به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) افتتاحیه این کنفرانس به دلیل درخواستهای برخی از گروههای حاضر و نیز اعتراض گروه ۱۵۰ نفره مخالفان به تبلیغات حامی سوریه در فرودگاه سوچی، با تاخیر کار خود را شروع کرد.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه از ایران، ترکیه و سازمان ملل برای فراهم کردن فرصت این کنفرانس تشکر کرد.
وزیر خارجه روسیه در حالی که در حال قرائت پیام ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در ابتدای این نشست بود، گفت: اکنون فرصتی پیش آمده تا این صفحه سیاه از تاریخ سوریه را ورق بزنیم. تنها ملت سوریه هستند که برای آینده خود تصمیم میگیرند و روسیه تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا صلح پایدار در سوریه برقرار شود.
در میانه سخنان لاوروف یکی از نمایندگان مخالفان با فریاد، روسیه را به "کشتار غیرنظامیان سوری" متهم کرد و در ادامه شرکتکنندگانی که از طرف دولت سوریه در نشست حاضر بودند شعارهایی را در حمایت از روسیه سردادند. لاوروف نیز که عصبانی به نظر میرسید معترضان را به آرامش دعوت کرد و گفت به وقتش به همه فرصت سخن گفتن داده میشود.
عمده هدف کنفرانس سوچی تدوین قانون اساسی جدید سوریه است. هیئت سازمان ملل بر تشکیل کمیته مامور تدوین قانون اساسی جدید سوریه متمرکز خواهد بود. در جلسه افتتاحیه همچنین اعضای هیئت رئیسه نشست و کمیتههای فرعی معرفی شدند.
وزارت خارجه ترکیه نیز اعلام کرد که هیئت این کشور به نمایندگی از مخالفان سوری در نشست سوچی حاضر شده است.
با وجود حمایت سازمان ملل از نشست سوچی، این نشست از سوی "هیئت عالی مذاکرات" که بزرگترین گروه مخالفان سوری محسوب میشود، تحریم شده است. کشورهای غربی از جمله آمریکا نیز گفتهاند در این نشست مشارکت نمیکنند.
محمد غسان القلاع، رئیس اتحادیه اتاق بازرگانی سوریه در افتتاحیه این کنفرانس دستیابی به راه حل و خروج از بحران را از طریق مذاکرات سوریه خواستار شد. وی ریاست هیئت دمشق را در مذاکرات برعهده دارد.
سفارت آمریکا در مسکو اعلام کرد، واشنگتن در کنفرانس سوچی شرکت نخواهد کرد و برای تصمیم هیئت مذاکرات مخالفان سوریه که مشارکت در کنفرانس را رد کردند، احترام قائل است.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه نیز نسبت به موفقیت کنفرانس ابراز تردید کرده به خصوص که مدعی شد، گروه اصلی سوریه یعنی هیئت مذاکرات مخالفان سوریه در این نشست غایب است.
در این راستا سخنگوی وزارت خارجه فرانسه نیز از حضور نیافتن این کشور در کنفرانس سوچی خبر داد.
مارتین لونگدین، نماینده انگلیس نیز در توییتر نوشت، انگلیس در کنفرانس سوچی شرکت نخواهد کرد و از روسیه میخواهد از نفوذش برای قانع کردن نظام سوریه برای تغییر رویهاش استفاده کند.
این درحالی است که کرملین اعلام کرده است، مخالفت برخی طرفها با مشارکت در اجلاس هرگز باعث شکست نشست نخواهد شد.
بنا بر اعلام روسیه، ۱۵۱۱ تن اعم از مخالفان خارجی دولت دمشق، مخالفان داخلی و نمایندگان دولت سوریه در این نشست حضور دارند و نماینده سازمان ملل به همراه فرستادگانی از برخی کشورهای مرتبط با پرونده سوریه بر این گفتوگوها نظارت میکنند.
شبکه الجزیره پیشتر گزارش داده بود، بیش از ۱۲۰ شخصیت از مخالفان سوریه از جمله فرماندهان گروههای عضو "ارتش آزاد سوریه" شب گذشته وارد سوچی شدند، در حالی که ۵۰ شخصیت این نشست را تحریم کردند.
کردها نیز گفتند، در این نشست شرکت نمیکنند. بیش از ۳۰ گروه از مخالفان سوریه نیز دعوت روسیه را رد کردند، اما هیئت نظام سوریه با بیش از ۶۰۰ شخصیت در این کنفرانس شرکت دارد.
فرحان حق، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل اظهار داشت، گوترش به این نتیجه رسیده است که کنفرانس سوچی تا حد قابل ملاحظهای بر روند مذاکرات ژنو تاثیر خواهد گذاشت.
خبرگزاری نووستی نیز گزارش داد، کارشناسان سازمان ملل رایزنیهایی را با هیئت روس در آستانه نشست امروز انجام دادند. این رایزنیها پشت درهای بسته انجام شد.
انتهای پیام
نظرات