به گزارش ایسنا، روزنامه تماشاگران امروز نوشت: «سرانجام خبر لو رفت. خبر قطع همكاری بهمن مفيد با شبكه فارسيزبان! البته پيرمرد قبل از همه اينهايي كه به تازگي از جم بريدند، قطع همكاري كرده بود. شايد از ابتداي سال ۹۵. مهمترين تصوير پخش شده از او در اين شبكه فارسيزبان يك تبليغ بود؛ تبليغي كه در روزهای شروع جذب هنرپيشههای ايراني از او پخش ميشد. بعد گفته شد شايد در يكي از سريالهاي اين شبكه بازي كند اما ديگر خبر چنداني از او نبود. خيليهاي ديگر رفتند، بازي كردند، برگشتند و اعتراف كردند. او اما خيلي ساكت به تركيه ميرفت، برميگشت و هنوز هم به خارج از ايران رفتوآمد دارد. سالهاست كه همين كار را ميكند. مشي او سكوت است. بودن در سايه. ميخواهد زندگي كند و البته دوست دارد روي پرده باشد اما نميگذارند! خبر بازگشتش از جم، دوباره نامش را سر زبانها انداخته، اگر چه اين خبر خيلي هم جديد نيست اما حالا رسانهاي شده است. بهمن مفيد، هنرپيشه سرشناس فيلمهاي فارسي كه هنوز نقش جاودانه و كوتاه او در قيصر در يادها مانده و بسياري مدام تكرارش ميكنند: «هيچي بابا، من بودم، حاجي نصرت، رضا پونصد، علي فرصت، آره واینا خيلي بوديم، كريم آقامون هم بود...»؛ ديالوگ اولين حضور مفيد در يك فيلم سينمايي که بعد از آن تبديل به يك ستاره شد.
سرنوشت جالب
مفيد سرگذشت جالبي داشته. او بعد از انقلاب، مانده بود ايران و چندتايي هم فيلم انقلابی بازي كرده بود. بعد خودش ميگويد: «گفتند ممنوعالتصويرم. رفتم تئاتر بازي كردم. بعد يكي با كلت آمد گفت: تئاتر تعطيل. من هم رفتم آمريكا! با ميانپردهخواني زندگي ميكردم كه رئيس دولت اصلاحات گفت همه ايرانيها ميتوانند تا دو هفته بعد برگردند ايران. من هم آمدم، پاسپورتم را ضبط كردند و نگذاشتند برگردم. بد هم نشد! ماندم پيش مادرم!»
البته چند سال بعد و همان دوران اصلاحات او در فيلم «سرود تولد» نقش كوتاهي داشت ولي باز اعتراضها سبب شد ممنوعالتصوير شود. جلوي تئاترهايش را هم در دولت بعدي گرفتند اما اجازه داشت اينجا زندگي كند. ميرفت و ميآمد تا نوبت به پيشنهاد جم رسيد. چند كليپ برايشان بازي كرد اما يكباره با يك اتفاق از آنها هم بريد. براي بازي در يكي از اين كليپها، به او رقمي ناچيز، حتي كمتر از پول بليتش داده بودند. ناراحت شد و برگشت و ديگر با اين شبكه همكاري نكرد. البته سر و صدا هم نكرد. فقط ديگر با آنها همكاري نداشت. اتفاقي كه بيش از هفت ماه قبل افتاد. او برگشت و در خانهاش در حوالي سيدخندان زندگي ميكرد. گاهي در محافل هنري حاضر ميشد و اصلاً انگار نه انگار كه اتفاقي افتاده.
بازگشت در سكوت
بهمن مفيد اصلاً اهل سر و صدا و حاشيه نبود و نميخواست اسمش سر زبانها باشد. درست به عكس ديگراني چون سيرتي و رابعه اسكويي. آنهايي كه مهدي مظلومي درباره جداييشان گفته بود: «يك عده مفتخور از جم بيرون رفتند. آنهايي كه كار نميكردند و فقط پول ميگرفتند!» حرفهايي كه سيرتي، هنرپيشه از جم برگشته دربارهاش گفته است: «خيلي دلشان ميخواست بهمن بماند كه نماند. هنرپيشه همسن و سال من و بهمن را ندارند. بودن او برايشان اتفاق مهمي بود كه او زير بارش نرفت. يعني كيفيت آقاي بهمن مفيد كه از خانواده بيژن مفيد است، پايين است؟ ميدانيد خانواده مفيد چگونه بودند؟ ششم ابتدايي وقتي ميخواستند براي امتحانات نهايي بروند، بايد شاهنامه را حفظ ميكردند و به پدرشان امتحان ميدادند والا نميگذاشت امتحان بدهند. فردی از يك خانواده اينگونه كه فردوسي را اينطور ميشناسد، اين همه باسواد است، بازيگر ناتواني است؟»
فعلا ايران نيست!
حالا اما خبر جدايي بهمن مفيد لو رفته است. او البته حالا كه اين خبر رسانهاي شده، ايران نيست. رفته مسافرت. تا عيد هم برنميگردد. يكي از بستگانش كه تلفن منزل او را پاسخ داد، اين را به تماشاگران امروز گفت و ادامه داد: «ايشان ايران نيستند و تا چند وقت ديگر هم بعيد است برگردند. هر سوالي درباره فعاليت هنريشان داريد، بايد از خودشان بپرسيد.»
اگرچه نيازي به پرسيدن از خودش نيست و اساسا به نظر ميرسد اين هنرپيشه قديمي در همه ماههاي جدايياش از جم ميخواسته اظهارنظري نكند. او كه خيلي آشكارا در مراسمهای مختلفي چون خاكسپاري داوود رشيدي شركت داشته و در كنار همه قديميهاي سينما هم بوده است. خودش بارها درباره زندگياش گفته: «من يك بازيگرم. اصلاً سياسي نيستم و هيچوقت هم نبودهام.» با اين روحيه او تلاش كرده در سايه باشد تا شايد روزي مشكلش براي برگشتن به سن حل شود و بتواند دوباره روي پرده باشد يا اقلا تئاتر بازي كند.
چرا جم؟
رفتن به جم هم احتمالاً براي گذران زندگي بوده. به خاطر همان مشكلات مالي زندگي در حوالي ۸۰ سالگي كه يك بار با اعتراض سعيد راد، هنرمند قديمي روبهرو شده بود. او گفته بود: «براي چه نبايد يكي مثل بهمن مفيد بتواند روي سن برود؟ چرا مانع بازي ملكمطيعي ميشويد؟» هر دوي اين هنرمندان قديمي پا به سن گذاشتهاند و سالهاي زيادي از عمرشان را در محروميت از پرده گذراندهاند. شايد رفتن به جم و تجربه ناموفق همكاري مفید تنها تلاشي بوده براي دوباره ديده شدن. دردي كه ميگويند باعث مرگ فردين شد؛ فريدون فروغي را از پاي انداخت و سالهاست به حسرت ملكمطيعي تبديل شده است.
بهزاد فراهاني: وزیر با بازگشت بهمن مفيد موافق بود، باز هم نگذاشتند!
بهزاد فراهاني، يار قديمي بهمن مفيد ميگويد دوستش مدتهاست كه با جم همكاري ندارد و همچنان خواستهاش از مسئولان سينمايي و فرهنگي كشور اين است که بگذارند اين هنرمند پا به سن گذاشته اقلا تئاتر بازي كند. پیرمرد سرشناس جامعه تئاتر ايران به تماشاگران امروز ميگويد: «بهمن مفيد رفيق من است و ميدانيد كه قوم وخويش من است و گركاني است. فاصله گركان تا ده ما خيلي نزديك است. او نزديك به ۱۷ سال است كه در تهران زندگي ميكند. سالهاست كه ممنوع التصوير شده. شايد در همين ۱۷ سال آخرش من از ۱۷ راه با پنج تا رئيسجمهور وارد مذاكره شدم كه مجوز بازي ايشان را بگيرم. اين آخريها ديگر آقاي جنتي لطف كردند و نظر مثبت دادند و وزارت اطلاعات هم برای بازی ایشان اتفاقاً نظر مثبت داد ولي نهادهاي امنيتي ديگري باز نگذاشتند. خب يكي مثل بهمن مگر چه گناهي كرده كه بايد اين همه سال خانهنشين باشد؟ معلوم است كه وقتي پيشنهادي به او ميكنند، دو دل ميشود براي رفتن. او هم زندگي دارد و بايد زندگي كند.»
براي همين بود كه او به جم رفت؟ فراهاني ميگويد: «بله رفت جم بازي كرد و الان دوباره برگشته و دارد زندگياش را ميكند. اصلاً هم تجربه خوبي برایش نبود. بي سر و صدا رفت و بعد هم قبل از همه تصميم گرفت برگردد و بيسر و صدا برگشت به زندگياش. او آمده و حالا ميخواهد بازي كند. چرا نميگذارند بازي كند؟ يعني واقعاً آقاي بهمن مفيد خيلي هنرپيشه مشكلداري است؟ چه كار خلافي انجام داده؟ چه صحنه ناجوري بازی کرده كه بعد از اين همه سال از يادها نميرود؟ او چه كار كرده است؟ در تمام دوران زندگياش يك دفعه بغلدست درباريها ديده شده؟ تازه اگر ديده شده بود هم نبايد فرقي ميكرد. چون خيليها هستند كه آن دوران مدام در دربار بودند و بعد از انقلاب مشكلي برايشان پيش نيامد يا با يك معذرتخواهي برگشتند. اين فرد که اصلاً از آن مشكلات هم نداشته است. بعد هم بهمن سالهاست كه دارد در ايران زندگي ميكند و بايد روزياش برسد. خدا روزي را داده، چرا عدهاي جلويش را گرفتهاند؟ چرا نميگذارند بازي كند؟ من براي تئاتر داشآكل دعوتش كردم اما نگذاشتند کار کند و هيچ دليلي هم برايش نداشتند.»
او اينها را ميگويد و ادامه ميدهد: «الان اگر بگويي، ميگويند فلان روز در يك پيشپردهخواني، چيزي گفته كه شايد سياسي بوده! اين كه در فلان زمان بهمن مفيد در يك سياهبازي فلان حرف را زده است آخر اين قدر جرم دارد؟ او كه الان ميگويد ببخشيد و بگذاريد من بازي كنم. از همان ابتدا گفتم كه بحث بر اساس خودي و ناخودي است. وگرنه يكي مثل بهمن مفيد گناهي ندارد و اگر هم كاري كرده، خواسته كه بخشيده شود.»
انتهای پیام
نظرات