به گزارش ایسنا، محمد شریعتمداری وزیر بازرگانی دولت اصلاحات، معاون اجرایی حسن روحانی، رییس سازمان فضایی جمهوری اسلامی ایران، سرپرست وزارت ورزش و جوانان و عضو هیات امنای ستاد اجرایی فرمان امام خمینی (ره)، سابقه اجرایی و مدیریتی دارد که کارآمدی او را در این عرصه نشان میدهد. اما به هرحال وزارت صنعت، معدن و تجارت که گلوگاه ادغام شده چهار وزارتخانه و یکی از شاهراههای اجرایی و سیاستگذاری اقتصادی کشور است ویژگیهایی را میطلبد که بتواند تمام حوزههای مربوط به صنعت، معدن، صادرات و کنترل بازار را مدیریت کند تا در شرایطی که اقتصاد ایران دارد و میتوان گفت به طور مداوم در بازههای زمانی بحرانهای متفاوتی را تجربه میکند اثرات مناسبی در برآیند عملکرد خود داشته باشد.
بخش معدن به عنوان یک حوزه بالادستی در بهرهبرداری از منابع طبیعی ایران که توان ایجاد ارزش افزوده بالا در فرآیند تکمیل زنجیره خود دارد و زمزمههای جایگزینی آن با حوزه نفت در اقتصاد کشور نیز مطرح میشود، از جمله حوزههایی است که در سایه صنعت و تجارت و ادغام وزارتخانهها در یکدیگر تقریبا به طور کامل در سیاستهای کلان کشور مغفول واقع شده است نیاز دارد تا با تغییر نگاهی به عرصه اولویتهای اقتصادی باز گردد که در این میان فعالین بخش خصوصی نظارتی را دربارهی به روی کار آمدن محمد شریعتمداری برای تصدی وزارت متبوع شان دارند.
بعد از معرفی شریعتمداری به عنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت تشکلها و گروههایی از انتصاب وی استقبال کرده و حمایت خود را از او با عنوان گزینه مناسب برای تصدی این وزارتخانه اعلام کردند.
وزارت صنعت، معدن و تجارت مدیر میخواهد نه متخصص
محمد رضا بهرامن – رییس خانه معدن ایران – از جمله فعالان بخش خصوصی بود که هم به طور شخصی هم به نمایندگی از یک تشکل خصوصی از معرفی شریعتمداری به سمت وزارت صنعت، معدن و تجارت استقبال کرد و در خصوص ویژگیهایی که فرد برای کرسی وزارت باید داشته باشد، گفت: بعضا موضوعاتی مطرح میشود که از تک بعدی بودن یک فرد در یک حوزه خاص اقتصادی گله میکند به عنوان مثال شریعتمداری را بابت این که پیش از این وزیر بازرگانی بوده است گزینه مناسبی برای تصدی وزارت نمیدانند و برخی فعالین معدنی ترس این را دارند که حوزه معدن در حاشیه حوزه تخصصی ایشان قرار بگیرد.
این در حالی است که موضوع درست در رابطه با تعیین وزرا این است که یک وزیر پیش از این که متخصص در امور مختلف باشد، باید یک مدیر و یک سیاستمدار قابل باشد و این روندی است که در بسیاری از کشورهای توسعه یافته شاهد آن هستیم و ما معتقدیم که حضور شریعتمداری به عنوان یک مدیر توانمند میتواند عرصههای مختلف وزارت صنعت، معدن و تجارت را به تحرک مثبت وا دارد.
در کنار این نگاه برخی دیگر از حامیان معرفی محمد شریعتمداری معتقدند که از آنجایی که حوزه تخصصی او به موضوع بازرگانی بر میگردد، قرار گرفتاش در مستند وزارت میتواند حوزه صادرات که یکی از حوزههای اصلی در معدن کشور است را رونق بخشیده و تسهیل کند.
اما در این میان بیژن پناهی زاده – رییس سازمان صنعت و معدن استان خوزستان – نیز در صف حامیان شریعتمداری قرار دارد و معتقد است که وی میتواند با ابزاری که در اختیار دارد اولویتهای حوزه معدن را مورد توجه قرار دهد.
وی در این باره میگوید موضوع تجهیز و نوسازی تجهیزات یکی از مهم ترین اولویتهای معدن است که در صدر خواستههای فعالان این حوزه قرار میگیرند و در کنار آن بحث تعامل با وزارتخانهها و سازمانهای دیگر از اصلی ترین خواستههای حوزه معدن به شمار میرود.
رییس سازمان صنعت و معدن استان خوزستان با بیان این که گرههای معدن باید در وزارتخانههای دیگر گشوده شود، اظهار کرد: بخش معدن مشکلاتی دارد که حل آن در وزارتخانهها و سازمانهایی دیگر مانند وزارت اقتصاد و دارایی و سازمان محیط زیست وجود دارد و انتظار میرود که وزیری که در این مسند قرار میگیرد قدرت چانه زنی بالایی با سازمانهای دیگر داشته باشد و بتواند تعامل لازم را جهت پیگیری مطالبات و رفع موانع تولید و صادرات را انجام دهد.
اما از سوی دیگر منتقدان محمد شریعتمداری معتقدند که اگر روال معرفی افرادی که در صدر وزارت صنعت، معدن و تجارت قرار میگیرند مانند سابق باشد و افرادی که جنس و اهمیت معدن را به طور واقعی درک نمیکنند به عنوان وزیر به کار گرفته شوند این بخش همچنان در محاق بی توجهی قرار خواهد گرفت.
در میان منتقدان احمد شریفی – دبیر انجمن سنگ ایران – با بیان این که شریعتمداری یک مدیر قابل و توانا است، عنوان کرد: بعد از ادغام وزارت معادن و صنایع معدنی در دو وزارتخانه صنایع سنگین و سبک یک بار حوزه معدن را به چاله انداختیم و بار دیگر با ادغام وزارت صنایع و معدن با وزارت بازرگانی این حوزه را عملا به چاه انداختیم.
وی ادامه داد: حوزه معدن حوزهای است که نیاز به توجه دارد تا بتواند پتانسیلهای خود را در موضوع صادرات، اشتغال و بالا بردن سهم GDP کشور به طور شایسته بروز دهد و گرچه شریعتمداری یک مدیر توانمند به شمار میرود، اما ترجیح ما این است که فردی از جنس تولید و معدن برای این مسند معرفی شود تا بتواند بخشهایی از خلاءهای تولید و صادرات را پر کند.
این اظهارات در حالی است که عمده نظرات دیگر منتقدان محمد شریعتمداری نیز بیشتر به موضوع حوزه مدیریت اقتصادی وی بر میگردد که این وزیر سابق را که بیشتر به حوزه بازار و بازرگانی منتسب میکنند و معتقدند که برای رونق تولید در حوزه صنعت و معدن میشد گزینههایی را از همین جنس را برای مسند وزارت صنعت، معدن و تجارت در دولت یازدهم معرفی کرد.
انتهای پیام
نظرات