به گزارش ایسنا، نویسنده این سفرنامه، رضا مقدسی است که بخش ابتدایی سفرنامه او پیش از این منتشر شد و اکنون بخش پایانی آن را به نقل از «صبح نو» میخوانید: در حرم امیرالمؤمنین علی (ع) مشغول زیارتم که در زمانی کوتاه پیکر سه شهید برای طواف وارد حرم میشود. همه آنها که در سالهای اخیر به زیارت اعتاب مقدسه در نجف ،کربلا یا کاظمین مشرف بودهاند، حتماً چنین صحنههایی را دیدهاند که مردم عراق چگونه با شور و حرارت در این حرمهای نورانی با عزیزان خود وداع میکنند. همین خونها به ویژه پایمردیهای مردمی در نبرد با داعش، قصه امروز عراق را با گذشته آن متفاوت کرده است. امروز همه اضلاع قدرت در عراق معترفند که دو چیز باطل السحر نیروی اهریمنی داعش بوده است ؛ اول مرجعیت و فتوایی که نیروی اعجاب انگیز مردم را بسیج کرد و پای کار آورد و دوم، حشدالشعبی که در کنار نیروهای نظامی و امنیتی، قدرتی فوق العاده به عراق بخشید. همین دو عامل حالا مورد غضب آمریکاییها و متحدان منطقهای آنهاست و ایضاً برخی گروهها و اشخاصی است که در عراق منافع فردی آنها در مقابل منافع جمعی ملت عراق قرار دارد.
قاسم الاعرجی، وزیر کشور عراق اوضاع کشورش در آغاز حمله داعش را اینگونه برایمان توصیف میکند: حمله داعش ٢٠١٤ شروع شد. من در خدمت آقای عامری بودم که موصل سقوط کرد و خطر به دیوارهای بغداد رسید. آقای سیستانی فتوا دادند و ما به دیاله رفتیم و در پایگاه اشرف مستقر شدیم. آمریکا و اوباما ٥٢روز به بهانه اینکه این جنگ اختلاف سنی و شیعی است ما را معطل کردند. خطر به نزدیکی اربیل رسید و هیچ کشوری جز ایران به ما سلاح نداد. ما حتی برای تهیه فشنگ مشکل داشتیم. همان زمان کاهش قیمت نفت و مشکلات داخلی بر ما فشار میآورد. بعداً کشورهایی برای کمک به ما وارد شدند اما نقش اصلی مربوط به نیروهای مقاومت بود و ملت ایران. وی میگوید: ما هرگز کمکهای ایران فراموش نخواهیم کرد چه زمان صدام و چه در مبارزه با داعش. آقای الاعرجی ادامه میدهد: با بسیج نیروهای مردمی، نیروهای بدر نقش اساسی در آموزشها داشتند و ما جنگ را علیه داعش از دیاله شروع کردیم. حتی اهالی موصل که هنگام ورود داعش برای آنها کف زدند، وقتی جنایتهای آنها را دیدند، همه علیه آنها متحد شدند.
آقای جواد مالکی، نخست وزیر سابق و معاون کنونی رئیسجمهور هم موضعی محکم درباره حشدالشعبی دارد و میگوید: حشد الشعبی نه تنها از بغداد و حکومت عراق که از حیثیت و هستی مردم عراق دفاع کرد. حشد الشعبی بیشترین تلاش را در استانهای غربی کرد که سنی هستند و لذا نمیتوان نفس وجود آن را فقط در دفاع از یک مذهب متهم کرد.
آقای مالکی البته نگرانی خود را از وجود برخی فتنههای داخلی و طایفه ای و بعضاً خارجی که سعی بر حذف حشدالشعبی دارد، نمیتواند پنهان کند؛ نگرانیای که حیدر العبادی هم بر آن صحه میگذارد و تصریح میکند: باید در این رابطه به تحرکات خرابکارانه برخی دشمنان و فریب خوردگان برای بدنامی حشد شعبی در افکار عمومی اشاره کنم و نسبت به آن هشدار دهم.
جالب است که آقای موید اللامی در یکی از ملاقاتها با ذکر خاطرهای به یکی از انواع تبلیغات منفی علیه نیروهای مردمی عراق یعنی حشدالشعبی اشاره میکند و میگوید: ملاقاتی با السیسی رئیس جمهور مصر داشتم. او میگفت یا فکر میکرد نیروهای حشدالشعبی ایرانیانی هستند که لباس عراقی پوشیدهاند و در عراق علیه اهل سنت میجنگند؛ اما من به او توضیح دادم که حشدالشعبی همه عراقی هستند و حتی بعضی از بستگان من هم بین آنها حضور دارند.
به هر حال با همه این توطئه چینیها، عزم مسوولان و مردم این کشور برای حفظ و تقویت حشدالشعبی جزم است. نخستوزیر عراق از تلاش آمریکا و صهیونیستها برای حذف حشدالشعبی در عراق پس از داعش گفت و در جمع ما تاکید کرد: حشد الشعبی ظرفیت مشخص و روشنی دارد که در کنار ارتش عراق در حذف تروریسم نقش ویژهای داشته و حتماً باید در آینده عراق مشارکت داشته باشد و این موضع روشن ما در این خصوص است.
این موضع محکم مقامات عراقی در حمایت از بسبج نیروهای مردمی برای برخیها خوشایند نیست. گذشته از مقتدیصدر که مخالفتش با حشدالشعبی را باید نگرانی از کاسته شدن نفوذش در مردم دانست و به گفته عراقیها، همین اعوجاجهای سیاسی او و نزدیکی اخیرش به سعودی به اعتبار و موقعیتش بین مردم لطمه زده است؛ اما سایر مخالفتها با حشدالشعبی ناشی از احساس خطر از پاگرفتن حزب الله دیگری در منطقه است.
ترکیه و آمریکا و اخیراً مسعود بارزانی از مشارکت نیروهای حشدالشعبی در عملیات آزادسازی تلعفر ابراز نگرانی و با آن مخالفت کردهاند. حیدرالعبادی نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق اما پیش از این تصریح کرده است: الحشدالشعبی بخشی از سیستم نظامی عراق است و در عملیات آزادسازی تلعفر شرکت میکند. حال باید دید با شروع عملیات آزادسازی تلعفر، تحولات میدانی چگونه پیش خواهند رفت. آمریکاییها البته پیشاپیش با ایجاد پایگاهی در مرز سوریه، خود را برای این تحولات آماده کردهاند.
پ.ن: دیروز از خطر تداوم تفکر تروریستی و نگرانی مقامات عراقی از این بابت نوشتم و همزمان تام ویلسون روزنامه نگار آمریکایی در سرمقاله روزنامه نیویورک تایمز نوشت: حدود ٥ هزار کودک در انگلیس براساس شیوههای درسی رسمی سعودی آموزش دیدهاند. کتابهای درسی این کودکان همان کتابهایی اندکه در سال ٢٠١٤ به عنوان کتابهای آموزشی داعش در مدارس استفاده شدند. همچنین با دادن بورسیههای تحصیلی و پاداشهای بسیار، نسلی از شخصیتهای افراطی از کشورهای غربی به عربستان سفر کردهاند تا درباره ایدئولوژی وهابیت آموزش ببینند. غربیها مسیر خشونت علیه خود را گشودهاند اما چشمان خود را همچنان بسته نگه داشتهاند!
همه پرسی ،رقابتهای حزبی و باقی قضایا
عراق کمتر از هشت ماه با انتخابات دور جدید پارلمان فاصله دارد. داغترین رقابتها میان احزاب شیعی است. در روزهای حضور ما در بغداد، سیدعمار حکیم در مهمانیای که برای هیأت رسانهای در ساختمان مجلس اعلا ترتیب داده بود، از دلایل جدایی خود از مجلس اعلای اسلامی عراق و تشکیل حزب جدیدش یعنی «حکمة الوطنی» سخن گفت. حیدرالعبادی نیز در نشستی، در اظهارنظری احتیاط آمیز گفت: من با هرگونه انشعاب و انشقاقی مخالفم . او همچنین شایعه جدایی خودش از حزب الدعوه و ایجاد تشکیلاتی جدیدرا به صراحت تکذیب کرد؛ بهجز حیدرالعبادی و سید عمار حکیم که نقشی بارز در انتخابات پارلمانی آتی دارند. مالکی معتقد است انتخابات آینده آسان نبوده و به دلیل حضور احزاب بسیار زیاد و متعدد حساسیتها بالاست و مسیر سختی پیش روست. او در عین حال تصریح میکند که قصدی برای بازگشت به پست نخست وزیری عراق ندارد. در این دور از رقابتهای پارلمانی حضور حشدالشعبی بسیار مهم و تعیین کننده خواهد بود و لذا تحلیل گران تحرکات اخیر مقتدی صدر را با نگرانیهای او از ریزش آرایش در انتخابات آینده، بی ارتباط نمیدانند.
همه پرسی کردها
موصل در زمان حضور ما در بغداد، روزهای بالنسبه آرامی را پشت سر میگذارد اما کمی آن طرفتر اربیل نشینان از فرصت پیش آمده استفاده کرده و موضوع همه پرسی استقلال کردستان را داغ کردهاند. نخست وزیر تصریح میکند که این همه پرسی، خطایی بس بزرگ است و آن را به نفع کردها نمیداند.
معاون رئیس جمهور عراق میگوید: اقلیم به دنبال امتیازگیری است و برخی با اهداف شخصی و گروهی، در پی فرصت تاریخی برای معرفی خود به عنوان ناجی ملت کرد هستند. بدون شک خطاب این سخن آقای مالکی، مسعود بارزانی است که این روزها بیشترین تلاش را برای مطرح کردن استقلال کردستان به عمل میآورد.
ابراهیم جعفری وزیر بعدازظهری دلچسب را با گفت وگو درباره موضوعات گوناگون سیاسی و فرهنگی رقم می زند؛ در میان مسوولان عراقی که هریک کم و بیش زخم خورده صدام و رژیم بعث هستندآقای جعفری تقریباً بیشترین ارتباط را با ایران داشته و دارد و جالب اینکه خودش خاطرهای نقل میکند که در زمان محاصره شهر آبادان، او رئیس بیمارستان آیت الله طالقانی بوده و مقاومت میکنند تا در عملیات ثامن الائمه حصر آبادان شکسته میشود. آقای ابراهیم جعفری که چون وزیر خارجه اسبق ما یعنی آقای علی اکبر ولایتی تحصیلات و کسوت پزشکی دارد، درس خوانده دانشگاه موصل است اما در حال حاضر بیشترین اشتغالاتش در حوزه سیاست خارجی است.
آقای جعفری در گپ و گفت ما درباره استفتا یا همان همهپرسی اقلیم کردستان میگوید: ملت عراق داری طوایف مختلف است و هریک از آنها حقوقی دارند و همه آزادند که نظر خود را داشته باشند. عراق در ابتدا حق فدرالی را به کردستان داد در حالیکه هیج کشوری این حق را نداده است. در آمریکا که ٥٠ ایالت دارد یک رئیس جمهور و یک وزیر خارجه وجود دارد.
آقای جعفری خاطر نشان میکند: حتی سهم اقلیم از نفت عراق، که در زمان نفت در برابر غذا ١٣ درصد بود الان به ١٧ درصد افزایش یافته است و از این طریق میلیاردها دلار نصیب آنها میشود، ضمن اینکه آنها در دولت سمتهای مهمی را هم برعهده دارند؛ پست ریاست جمهوری در اختیار آنهاست و چند وزارتخانه و پست معاونان رییس جمهور، نخست وزیر و رئیس پارلمان را هم در اختیار دارند.شهرهای کردستان بسیار آباد است و ما از این بابت خوشحالیم و ما همین وضعیت را برای دیگر مناطق عراق میخواهیم و نباید هیچ تبعیضی بین مردم باشد.
شب استثنایی
آخرین شب سفر است؛ خستگی سفر فشرده از بغداد به نجف و کربلا و بازگشت مجدد و شرکت در جلسه جمع بندی سفر در سفارت، انرژی جسمانی اعضای هیأت را به تحلیل برده است اما با این وجود، اکثریت اصرار دارند که شب میلاد حضرت ولی نعمتمان آقاجان امام رضا علیه آلاف التحیة و الثناء را در کاظمین و در حرم باصفای امامین جوادین باشند. ساعات پایانی شب از ازدحام جمعیت زائران کاسته شده ولی رونق ماشینهای عروسی در خیابانهای اطراف حرم پابرجاست. هرم گرما که افتاده است نوزادان هم جرأت یافتهاند از خانه بیرون بیایند و در آغوش پدران و مادران و در نورانیت حرم طوافی بکنند. حرم امامین جوادین بیشتر از هر زمان دیگری عطر امام رضا (ع) را به خود گرفته است.
انتهای پیام
نظرات