به گزارش ایسنا و به نقل از مرکز اطلاعرسانی آستان قدس رضوی، این اشکال در ردیفهای منظم به شکلهای ششگوش، هشتگوش بزرگ و کوچک، کوکبی شکل و گاهی به صورت مربع است. لابهلای اشکال گاهی با خطوط برجسته رقاع، ثلث و اسلیمی تزئین یافته است و بر روی بیشتر آن ها، آیات، احادیث، کلمات قصار و امثال و اشعاری، به خط نسخ قرن ششم هجری مشهود است.
تاریخهای نوشته شده بر این کاشیها خمسمائه (۵۰۰ قمری با حذف قسمتی از آن)، اثنی عشر و خمسمائه (۵۱۲ هجری)، اثنی عشر و ستمائه (۶۱۲ هجری)، ستین و سبعمائه (۷۶۰ هجری) و تاریخ (۵۳۸ هـ ق) را نشان میدهد. از تاریخهای نوشته شده بر کاشیهای ازاره حرم معلوم میشود که حرم یک نوبت در اوایل قرن ششم و بار دیگر در اوایل قرن هفتم با کاشیهای نفیس و ممتاز سنجری تزئین یافته است.
دیوارهای اطراف روضه منوره به ارتفاع ۹۲ سانتیمتر با کاشی سنجری تزئین شده که مربوط به حدود ۹۰۰ سال پیش است. این کاشیها بخشی از اِزارههای ۲ متری دیوارهاست. اِزار یا اِزاره در معماری به معنی بخش پایینی دیوارهاست که به کف زمین متصل میشود.
اکنون حدود ۸۰۰ تا ۹۰۰ سال است که از عمر کاشیهای این بخش از حرم میگذرد. این کاشیهای ممتاز و نیز کتیبه اطراف جبهه خارجی در پیش روی مبارک، در رواق دارالحفاظ، از شاهکارهای بی نظیر و از قدیمیترین کاشی های عهد اسلام است.
انتهای پیام
نظرات