به گزارش ایسنا، روزنامه فایننشال تایمز در ادامه نوشت: حسن روحانی رئیسجمهور ایران زمانی که این کشور توانست بر سر برنامه جامع اقدام مشترک با گروه 1+5 به توافق دست یابد، گفت که هدف این توافق جذب سرمایه خارجی 30 میلیارد دلاری است.
این امید وجود داشت که پس از خروج ایران از انزوا، بانکهای بینالمللی تامین مالی داد و ستدهای اقتصادی با ایران را آغاز کنند که به ترغیب سرمایهگذار خارجی و پیشبرد رشد اقتصادی منجر خواهد شد. اما با وجود گذشت یک سال از اجرای توافق میان ایران و آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان تلاشهای تهران برای جلب سرمایه مورد نظرش به جایی نرسید.
سرمایهگذاران میگویند که به دلایل مختلفی از ورود به ایران عقب نشستهاند. ابهامات قانونی درباره میزان تحریمهای باقیمانده واشنگتن علیه تهران، عدم اطمینان درباره رویکرد دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، انتخابات پیش روی ریاست جمهوری در ایران و مشکلات برای تامین مالی از سوی بانکهای بزرگ سبب شده است تا منافع آنها تحت الشعاع قرار گیرد.
به نوشته فایننشال تایمز، ترامپ تاکنون وعده انتخاباتی خود در خصوص پاره کردن توافق هستهای را عملی نکرده و تحریمهای جدید وضع نکرده است. اما واشنگتن پس از آزمایشهای موشکی بالستیک اخیر در ایران اعلام کرد که به ایران هشدار میدهد. علاوه بر این اقدام رئیسجمهور آمریکا برای ممنوعیت ورود اتباع ایران به خاک کشورش و بررسی جامع توافق هستهای در دولت ترامپ، تهران را ناامید کرده و سوالاتی را درباره آینده توافق هستهای به وجود آورده است.
برنامه جامع اقدام مشترک که در ژوئیه 2015 میان ایران و قدرتهای جهانی حاصل شد، در دولت پیشین آمریکا یک پیروزی دیپلماتیک به حساب میآمد که به رفع تحریمهای بینالمللی وضع شده علیه ایران در ازاء محدودیت برنامه هستهای این کشور منجر شد. با این حال هنوز تحریمهای غیرهستهای ایران به قوت خود باقی است.
بانکهای بزرگی همچون بی ان پی پاریباس، اچ اس بی سی و استاندارد چارترد تا کنون به اتهام نقض تحریمهای آمریکا علیه ایران هدف مقامات آمریکایی قرار گرفته و جریمه شدهاند. از اینرو اغلب بانکها به دلیل ترس از گرفتار شدن در تحریمهای باقیمانده ایران از داد و ستد با این کشور پرهیز میکنند. هرچند برخی بانکهای کوچکتر از جمله کی بی سی بلژیک و بانک دی زد آلمان داد و ستد با ایران را آغاز کردهاند. تعاملاتی که شامل دلار آمریکا میشوند نیز این مساله را پیچیدهتر کرده است.
فایننشال تایمز در ادامه گزارش خود به انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در ایران اشاره کرده و نوشت: با توجه به برگزاری این انتخابات مهم در آینده در ایران این وضعیت حتی پیچیدهتر هم شده است. تندروهای این کشور میتوانند حسن روحانی را به دلیل عدم موفقیتش در جذب سرمایهگذارهای خارجی هدف قرار دهند.
با این حال بسیاری خوشبین هستند که مسائل تغییر خواهد کرد.
برخی مدیران مالی اروپایی بخشی از سرمایه خود در اروپا را به خرید سهام در بازار سهام تهران اختصاص دادهاند.
انتهای پیام
نظرات