به گزارش ایسنا، دکتر سعدالله نصیریقیداری در نشست خبری " گزارش سی و نهمین اجلاس کنفرانس عمومی یونسکو" که امروز، سه شنبه در محل کمیسیون ملی یونسکو برگزار شد، اظهار کرد: مهم است که ما در تدوین کنوانسیونها و قوانین بینالملل شخصا حضور داشته باشیم و منتظر نمانیم تا کشورهای دیگر قوانین بینالملل را بنویسند و ما صرفا این قوانین را در مجلس تصویب کنیم و به کار ببریم. ما باید از ابتدا حضور داشته باشیم و در نوشتن این قوانین نظرات جمهوری اسلامی ایران را در این کنوانسیونها وارد کنیم.
وی درباره سی و نهمین اجلاس کنفرانس عمومی یونسکو که از 8 تا 22 آبان (30 اکتبر تا 13 نوامبر 2017) در پاریس برگزار شد، تصریح کرد: برنامه کنفرانس به این شکل بود که از 8 تا 13 آبان ماه جلسات عمومی برگزار شد، هیئتی از ایران در این کنفرانس عمومی حضور داشت که هریک وظایف قانونی و اساسنامهای خود را در جای جای این کنفرانس انجام دادند.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران ادامه داد: کنفرانس عمومی عالیترین مرجع تصمیم گیری سازمان جهانی یونسکو است که هر دو سال یکبار در مقر این سازمان یعنی فرانسه و در شهر پاریس با شرکت نمایندگان کشورهای عضو، سازمانهای وابسته و ناظران بینالمللی به منظور تبیین سیاستها و خط مشیهای سازمانی تشکیل میشود. دراین کنفرانس در مورد انتخاب اعضای شورای اجرایی که یکی از ارکان مهم سازمان جهانی یونسکو است، تصمیم گیری میشود که کشور ما نیز در کنفرانس عمومی قبلی یعنی سال 94 با رای خوبی عضو این شورا شد.
نصیری قیداری افزود: همچنین مدیرکل جدید یونسکو در این کنفرانس انتخاب شد. اعضای شوراها، کمیتهها و نهادهای وابسته به یونسکو انتخاب شدند و درباره پیشبرد اجرایی قطعنامهها، بیانیههای بینالمللی در کشورهای عضو بحث و تبادل نظر شد. با توجه به اهمیت حضور فعال جمهوری اسلامی ایران در اجلاس کنفرانسهای عمومی در سال 94 در جریان سی و هشتمین اجلاس کنفرانس عمومی کمیسیون ملی یونسکو قرار شد با تشکیل یک کمیته هماهنگی ایران پیگیریهای موضوعات مندرج در دستور کار اجلاس را مورد اهتمام قرار دهد که با بهره گیری از نتایج خوب تجربه قبلی از فروردین سال 96 یک کمیته هماهنگی کمیسیون ملی یونسکو تشکیل شد که در آن مدیران گروههای عضو حضور داشتند.
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران یادآور شد: در این کمیته بعضا بنابر اهمیت موضوع از نمایندگان دستگاههای ذیربط دعوت شد که در مدت 7 ماه اسناد کنفرانس عمومی سال 96 را بررسی کنند و با تعامل و مشورت با نهادهای ذیربط مانند وزارت امور خارجه، وزارت علوم، وزارت آموزش و پرورش، وزارت کار، سازمان میراث فرهنگی، سازمان محیط زیست و دیگر نهادهای ذیربط نظرات جمهوری اسلامی در قبال اسناد تهیه شد و روی آنها کار فنی صورت گرفت.
نصیریقیداری تصریح کرد: در واقع هدف از این فعالیتها به دست آوردن آمادگی لازم برای حضور موثر ایران در این کنفرانس بود.
وی ادامه داد: مجوزهای ضروری برای اعضای هیات از سوی ریاست جمهوری گرفته شد و نهایتا هیاتی متشکل از اعضای کمیسیون ملی، مدیران گروههای تخصصی، افرادی از وزارت علوم، وزارت امور خارجه و چند وزارتخانه دیگر به پاریس اعزام شد.
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران یادآور شد: البته قبل از عزیمت این هیات به پاریس، آخرین هماهنگیها در جلسهای در وزارت علوم با حضور دکتر سید ضیاءهاشمی سرپرست وقت وزارت علوم و دکتر شریعتی نیاسر معاون آموزشی وزارت علوم انجام شد.
نصیریقیداری خاطر نشان کرد: در کنفرانس عمومی یونسکو دو نوع نشست عمومی و تخصصی برگزار میشود که در نشستهای عمومی علاوه بر افتتاحیه، نشست رهبران در 9 و 10 آبان ماه تشکیل شد و در این نشست برخی از رؤسای جمهور و نمایندگان دولتها دعوت شده بودند که هر کدام سخنرانیهایی را ارائه دادند.
وی افزود: نشست عمومی بعدی مربوط به مباحث سیاستهای کلی است که نمایندگان کشورها در سطح وزیر، رؤسای دولت و معاونین در آن حضور پیدا کردند که دکتر جلالی به عنوان نماینده جمهوری اسلامی ایران سیاستهای کلی جمهوری اسلامی ایران را درباره یونسکو در فرصتی 6 دقیقهای ارائه داد.
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران گفت: به موازات نشستهای عمومی، نشستهای تخصصی نیز برگزار شد که اولین آن کمیسیون تخصصی مالی و اداری بود که در این جلسات من نیز حضور داشتیم.
نصیری قیداری ادامه داد: همزمان با این کمیسیون از 9 تا 10 آبان ماه کمیسیون حقوقی تشکیل شد که مهرعلیان مسئول میز یونسکو وزارت امور خارجه در این کمیسیون حضور داشت و بعد از آن کمیسیون تخصصی علوم در 15 و 16 آبان با حضور دکتر مهین گزانی مدیر گروه علوم طبیعی برگزار شد.
وی افزود: از 15 تا 17 آبان ماه کمیسیون ارتباطات دایر شد که دکتر فرهاد اعتمادی، مدیر گروه ارتباطات به دلیل کسالت نتوانست در این کمیسیون حاضر شود که نهایتا با هماهنگی دکتر حاجیلاری نمایندگان ما در این کمیسیون حضور پیدا کردند.
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران اظهار کرد: روز 16 و 17 آبان ماه کمیسیون علوم اجتماعی با حضور دکتر شیدا مهنام تشکیل شد و آخرین کمیسیون یعنی کمیسیون فرهنگ در تاریخ 17 و 18 آبان برگزار شد که دکتر عبدالمهدی مستکین، مدیر گروه فرهنگ کمیسیون ملی نیز در آن حضور داشت.
نصیریقیدار تاکید کرد: نمایندگان ایران تمام وقت در این کمیسیونها حضور داشتند و احیانا اگر جایی نظرات مغایر با ارزشهای ملی و اسناد بالادستی ایران بود، بلافاصله با مشورت کارشناسان امور خارجه نظرات جمهوری اسلامی ایران اعلام میشد.
وی یادآور شد: با توجه به فضای تعاملی یونسکو در تصمیم گیریها به نظرات کشورها اهمیت داده میشود و عمده نظرات جمهوری اسلامی ایران نیز در اسناد وارد شده است.
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران اظهار کرد: در کمیسیون آموزش مطلب مهمی که مطرح شد، امکانسنجی تدوین یک ابزار معیارگذاری در زمینه همکاری بینالمللی در خصوص منابع آموزشی آزاد بود که خوشبختانه کمیته تخصصی ما در گروه آموزش روی این مساله کار کرده بود. همچنین در این کمیسیون با توجه به ظرفیتهای متفاوت پیشنهاد شد ابزارهای سخت افزاری و چارچوبهای نرم افزاری کشورهای شمال و جنوب در ارتباط با منابع آموزش آزاد، کشورهای عضو حق تعریف خود از برنامههای آموزشی آزاد را دارند.
نصیری قیداری یادآور شد: ما تاکید کردیم در این کارها باید چارچوب ملی آموزش جمهوری اسلامی ایران در نظر گرفته شود و این ابزار معیارگذاری نباید به نحوی باشد که هیچ محدودیتی را برای برنامهریزی ملی کشورها به وجود بیاورد و باید به ارتقای نظام برنامهریزی ملی درسی کشورها کمک کند. همچنین در اشتراک گذاری منابع آموزشی آزاد در سطح بینالمللی باید مسائل فرهنگی همچون خط، زبان، ارزشهای ملی و بومی کشورها مورد تاکید و توجه قرار گیرد.
وی در ایران اظهار کرد: در کمیسیون ارتباطات مباحثی همچون امنیت روزنامهنگاران، تنوع زبانی در اینترنت، مقابله با خشونت و افراطیگری مورد بحث و اجماع قرار گرفت.
نصیری قیداری ادامه داد: در کمیسیون علوم طبیعی یونسکو 16 ماه می به عنوان روز جهانی نور تعیین شد که ایران در انتخاب این مناسبت عملکرد فعالی داشت و ضمن برگزاری 500 برنامه مرتبط با نور در سال 2016 در کشور، "ابن هیثم" به عنوان بنیانگذار علم اپتیک جدید جهان و به عنوان یک دانشمند مسلمان خوشنام معرفی شد.
وی افزود: توانستیم فلسفه اشراق یا نور شیخ شهابالدین سهروردی را نیز تبیین و به جایگاه نور در توسعه علوم پایه، علوم ارتباطات، علوم پزشکی و فرهنگ و معارف دینی خود اشاره کنیم.
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران تاکید کرد: در کمیسیون علوم یونسکو مبحث به رسمیت شناختن اسناد مدارک تحصیلی در کشورهای مختلف مورد بحث قرار گرفت، اما به جمعبندی نهایی نرسید و بررسی آن به اجلاس بعدی موکول شد.
نصیریقیداری یادآور شد: در کمیسیون علوم طبیعی تدوین پرونده جنگلهای هیرکانی ایران پیشنهاد داده شد تا این میراث طبیعی جهانی 20 میلیون هکتاری در فهرست میراث طبیعی جهان ثبت شود. همچنین ثبت ذخیرهگاه کپه داغ به عنوان سیزدهمین ذخیرهگاه طبیعی ایران در یونسکو پیشنهاد شد.
وی افزود: در بخش فرهنگ نیز، دانشگاه هزار و 750 ساله جندی شاپور را به عنوان قدیمیترین دانشگاه جهان ثبت کردیم که جای دارد از تلاشهای ارزنده دکتر عصاری، رییس این دانشگاه نیز یادی کنیم، اهمیت ثبت این دانشگاه جهانی در فهرست رویدادها و مشاهیر یونسکو در این است که جندی شاپور اولین دانشگاه جامع جهانی است که در آن ملیتهای مختلف به دور از تعصب و افراطیگراییهای آئینی و مذهبی درس میخواندند و قطبیان، سوریان، مسیحیان، یونانیان، چینیان و هندیان در کنار دانشمندان ایرانی در زمینه توسعه علوم بشری تحصیل میکردند. همچنین از دیگر نکات پر اهمیت این دانشگاه، کتابخانه قدیمی آن است که حاوی 400 هزار عنوان کتاب در زمینههای نجوم، پزشکی، فلسفه، گیاهشناسی، داروشناسی، طب سنتی، منطق و ریاضی بوده است.
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران در پایان گفت: در کمیسیون علوم اجتماعی نیز پیش نویس بیانیه اصول اخلاقی مربوط به تغییرات اقلیمی مطرح شد که عملیاتی شدن این سند پیشنویس منوط به در نظر گرفتن اولویتهای ملی و ارزشهای محلی دولتها شد.
انتهای پیام
نظرات