به گزارش ایسنا، به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی استان، هادی نیستانی اظهارکرد: این بیماری توسط انگل اکینوکوکوس گرانولوزوس ایجاد میشود ، انگل بالغ در روده سگ و گوشتخواران زندگی کرده و در آن جا تولید تخم میکند .
وی افزود :سگ و حیوانات آلوده، تخم ها را همراه با مدفوع در محیط دفع میکنند، تخم ها در طبیعت به وسیله علوفه و چرای دام در مراتع آلوده به بدن حیوانات اهلی وارد شده و در داخل بدن حیوانات لارو آزاد میشود و از طریق مخاط روده وارد عروق خونی شده و در اعضای مختلف بدن مانند کبد ، ریه ، کلیه ، مغز ، استخوان ، طحال و ... شروع به رشد می کند و به کیست تبدیل میشود.
وی افزود: کیست هیداتیک معمولا در جگر سیاه دام به صورت کیستهای آبداری است که داخل آن پر از تخم انگل میباشد و در صورت پاره شدن این کیست ها و خارج شدن محتویات مایع آن می تواند سایر قسمت های لاشه گوشت را نیز آلوده کند .
به گفته وی انسان با مصرف جگر و فرآورده های دامی آلوده که معمولا به صورت خام و یا نیم پز ( نیمه پخته )مصرف میکنند به این بیماری مبتلا میشود .
وی با بیان اینکه انگل در بدن سگ علائم خاصی ندارد، عنوان کرد: در انسان 70 درصد کیست ها در کبد هستند که سبب بزرگ شدن کبد و دردهای کبدی میشود.
نیستانی ادامه داد: فشار به کبد و مجاری صفراوی موجب ایجاد یرقان شده ، در ریه سبب تب ، درد قفسه سینه ، تنگی نفس و خلط ، در دستگاه عصبی موجب تب ، تهوع ، استفراغ و تشنج و در ستون فقرات به نخاع فشار می آورد و فرد فلج خواهدشد.
نیستانی با اشاره به اینکه تشخیص در انسان توسط روش های آزمایشگاهی ،سونوگرافی و سی تی اسکن انجام میشود ، بیان کرد : درمان در انسان فقط با جراحی و خارج کردن کیست امکان پذیر است.
وی عنوان کرد: مهمترین مسئله در پیشگیری از ابتلا به این بیماری این است که از گوشت و فرآورده های دامی به خصوص جگر که توسط دامپزشکی تایید شده استفاده کرد.
نیستانی گفت: به هیچ وجه جگر و فرآورده های دامی مشکوک استفاده نشود و این فراورده ها باید معدوم شود و حتی به سگ و گربه داده نشود چون مصرف جگر آلوده توسط این حیوانات موجب افزایش انتشار این بیماری در جامعه می شود.
انتهای پیام
نظرات