رحیم میدانی امروز در حاشیه سیزدهمین نمایشگاه بینالمللی آب در نشستی خبری در پاسخ به سوال ایسنا مبنی بر عملکرد اردکانیان در وزارت نیرو گفت: قطعا وی به پشتوانه منابع علمی به دنبال مدیریت آب کشور خواهد بود و قطعا تعادل بین منابع و مصارف آب از مهمترین برنامهریزیهای وی در دوران وزارت خواهد شد.
وی ادامه داد: به اعتقاد بنده اردکانیان سیاستی مبنی بر سدسازی برای رفع بحران آب ندارد و باید به این مسئله نیز توجه کرد که پشتوانه اصلی وی منابع علمی است. لذا از هیچ یک از منابع علمی نمیتوان انتظار داشت که طرح تعادلبخشی را کنار بگذارند.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان اینکه انتظار میرود اردکانیان بر اساس منابع علمی در حوزه وزارت نیرو فعالیت کند، بیان کرد: اگر وزیری رویکردهایش غیر از رویکردهای دولت یازدهم در چهار سال اخیر باشد، بنده قطعا با وی فعالیت نخواهم کرد.
میدانی تصریح کرد: قطعا سدسازی میتواند در شرایطی خاص در مدیریت منابع آب کارساز باشد اما باید تمام تصمیماتی که در این حوزه اتخاذ میشود با حساب و کتاب صورت گیرد. اعتقاد من این است که اردکانیان در این زمینه فعالیت خوبی خواهد داشت. لذا امیدوارم که با حمایت نمایندگان مجلس وارد وزارت نیرو شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در این مدت جلسهای بین شما و اردکانیان برگزار شده است، گفت: تاکنون صحبتهای زیادی با اردکانیان برای حل مشکلات بحران آب در کشور صورت گرفته و تعاملات خوبی را با وی داشتهایم به همین دلیل پیشبینی میکنیم که اردکانیان بتواند فعالیت خوبی را در وزارت نیرو داشته باشد.
پروژههای انتقال آب نیازمند مطالعه
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا درباره طرحهای انتقال آب و اینکه آیا وزارت نیرو ناگزیر به انتقال آب است، گفت: در شرایط فعلی لازم است که پروژههای انتقال آب مطالعه و در نهایت اجرایی شود. چرا که ایران طبیعت خاصی دارد که برای تامین آب نیازمند انتقال آب هستیم.
میدانی با بیان اینکه در ایران منطقهای به نام صلات مرکزی وجود دارد که نزدیک به ۴۵ درصد جمعیت کشور در این منطقه زندگی میکنند، اظهار کرد: در این شرایط یا باید جمعیت را به جای دیگر انتقال داد و یا اینکه به دنبال اجرای طرحهای انتقال آب بود.
وی تصریح کرد: رئیس جمهور در سال ۱۳۹۳ حجت را تمام کرد و گفت: انتقال حوزه به حوزه با هدف آب شرب میتواند صورت گیرد. البته باید به این مسئله توجه کرد که این حساسیتها برای انتقال آب از دریا نیست و حساسیت بیشتر در زمینه انتقال آب از یک استان به استان دیگر است و همان طور که ما از کشورهای بالاتر انتظار داریم که برای تامین نیازهای حیاتی ما کمک کنند، صحیح نیست که استانی برای انتقال آب به استانی دیگر ناراضی باشد.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان اینکه انتقال آب باید به حداقل برسد، بیان کرد: ایران ناگزیر به انتقال آب است اما باید در اجرای این مسئله به مسائل زیستمحیطی توجه کند.
میدانی در مورد انتقال آب، در پاسخ به این موضوع که انتقال آب موجب خشک شدن مناطق مبدا می شود، گفت: وقتی آبی را منتقل می کنیم، از آب مصرفی آن منطقه کم نمی کنیم.
وی ادامه داد: اینطور نیست که مبدا را خشک کنیم، بلکه مازاد بر مصرف آن منطقه را منتقل می کنیم؛ به عنوان مثال در حوضه آبریز کارون، مگر استان هایی مانند چهار محال همه آب کارون را مصرف می کنند؟ مثلا آبی که از بهشتآباد به سه استان می خواهیم انتقال دهیم، این آب اکنون هیچ جا مصرف نمیشود.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا ادامه داد: درصد کانون های ریزگردها در کشور قبلا ۷ تا ۸ درصد بود، اما الان از ۱۵ درصد گذشته است؛ علت آن این است که حق آبه تالاب ها و محیط زیست را به این بخش برگردانده نمی شود.
میدانی با بیان اینکه مادر همه مشکلات بخش آب کشور این است که بیش از توان و ظرفیت کشور، آب مصرف میکنیم، اظهار کرد: این مساله باعث شده که همه متخصصان، نگران آینده آب کشور شوند هر کشور یک ظرفیت دارد و تا حدی می تواند از منابع آب کشور استفاده کند لذا زمانی که از آن میزان عبور کنیم، با بحران مواجه می شویم.
وی ادامه داد: درست است که بهره وری آب پایین است، اما حتی اگر بهره وری را ارتقا دهیم، تا زمانی که مصرف متعادل نشود، مشکل حل نمی شود.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در مورد رویکرد دولت یازدهم و دوازدهم در مورد برداشت آب از منابع زیر زمینی گفت: اخیرا ابلاغیه وزیر جهاد کشاورزی را رییس جمهوری امضا کرد که در آن ابلاغیه، رییس جمهوری دستور داد که در طرح احیا و تعادل بخشی، باید با وزارت نیرو همکاری شود؛ قبلا این همکاری را وجود نداشت و اتفاق خوبی است که این موضوع روی کاغذ آمد.
به گفته میدانی مصارف باید به میزانی که وزارت نیرو اعلام کرده، یعنی ۸۰ میلیارد متر مکعب آب باشد و یازده میلیارد متر مکعب نیز در سال در اختیار تالاب ها قرار گیرد.
وی با بیان اینکه یکی از اقدامات مهمی که در این راستا باید انجام شود، این است که باید در کشور دنبال بازیافت آب باشیم؛ بزرگترین پروژه بازیافت را در مشهد مقدس شروع کرده ایم و در حال مطالعه هستیم، گفت: برای اینکه از تجربه همه دنیا استفاده کنیم، با همکاری آلمانی ها مطالعات این طرح را پیش می بریم که با آب کشاورزی جایگزین کنیم، البته از آنجا که پساب ها همیشه منطبق با زمان آبیاری نیست، بخشی نیز باید به سفره های زیرزمینی تغذیه کنیم.
به گفته معاون وزیر نیرو از آنجا که استفاده از پساب برای مصرف کشاورزی استانداردهای خود را دارد و ما استانداردهای ملی در این زمینه نداریم، استانداردهای نحوه استفاده از پساب در کشورهای آلمان، آمریکا و اسپانیا را اخذ کردیم و ممکن است این استانداردها را به استاندارد ملی تبدیل کنیم.
میدانی گفت: این پروژه قادر است سالانه ۱۰۰ میلیون متر مکعب توان بازیافت پساب را در این شهر داشته باشیم، این طرح در حال مطالعه است و پس از اتمام فاز مطالعاتی، وارد فاز اجرایی می شود.
وی در مورد بسته شدن چاه های غیرمجاز گفت: امسال برنامه ریزی کردیم که ۱۵ هزار حلقه چاه غیرمجاز بسته شود اما به دلیل تامین نشدن منابع، تاکنون یک هزار و ۶۵۰ حلقه چاه بسته شده است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا اظهار کرد: نزدیک به ۴۰۰ میلیارد تومان برای این بخش پیش بینی شده بود اما تاکنون ۱۱۴ میلیارد تومان از اسناد خزانه اسلامی تخصیص پیدا کرده است.
میدانی با اشاره به آخرین آمار بارندگی در کشور گفت: برای مهرماه در غرب کشور شاهد کاهش بارندگیها بودیم اما در حوزه دریای خزر ۶۰ میلیون مترمکعب بارندگی وجود داشت که نسبت به درازمدت ۹۲ درصد مثبت است ولی در حوزه خلیج فارس و دریای عمان بارندگی زیادی را شاهد نبودیم.
وی ادامه داد: در حوزه دریاچه ارومیه هشت میلی متر بارش داشتیم که نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد منفی بوده است. همچنین باید گفت که میزان ورودی آب به سدها نیز ۶۵۰ میلیون مترمکعب از سال آبی گذشته تخمین زده شده است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا در خصوص وضعیت دریاچه ارومیه نیز گفت: در سه سال اخیر شاهد وضعیت خوبی در دریاچه ارومیه نبودیم چرا که سطح دریاچه ۲۲ سانتیمتر افت داشت و میزان بارندگی در این حوزه نیز با ۳۴ درصد کاهش روبرو بود اما بنده به عنوان یک کارشناس نسبت به احیای این دریاچه بسیار امیدواریم.
میدانی در خصوص شیرینسازی آب دریا گفت: به بخش خصوصی مجوز یک میلیارد مترمکعب برداشت از آب دریا را دادهایم و باید گفت که در حال حاضر ۶۰ میلیون مترمکعب آب از طریق شیرین سازی آب دریا استحصال میشود.
وی در خصوص انتقال آب از دریای خزر به سمنان نیز گفت: برای این پروژه هنوز مجوز لازم را اخذ نکردهایم چرا که قرار بود بر اساس این پروژه ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب انتقال یابد که ۱۵۰ میلیون برای صنعت و ۵۰ میلیون مترمکعب برای شرب باشد اما هنوز تقاضایی از سوی صنایع برای این بخش نشده است.
به گفته معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا به منظور تامین ۳۰ میلیون مترمکعب نیاز آب شرب سمنان گزینه دیگری را تعریف کردهایم تا از طریق سامانه آبهای شیرین را به این استان برسانیم که در حال حاضر این طرح در حال مطالعه است.
انتهای پیام
نظرات