• یکشنبه / ۷ آبان ۱۳۹۶ / ۱۲:۵۵
  • دسته‌بندی: غرب آسیا و آفریقا
  • کد خبر: 96080703909
  • خبرنگار : 71516

تشدید تلاش‌های آمریکا و روسیه برای فیصله دادن به بحران سوریه بر اساس اهداف خود

تشدید تلاش‌های آمریکا و روسیه برای فیصله دادن به بحران سوریه بر اساس اهداف خود

واشنگتن به نماینده سازمان ملل در امور سوریه تاکید کرد که مذاکرات ژنو برای روند سیاسی در سوریه مرجع قرار گیرد و اینکه و کردها نیز باید در این روند شرکت داشته باشند.

به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه فرامنطقه‌ای الشرق الاوسط، با وجود تأکید واشنگتن بر مشارکت کردها در روند سیاسی و عدم اعتبار بخشیدن به روند نشست‌های آستانه و کنفرانس حمیمیم، اما ترکیه به ائتلاف مخالفان سوریه توصیه کرده که برخورد مثبتی با کنفرانس حمیمیم(تحت نظر روسیه) داشته باشند و خواهان عدم مشارکت حزب اتحاد دموکراتیک سوریه(اصلی‌ترین تشکل کردهای سوریه) در روند سیاسی است.

به نظر می‌رسد دوره آتی برای مشخص کردن موعد اولیه کنفرانس‌ها و لغو دیگر نشست‌ها مهم خواهد بود. برنامه‌ای که تغییرات زیادی در آن صورت گرفته شامل این موارد است: برگزاری نشست آستانه روزهای 30 و 31 ماه جاری میلادی، نشست گسترده مخالفان سوریه در ریاض که 10 نوامبر برگزار می‌شود. نشست گروه‌ها در حمیمیم که 18 نوامبر برگزار می‌شود و دور هشتم مذاکرات ژنو که 28 نوامبر برگزار می‌شود.

از نظر عملی دو روند وجود دارد: اول روند روسی است که مسکو از طریق آن تلاش می‌کند به آرامی و به تدریج مرجع بودن مذاکرات ژنو تحت نظر سازمان ملل را لغو کند. دوم روند بین المللی که به بیانیه ژنو و قطعنامه 2254 پایبند است.

در رابطه با طرح روسیه، این طرح چند هفته بعد از مداخله نظامی مستقیم در اواخر سپتامبر 2015 آغاز شد زمانی که صحبت درباره انتقال سیاسی و بیانیه ژنو را به پایان رساند. این طرح همچنین شامل عدم تمدید مهلت کمیته مشترک تحقیقات درباره سلاح شیمیایی و استفاده از حق وتو علیه تمدید این کمیته و تردید در گزارش بین المللی است که نیروهای نظام سوریه را مسئول حمله خان شیخون دانست.

طرح دیگرچند هفته بعد مطرح شد آن هم بعد از اینکه درباره قطعنامه 2165 شورای امنیت که شامل ارسال کمک‌های بشردوستانه از طریق مرزهای سوریه به کشورهای همجوار است، صحبت‌هایی شد. شرایط کنونی نشان می‌دهد که مسکو خواهان تمدید این قطعنامه نیست چراکه توجیهی برای آن نمی‌بیند بلکه بر کشورهای غربی و عربی فشار می‌آورد تا کمک‌ها از طریق دمشق ارسال شود. اما کشورهای اروپایی می‌گویند درصورتی که روسیه این قطعنامه را تمدید نکند آن‌ها نیز کمک‌ها به مناطق کاهش تنش را متوقف می‌کنند.

در راستای طرح روسیه، روند آستانه شروع شد. اکنون صحبت‌هایی درباره پیوستن مصر و کشورهای عربی دیگر به کشورهای ضامن آتش‌بس وجود دارد به ویژه اینکه توافق نامه غوطه دمشق و حومه حمص با نظارت قاهره امضا شد. مسکو قبلا تلاش کرد تا روند آستانه را به روند سیاسی تبدیل کند زمانی که پیشنهاد بررسی قانون اساسی جدید را داد اما این تلاش ناکام ماند. مسئولان غربی معتقدند که هدف کنفرانس حمیمیم این است که به پوشش سیاسی روند آستانه تبدیل شود.

نشست حمیمیم قرار است با مشارکت حدود 1000 تن از بخش‌های مختلف مردم سوریه برگزار شود نه گروه‌های سیاسی. هیئتی از پایگاه حمیمیم برای سنجش این طرح از 19 بخش در شرق سوریه بازدید کرده‌اند. به نظر می‌رسد این نشست برای یک روز یا چند ساعت با حضور گسترده رسانه‌ای برگزار شود که منجر به تشکیل کمیته‌ای برای تدوین قانون اساسی جدیدی ظرف شش ماه شود.

احتمالا نشست دیگری نیز در فرودگاه دمشق برگزار شود که این نشست سیاسی خواهد بود اما ساختار نهایی مرتبط با طرح وزارت خارجه روسیه و دیداردهایی است که چند روز پیش بین سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه و سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه و استفان دی میستورا، فرستاده سازمان ملل به سوریه برگزار شده بود.

مسئله جالب توجه در اینجا نشست فوری است که وزارت خارجه ترکیه خواهان برگزاری آن با هیئت ائتلاف مخالفان سوریه شده است. پیام سدات اونال، معاون مشاور وزیر خارجه ترکیه لزوم برخورد مثبت با کنفرانس حمیمیم است.

درباره واشنگتن باید گفت که آمریکا همچنان به تفاهم با مسکو درباره تقسیم شرق و غرب فرات بین نیروهای سوریه دموکراتیک و نیروهای نظام سوریه پایبند است اما ارتش آمریکا مراقب اقدامات روس‌ها درباره این توافق است.

اکنون واشنگتن تلاش می‌کند تا از واقعیت نظامی، بهره برداری سیاسی کند. واشنگتن به دی میستورا ابلاغ کرده که لازم است کردها بخشی از روند سیاسی و آینده سوریه باشند. واشنگتن این روزها درباره پایان نقش هیئت عالی مذاکره کنندگان و متحد کردن مخالفان به روش خلاقانه صحبت می‌کند.

اکنون واشنگتن و دی میستورا می‌خواهند روند آستانه و حمیمیم برای امور نظامی و آتش بس باشد و مذاکرات ژنو به امور سیاسی بپردازد. دی میستورا از مسکو می‌خواهد بر دمشق فشار بیاورد تا وارد "مذاکرات جدی" شود. برنامه این است که مذاکرات برای دو هفته برای بررسی دو پرونده قانون اساسی و انتخابات ادامه داشته باشد و این یعنی به تأخیر انداختن مسئله حکومت و مبارزه با تروریسم.

به گفته یک مسئول غربی روسیه اکنون می‌خواهد روند قطعنامه 2254 شورای امنیت اجرا شود که مبتنی بر مذاکرات ظرف شش ماه برای تشکیل حکومت، تدوین قانون اساسی و برگزاری انتخابات ظرف 18 ماه است و موعد انتخابات ریاست جمهوری در سال 2021 باشد تا موضوع مشارکت بشار اسد، رئیس‌جمهور سوریه در قدرت به آن زمان واگذار شود. این مسئول می‌گوید: روسیه اکنون می‌خواهد روند انجام اصلاحات و تحول سیاسی را به جای روند سیاسی یا انتقال سیاسی اجرا کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha