رسول خضری در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: متاسفانه شاهد این بودیم که چهار نفر از کولبران سردشتی در ریزش بهمن جان خود را از دست دادند. با توجه به اینکه ما برای آنها ایجاد شغل نکردیم و آنها ناگزیر بودند برای تامین معاش خود اقدام به کولبری کنند و جانشان را در معرض خطر قرار دهند، درخواست من از رئیس جمهور، وزیر کار، سازمان تامین اجتماعی و مجموعه دولت این است که حداقل دیه این افراد را به خانوادههایشان پرداخت کنند و مستمری ماهانه برای آنها در نظر بگیرند تا قدری از آلام آنها کاسته شود.
وی با بیان اینکه «در منطقه سردشت و پیرانشهر هشت تا 10 هزار نفر برای تامین معاش خود به عنوان کولبر فعالیت میکنند» یادآور شد: این افراد از هیچ حمایت اجتماعی از جمله بیمه بیکاری و مستمری تامین اجتماعی برخوردار نیستند و زمانی که دچار مصدومیت شوند یا جانشان را از دست دهند خانوادههای آنها با مشکلات زیادی روبرو خواهند شد. از طرفی نبود کارخانه و فضای مناسب برای اشتغال در شهرستان آنها را ناگزیر به انجام این کار میکند.
خضری ادامه داد: تا سال 82 و پیش از اینکه بحث انسداد مرزها مطرح شود، وضعیت مرزنشینان قدری بهتر بود. البته این عنایت رهبری بود که فرمودند تا زمانی که شغل جایگزین ایجاد نشود، نباید انسداد کامل مرز انجام شود و بر این اساس معابر مرزی مورد توجه قرار گرفت که البته آن هم با مشکلاتی مواجه است و بسیاری از مسئولان معتقدند که باید تبادلات تجاری به گمرک محدود شود، در حالی که این شیوه تبادل مربوط به تجار است.
نماینده مردم پیرانشهر و سردشت با اشاره به جلسات مکرر با مسئولین استانی، شورای امنیت و وزارت کشور برای ساماندهی وضعیت کولبران خاطرنشان کرد: درخواست ما این است که مرزنشینان از مزایا و منافع تبادلات تجاری در معابر مرزی بهره مند شوند. این در حالی است که عواید مرزی به خزانه میرود و بخش ناچیزی از آن به شهرهای مرزی برمیگردد و در نتیجه مرزداران، مرزبانان و مرزنشینان کمترین بهره را از این عواید میبرند.
وی با اشاره به محرومیت طیف وسیعی از مردم در شهرهای مرزی، خاطرنشان کرد: پیشنهادی که ما قبل از این به دولت داده بودیم، ایجاد منطقه آزاد تجاری و صنعتی در سردشت و پیرانشهر است. بویژه اینکه این دو شهرستان 240 کیلومتر مرز مشترک با عراق (اربیل و سلیمانیه) دارند و در عین داشتن 12 میلیارد دلار ظرفیت تبادل تجاری در سال، ایجاد منطقه آزاد 45 هزار شغل را برای مردم به ارمغان میآورد.
خضری با بیان اینکه «مرز پیرانشهر و سردشت، مرز صادرات محور است» خاطرنشان کرد: مسئولان مختلف دولتی در بازدیدهای خود از منطقه قول مساعدی به مردم میدهند، اما پیگیری مناسبی در این زمینه ایجاد نشده در حالی که ما معتقدیم بهترین و تنها راه ایجاد اشتغال در دو شهرستان سردشت و پیرانشهر، ایجاد منطقه آزاد تجاری و صنعتی است که میتواند موجب ایجاد اشتغال، درآمدزایی، ارزآوری و جذب سرمایه گذار خارجی شود.
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه «مبارزه با قاچاق نباید به معنی مقابله با کولبران تلقی شود» یادآور شد: این افراد عموما از نظر مالی ضعیف هستند و ناچارند برای کسب درآمد ناچیزی جان خود را به خطر بیندازند. ضمن اینکه رقم تبادل تجاری از این روش در مقابل ارقام قاچاق کالا در کشور بسیار ناچیز است.
انتهای پیام
نظرات