• سه‌شنبه / ۱۴ دی ۱۳۹۵ / ۱۳:۲۰
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 95101408908
  • منبع : مطبوعات

آخرین وضعیت دریاچه ارومیه

آخرین وضعیت دریاچه ارومیه

در حالی که مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه از کاهش آب دریاچه ارومیه به اندازه یک ساختمان سه طبقه خبر داد، فرهاد سرخوش، مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی گفت: «تراز آبی دریاچه ارومیه ۱۳ دی سال ۹۵ در مقایسه با روز مشابه سال قبل، ۳۰ سانتیمتر افزایش یافته است.»

به گزارش ایسنا، روزنامه «فرهیختگان» آورده است: دریاچه ارومیه که روزگاری سرمنشاء حیات و شادی و زندگی بود و یکی از تفرجگاه‌های ایرانیان به شمار می‌رفت و حتی لجن‌درمانی هم به دلیل خواص ویژه لجن‌هایی که در آن به وجود می‌آمد بسیار رایج بود، حالا به تهدیدی برای حیات انسان تبدیل شده تا جایی که طبق آخرین خبر اعلام شده، تنفس غبار برخاسته از دریاچه ارومیه نیز سمی است و می‌تواند به ایجاد بیماری‌های ریوی و حتی سرطان منجر شود.

دریاچه ارومیه براثر نشناختن اهمیت محیط‌زیست از بین رفت؛ به دلیل حفر چاه‌های غیرمجاز بسیار و استفاده بی‌رویه از سفره‌های آب زیرزمینی، ساخت سد روی رودهای واریزی به دریاچه و همین‌طور ساخت میان‌گذر شهید کلانتری که فاصله دو شهر تبریز و ارومیه را تنها یک ساعت کمتر کرد.

حالا پس از خشک شدن بخش اعظمی از دریاچه ارومیه میلیون‌ها دلار باید صرف شود تا بتوان این دریاچه را احیا کرد. حالا این دریاچه برای سلامتی انسان خطرناک شده است. حسن عباس‌نژاد، رئیس مرکز توسعه پایدار و سلامت شهرداری ارومیه نیز با اشاره به آلودگی‌های زیست‌محیطی دریاچه ارومیه که با خشک شدن آن ایجاد شده به «فرهیختگان» گفت: «زهاب، املاح و سموم کشاورزی که در طول سال‌های گذشته کشاورزان استفاده می‌کردند به مرور زمان وارد دریاچه ارومیه شده و حالا با خشک شدن آن به صورت لجن بیرون آمده و با تابش نور خورشید و وزش باد این ذرات میکرونی نمکی منتشر می‌شوند و مشکلات تنفسی و ریوی برای ساکنان روستاهای اطراف دریاچه به وجود می‌آورند.»

او راهکار مقابله با این آسیب زیست‌محیطی را ایجاد کمربند سبز در اطراف دریاچه ارومیه عنوان می‌کند تا این درختان اجازه انتشار ریزگردها را ندهند. همچنین معتقد است ستاد احیای دریاچه ارومیه از مقام مشاوره باید به تحقق مسائل اجرایی برسد و دولت بودجه‌های کافی برای احیای دریاچه اختصاص دهد.

همچنین مسعود تجریشی، مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه نیز اعلام کرده که استنشاق غباری که از دریاچه ارومیه بلند می‌شود می‌تواند مشکلات ریوی حادی به وجود آورد.

او در این‌باره گفت: «در بالادست دریاچه ۵۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی وجود دارد که از سموم استفاده می‌کنند و این سموم همراه آب به دریاچه می‌آید و آب که تبخیر می‌شود؛ این سموم همراه غبار وارد هوا می‌شود.»

به گفته او ستاد احیای دریاچه ارومیه با کمک یک محقق ایرانی دانشگاه کلمبیا در سه روستا روی ۸۸ کودک بین ۸ تا ۱۳ سال مطالعاتی را انجام داد، در این مطالعات دستگاه‌هایی برای اندازه‌گیری غبار نصب شد و سه بار در هر روز آزمایش «اسپیرومتری» که حجم ریه افراد را اندازه می‌گیرد، انجام شد و نتایج این پژوهش که توسط متخصصان ریه نیز مورد سنجش قرار گرفت، نشان می‌دهد درصد قابل توجهی از این بچه‌ها دچار مشکل ریه شده‌اند، بنابراین این مطالعات به اضافه مطالعات مربوط به شناسایی غبار جمع‌آوری شدند و در سال ۹۴ به دانشگاه‌های علوم پزشکی در استان‌های آذربایجان غربی و شرقی داده شدند.

عضو ستاد احیای دریاچه ارومیه در ادامه به «ایلنا» گفت: «مطالعه دیگری که با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای انجام شده و آثار اشعه فرابنفش را بررسی می‌کند، نشان می‌دهد بعد از سال ۲۰۰۷ ناگهان حدود دو و نیم برابر اشعه ماوراء‌بنفش در اطراف دریاچه افزایش پیدا کرده است. انعکاس برگشتی این اشعه از کف دریاچه خشک شده و نمکی، می‌تواند آثاری بر افزایش بیماری‌هایی همچون آب مروارید، سرطان پوست و بیماری‌های چشمی بگذارد، بنابراین ما منتظریم که جامعه پزشکی نتایج مطالعات سریعی را که قول داده‌اند تا اوایل اسفند بدهند تا یک جمع‌بندی داشته باشیم. اما در تحقیقی که سازمان انرژی اتمی در سال ۹۳-۹۲ انجام داده مشخص شد که از این بابت هیچ نگرانی وجود ندارد و چه گردوغبار بلند شده و چه رسوبات، هیچ کدام آثاری از رادیو اکتیو ندارند.»

در حالی که مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه از کاهش آب دریاچه ارومیه به اندازه یک ساختمان سه طبقه خبر داد، فرهاد سرخوش، مدیر دفتر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی گفت: «تراز آبی دریاچه ارومیه ۱۳ دی سال ۹۵ در مقایسه با روز مشابه سال قبل، ۳۰ سانتیمتر افزایش یافته است.»

سرخوش با بیان اینکه ۱۷۳ طرح برای احیای دریاچه ارومیه در حال انجام است، گفت: «ستاد احیای دریاچه ارومیه ۴۴ طرح را شناسایی کرده و در اولویت قرار داده است.»

به گفته او لایروبی رودخانه‌ها، انجام مطالعه دشت زرینه‌رود، مجهز کردن اراضی کشاورزی به آبیاری تحت فشار، اصلاح الگوی کشت، انتقال آب از سد کانی سیب و تلاش برای اتمام مراحل احداث تصفیه‌خانه ارومیه و گلمانخانه از مهم‌ترین طرح‌ها به شمار می‌روند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha