• دوشنبه / ۲۲ آذر ۱۳۹۵ / ۱۲:۱۷
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 95092213372
  • خبرنگار : 71464

یک کارشناس اقتصادی:

چاپ اسکناس تومانی بدون حذف سه صفر بیهوده است

چاپ اسکناس تومانی بدون حذف سه صفر بیهوده است

یک کارشناس اقتصادی می‌گوید دولت بهتر است با آینده‌نگری درباره حجم نقدینگی که احتمالا در آینده نیز نمی‌تواند جلوی آن‌را بگیرد اقدام به حذف صفرهای زائد پول ملی کند تا مشکلات ناشی از آن‌ برطرف شود.

علی اکبر نیکو اقبال در گفت‌وگو با ایسنا، درباره تغییر واحد پول کشور از ریال به تومان اظهار کرد: تاکنون کشورهای مختلفی واحد پول ملی خود را تغییر داده‌اند، بعضا و در مواردی بوده که برخی کشورها دو یا سه بار واحد پول خود را تغییر داده‌اند، مثلا در مقاطعی ترکیه ۶ صفر و برزیل هم تا ۲۰ صفر خود را حذف کرد.

وی افزود: درباره علت اینکه چرا واحد پولی یک کشور تغییر می‌کند، باید این توضیح را بدهم که به دلیل تورم‌هایی که در یک کشور طی چند سال به وجود می‌آید، دیگر واحد پولی رایج، پاسخگو نیست دقیقا مثل وضعیتی که ریال در شرایط کنونی اقتصاد ایران دارد و تجارت و امور روزمره را با دشواری روبه رو کرده است در جریان جنگ جهانی دوم به دلیل تورم بالایی که آلمان تجربه کرد به نقطه‌ای رسیدند که مجبور می‌شدند برای خرید یک پاکت سیگار  یک کیسه پول با خود حمل کنند. در آن مقطع آلمان هم واحد پول خود را تغییر داد و سپس سیاست‌های انضباطی و محدود کننده‌ای را برای پول به اجرا درآورد و توانست تورم را از بین ببرد و واحد پول قدرتمند شد.

این استاد دانشگاه ادامه داد: در ایران به طور متوسط در دهه‌های گذشته ما شاهد تورم ۲۰ درصد بوده‌ایم. همچنین نقدینگی سالانه حدود ۳۰ درصد رشد کرده است و اگر نگاهی به وضعیت یک دهه گذشته بیاندازیم می‌بینیم در حالیکه واحد پول در ایران در سال ۷۷ معادل ۱۰۰۰ میلیارد تومان بوده است، در سال ۱۳۹۵ به بیش از ۱۱۰۰ میلیارد تومان رسید. فی الواقع پول در گردش به صورت چشم‌گیری افزایش یافته و مبالغ ریالی دیگر پاسخگو نیست.

این اقتصاددان توضیح داد: با مصوبه هیئت دولت به نظر می‌رسد دولت برنامه دارد واحد پولی تومان را که در عمل نیز وجود دارد به اجرا بگذارد، ولی اکنون دو سه سوال مطرح است. ابتدا این موضوع که با توجه به اینکه تاکنون چندین مرحله صحبت از حذف دو صفر یا سه صفر بوده، ولی اجرا نشده چرا اکنون دولت تصمیم گرفته است که به جای حذف صفرها واحد پول را به تومان تغییر داده و عملا فقط یک صفر حذف شود؟

وی افزود: همچنین جای طرح این سوال وجود دارد که آیا برای حذف یک صفر قرار است اسکناس در گردش حذف و اسکناس جدیدی جایگزین شود؟ در این صورت به نظر من صلاح این است که کار کارشناسی صورت گیرد و احتمالا صلاح بر این است که سه صفر حذف شده تا مشکلات موجود ناشی از پاسخگو نبودن پول رایج کشور حل شود که در چند سال آینده نیاز نداشته باشیم با توجه به حجم نقدینگی و نیاز اقتصاد ایران، بار دیگر در جهت حذف صفر اقدام کنیم.

نیکو اقبال همچنین گفت: با توجه به حجم مبادلات و خواسته‌های پولی و مالی که به همین خاطر به نظر من احتمالا دولت نمی‌تواند نقدینگی را در سالهای آینده کم‌تر از  سالی ۲۰ درصد افزایش دهد، پیشنهاد من این است که دولت برای حذف حداقل سه صفر اقدام کند تا در آینده نیز اسکناس رایج با جریانات روزمره و تجارت ما بخواند و نیاز به چاپ مجدد اسکناس نداشته باشیم.

این استاد دانشگاه افزود: البته ممکن است که دولت در این مقطع فقط قصد داشته باشد واحد پولی کشور را از ریال به تومان تبدیل کرده و جمع‌آوری اسکناس را در دستور کار نداشته باشد. در این صورت بههتر است که با عمق و آینده نگری بیشتری در جهت حذف صفرهای پول رایج اقدام کند تا مشکلات ناشی از صفرهای زائد پول رایج کشور برطرف شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۰۹-۲۲ ۱۵:۴۴

باتوجه به اینکه همه اجناس و خدمات با تومان قابلیت برابری ندارند و به قول معروف پول خرد مقابل آن باید پرداخت شود چون ارزش آن یا کمتر از تومان یا کمی بیشتر از تومان است، پس دولت باید قبل از هر اقدامی در مورد این معضل پیش رو طرحی داشته باشد و اگر نه مثل قوز بالای قوز همه گیر می‌شود!

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۲۲ ۱۷:۱۵

من البته به ریال و در شرایط فعلی گفتم. ممنون از توضیحتون.

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۲۲ ۱۵:۵۴

برداشتن 3 صفر باعث دردسر مردم و اشتباه میشه. باید 4 صفر برداشته شه. اگه 3 صفر برداشته بشه مثلا ده هزار تومن میشه صد تومن ولی 4 صفر میشه ده تومن که همین الان هم مردم همینجوری میگن و مشکلی پیش نمیاد. توضیح ایسنا: البته برداشتن سه صفر از 10 هزار تومان معادل 10 تومان و برداشتن چهار صفر از آن معادل یک تومان می‌شود که بدین وسیله اظهارات این مخاطب محترم اصلاح می‌شود.

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۲۲ ۱۶:۲۸

نظر آقای نیکو افبال صد در صد درست است. زیرا برداشتن یک صفر و تغییر عنوان با توجه به اینکه واحد متداول پول در حال حاضر بین عامه مردم همان تومان است، این اقدام چیزی جز تحمیل هزینه ای اضافی بر گرده مردم ثمر دیگری نخواهد داشت. فکر نان کن که خربزه آب است.

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۲۲ ۱۷:۰۴

کاملا درست است. توجه داشته باشیم ریال مدتهاست از چرخه معاملات ایران عملا خارج شده است بنابراین اینکه دولت اسکناسهای جدید را با هزینه های سرسام آور چاپ کند کار بیهوده ای است زیرا چند سال دیگر مجبور است که همین هزینه ها را برای حذف صفرهای دیگر انجام دهد. کارهای ملا نصرالدینی نکنید.