به گزارش ایسنا و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی محیط زیست (پام)، «پروین فرشچی» با اعلام اینکه یکی از مصوبات دوازدهمین جلسه کنفرانس کشورهای عضو کنوانسیون گونههای مهاجر که طی هفته گذشته برگزار شد، قرار گرفتن فک خزری در لیست گونههای در حال انقراض بود، اظهار کرد: قرار گرفتن این گونه ارزشمند در لیست گونههای در حال انقراض زمینهساز حفاظت از این گونه ارزشمند خواهد بود.
وی با یادآوری این موضوع که کشورهای حاشیه خزر به جز ایران برای صید و شکار فک خزری بهمنظور بهرهبرداری از پوست، گوشت و یا حتی روغن این گونه حیوانی، سهمیه مشخص تعیین میکردند، افزود: قرار گرفتن این گونه در لیست گونه در معرض خطر انقراض منجر به ممنوعیت صدور مجوز شکار و صید میشود و از این پس کشورها اجازه ندارند سهمیهای برای شکار یا صید گونه فک خزری تعیین کنند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: از سوی دیگر اضافه شدن گونه فک خزری به ضمیمه کنوانسیون گونههای مهاجر منجر به افزایش همکاریهای منطقهای و بینالمللی برای حفاظت از تنها گونه پستاندار دریای خزر خواهد شد.
به گفته وی، هماکنون چندین مرکز بینالمللی برای حفاظت از گونههای مختلف فک از جمله فک خزری وجود دارد که مرکز هلند به مدیریت لنی هارت نیز یکی از آنها است.
این مقام مسئول ادامه داد: هارت علاقه و حساسیت زیادی به گونه فک خزری دارد و از اینرو برای حفاظت از آن کمکهای زیادی داشته است و حتی به مرکز نجات فک خزری در استان گلستان تحت مدیریت صیاد شیرازی نیز کمک میکند.
فرشچی مهمترین تهدید برای گونه فک خزری در کشور را حس رقیب پنداری ماهیگیران با این گونه بهعلت تغذیه فک خزری از ماهیان خاویاری دانست و افزود: ماهیگیران فکر میکنند کم شدن صید ماهی آنها بهعلت وجود گونه فک خزری است و از همینرو اگر فکی در تور ماهیگیری آنها گرفتار شود، به آن آسیب میزنند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: طی سالهای اخیر با اجرای برنامههای آگاهیرسانی مختلف در استانها و شهرستانها که از سوی محیط زیست و شیلات برگزار شد، آسیب به گونه ارزشمند فک خزری در ایران بسیار کاهش پیدا کرده است.
وی گفت: یکی دیگر از اقدامهای خوب صورت گرفته برای حفظ این گونه ارزشمند در ایران، تخصیص و اهدا جایزه از سوی مرکز ملی نجات فک خزر به ماهیگیرانی بود که اقدام به نجات و حفظ فک خزری میکنند که البته با توجه به بودجه کم، محدودیتهایی در این حوزه است.
فرشچی ادامه داد: یکی از اقدام های مهم برای حفظ و نجات فک خزری، افزایش اعتبار مالی و تجهیزات مرکز نجات فک خزر در گلستان است.
فک خزری جزو اصلی چرخه غذایی دریای خزر است
این مقام مسئول با تأکید بر این موضوع که فک خزری جزو اصلی چرخه غذایی دریای خزر است، تصریح کرد: این یک تهدید بزرگ و هشدار مهم برای منطقه است که طی سه دهه 900 هزار فک خزری از میان رفته است. چون این گونه تنها پستاندار دریای خزر و گونه بومی این منطقه است.
وی یادآوری کرد: در دهه 90 میلادی جمعیت این گونه حدود یک میلیون بود که متأسفانه اخیرا با سرشماریهای هوایی صورت گرفته مشخص شد با نگاه مثبت میتوان گفت حدود 100 هزار فک خزری باقی مانده است.
به گفته فرشچی، شیوع نوعی بیماری ویروسی است که از سگسانان به فک منتقل میشود در سالهای 2002، 2005 و 2007 منجر به مرگ دسته جمعی فکها شد و یکی از علل کاهش این گونه بشمار میرود.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست یکی دیگر از علل مرگ و میر گونه فک را آلودگیهای دریایی همچون آلودگیهای نفتی و آلودگیهای ناشی از سم و کود کشاورزی دانست و افزود: بهعلت همین کاهش شدید جمعیت فک خزری در سال 1387 تلاش کردیم تا این گونه را در لیست گونههای در خطر انقراض ثبت کنیم که در آن زمان بهعلت نبود آمار دقیق تعداد فک در کشورهای مختلف حاشیه خزر، موفق به انجام این کار نشدیم.
فرشچی اشارهای هم به ریاست خود بر فاز 3 برنامههای زیست محیطی منطقه خزر داشت و گفت: یکی از اقدامهای صورت گرفته در آن دوره، اعلام برخی مناطق حفاظت شده خاص برای فکها در کشورهای حاشیه خزر به ویژه بخش شمالی دریای خزر که زیستگاه جمعیت کثیری از فکها است، بود.
انتهای پیام
نظرات