجاز که در ۱۰ سال گذشته خسارت شدیدی به منابع آبی وارد کرده است.

اکبری در خصوص اقدامات مجلس در زمینه مدیریت آب، گفت: مجلس در بخش هشت قانون برنامه ششم به طور مفصل در مورد آب بحث کرده است. ساز و کارهای مختلفی نیز توصیه شده است. همه مواردی که به آن‌ها اشاره کردم اگر در زمینه مدیریت آب اتفاق افتد، منجر به حفظ شدن منابع آب کشور خواهد شد. مجلس دولت را ملزم کرده تا سالی ۰.۲ میلیارد متر مکعب از طریق روش‌های مختلف پس انداز آب داشته باشد و همچنین مصرف آب در هر سال نسبت به سال قبل کاهش یابد. روش‌های مدیریتی باید خودشان را تجهیز کنند و آماده شوند.

وی در خصوص استفاده از آب دریاهای جنوب به جای دریای خزر، بیان کرد: از هر دو باید استفاده شود. توصیه شده که آب شهرهای ساحلی از شیرین کردن آب دریاها تامین شود چه درجنوب کشور و چه در شمال کشور. در تمام دنیا نیز به همین گونه است. شهرهای ساحلی آب دریا را شیرین کرده و از آن استفاده می‌کنند. از نظر من ما باید آب شهرهای ساحلی را به جای اینکه از مراکز و فلات مرکزی ایران منتقل کنیم، از شیرین کردن آب دریاها تامین کنیم. کشورهای حاشیه خلیج‌فارس نیز این کار را انجام می‌دهند.

اکبری در پاسخ به این سوال با توجه به این‌که حدود۸۰ درصد آب در کشاورزی صرف محصولاتی می‌شود که آب زیادی را می‌برند و در نهایت نیز به آن میزان کشت شده مورد استفاده قرار نمی‌گیرند لذا چرا محصولات استراتژیکی تعریف نمی‌شوند تا تمرکز مصرف آب بر روی آنها باشد؟ گفت: مقدمات شروع شده. الگو کشت را تعریف کرده و آن را قانونمند ساخته‌ایم. همچنین گفته شده کسانی که این الگو را نخواهند، مشمول خدمات تسهیلات نمی‌شوند. قرار است متناسب با اقلیم و مزیت‌ها منطقه‌ای آمایش الگو کشت تهیه شود تا در بعضی از استان‌ها تولید مازاد نداشته باشیم و هم از مزیت‌های منطقه‌ای استفاده کنیم. اگر این اقدام انجام شود در مصرف آب نیز تاثیرگذار خواهد بود.

وی در پایان گفت: موضوع آب کاملا امنیتی است. یک روزی در یک روستا و یا در یک محله بر سر آب درگیر می‌شدند اما امروز این مسئله از یک بخش یا یک شهرستان عبور کرده و وارد مناقشات بین استان‌ها شده است. آب یک موضوع ملی است. این مسائل می‌تواند بعدها تبعات بدی داشته باشد. همیشه آب در طول تاریخ و حتی در جنگ‌ها یک موضوع چالشی بوده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha