• پنجشنبه / ۱۸ آذر ۱۳۹۵ / ۱۱:۳۱
  • دسته‌بندی: رسانه دیگر
  • کد خبر: 95091810648
  • منبع : مطبوعات

حذف «صفر» از پول ملی و تجربه آلمان و ترکیه

حذف «صفر» از پول ملی و تجربه آلمان و ترکیه

یک اقتصاددان معتقد است که تبدیل واحد پول کشور از ریال به تومان، گامی مثبت است و دولت در شرایط ثبات اقتصادی باید سه یا چهار صفر را از پول ملی حذف کند.

غلامرضا مصباحی‌مقدم - اقتصاددان و نماینده پیشین مجلس - در روزنامه «ایران» می‌نویسد: تصمیم دولت برای تغییر واحد پول ملی ایران از «ریال» به «تومان» را باید گام مثبتی تلقی کرد. با توجه به ثبات اقتصادی موجود و موفقیت سیاست‌های کنترل تورمی دولت، طرح اصلاح پول ملی در شرایط خوبی پیاده می‌شود.

آنچه در میان مردم طی سال‌های پیش تا کنون جریان داشته است استفاده عملی از واحد «تومان» بوده است که در جریان مبادلات و محاورات و مکتوبات عامه مردم مورد استفاده قرار می‌گیرد. استفاده از واحد پولی ریال تنها مختص مکاتبات و اسناد رسمی دولتی بوده که عملاً با آنچه در متن مبادلات جامعه و بازار جریان داشته و دارد متفاوت بود. اکنون می‌توان گفت که این خواست عمومی مردم رسمیت یافته و پیام مثبتی به اقتصاد خواهد بود.

در ادامه، طرح اصلاح پول ملی باید حذف سه یا چهار صفر از پول ملی را نیز مد نظر قرار دهد، چراکه واحد پول اگر به تومان هم تبدیل شود چندان کارکرد اعتباری نخواهد داشت زیرا در مبادلات اقتصادی و روزمره نه یک ریال استفاده خواهد شد و نه ۱۰ ریال، زیرا ارزش و قیمت واقعی ندارد. از این نظر با حذف سه یا چهار صفر، اعتبار پول ملی ما در برابر واحدهای پولی کشورهای همسایه تقویت خواهد شد و مردمی که سفرهای زیادی به کشورهای مختلف دنیا دارند، شاهد تناسب و قدرت اعتبار پول ملی در برابر ارزهای دیگر خواهند بود. ضمن اینکه از نقطه نظر تسهیل تبادلات و امور حسابداری و اسنادی شاهد گشایش‌هایی خواهیم بود.

کشور ترکیه ۲۰ سال قبل ۶ صفر را از واحد پولی خود حذف کرد و تجربه موفقی در این زمینه به حساب می‌آید. قبلاً یک میلیون لیر ترکیه برابر با خرید یک نوشابه بود یا استفاده از یک کورس تاکسی با یک و نیم میلیون لیر مقدور بود. همین موضوع هم رنجش ملی را به همراه داشت و هم برای مردم ترکیه واقعیت تلخ بی‌اعتباری پول ملی را یادآور می‌شد. اگر چه وضعیت فعلی واحد پول ملی ما با بی‌اعتباری آن موقع لیر ترکیه قابل قیاس نیست اما باز هم مردم از بی‌اعتباری پول ملی رنج می‌برند. ایرانیانی که به ترکیه می‌روند یا برای اربعین به عراق می‌روند وقتی این بی‌اعتباری پول ملی را در برابر واحدهای لیر و دینار مشاهده می‌کنند، احساس ناخوشایندی دارند.

معمولاً اقتصادهایی که بعد از دوره‌هایی بی‌ثباتی و روند افزایشی نرخ تورم، موفق به برقراری ثبات اقتصادی و کنترل تورم می‌شوند، اقدام به اصلاح پول ملی و برداشتن چند صفر از پول ملی می‌کنند. اکنون این شرایط در اقتصاد ایران مهیاست و باید در این زمینه گام‌های بعدی از سوی دولت و حذف چند صفر از واحد پولی اتخاذ شود.

البته یک نگرانی در این زمینه هم بین تصمیم‌گیران و سیاستگذاران وجود دارد و آن هم این است که با حذف چند صفر از پول ملی، توهم پولی در کشور ایجاد شود و مردم به یکباره احساس کمبود و افت درآمد کنند. مثلاً فردی که ۲ میلیون تومان درآمد داشت اگر به یکباره ببیند که درآمدش به ۲ هزار تومان رسیده است ممکن است دچار شوک ناگهانی و توهم پولی شود. با این حال حل این مشکل هم آسان است. می‌توان در دوره‌ای که حذف صفر از واحد پولی اتفاق افتاد، طی چند ماه نخست و تا یک‌سال صفرهای پول را با استفاده از قرار دادن یک ممیز بعد از عدد پول یا به رنگ متفاوتی درآوردن این صفرها، همچنان به صورت صوری حفظ کرد و بعد از طی دوره مشخص شده اقدام به حذف کامل این صفرها نمود. در این صورت مردم و صاحبان درآمد احساس بدی نخواهند داشت و توهم پولی از بین خواهد رفت.

تجربه حذف ۱۴ صفر از واحد پول ملی آلمان که موجب تقویت اعتبار این واحد پولی شد نیز پیش روی ما قرار دارد. امیدوارم با همکاری مجلس این اصلاح پول ملی سرعت بیشتری به خود گرفته و دولت و مجلس همگام با هم زمینه را برای اعتبار بخشی هر چه بیشتر به واحد پول ملی فراهم کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۰۹-۱۸ ۱۵:۲۴

حذف صفر از پول؟ ببینید من درست فهمیدم؟ یعنی اگر 3 تا صفر از پول بردارند. بنزین می شود لیتری 1 تومان و حقوق من می شود 1800 تومان. در واقع این کار دردی از مردم دوا نمی کند. شما نان سنگک را یک هزارم قیمت فعلی خریداری می کنید ولی درآمد شما هم یک هزارم درآمد فعلی تان خواهد بود. من سال 56 بدون ترفیع یا هر چیزی با حکم استخدام آزمایشی 4000 تومان می گرفتم و بنزین 6 ریال بود. الان 1800 تومان بگیرم و بنزین 1 تومان باشد یعنی من بعد از 39 سال درآمدم 55 درصد کم شده (ترفیعات و ارتقاء گروه را حساب نمی کنیم) و هزینه سوخت 66% اضافه شده. خودمان را گول نزنیم

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۱۹ ۱۴:۲۱

ببخشید دوست عزیز شما سال 56 چه شغلی داشتید که حقوق آزمایشی آن 4000 تومان بوده؟

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۱۹ ۲۱:۰۴

شما سال 56خیلی پولدار بودی که اون زمان ماشینم داشتی.درامدت هم خیلی بالا بوده چون بعد انقلاب پدرم در اداره مالیات با ماهی 3000تومان استخدام شد.چرا انقد پسرفت کردی اخه.پدر من امسال با ماهی 2200بازنشست شد.

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۱۸ ۲۲:۵۲

معرفی تومان بجای ریال به عنوان واحد اصلی پول ایران به جهان همانطورکه داریم مشاهده می کنیم مردم در تمام معاملات کشوری در شمارش پولی از واحد تومان استفاده می کنند . حتی بانکها هم با مشتریهای خود با واحد تومان معامله می کنند. یعنی مسئله واحد ریال چنان به مشکل ارقامی برخورد کرده است که شاید ماه ها در سر زبا نها تلفظ نشود. به همین خاطر تلاش مسئولین در تشویق کشورها جهت بکاربردن ارز ریال در معاملات با ایران بجای دلار همچنان بی نتیجه باقی خواهد ماند. ناگفته نماند که تومان چون در محاسبات پولی در ارقام مناسبی جای گرفته است , هرگز به ریال این امکان را نمی دهد که در معاملات روزمره بکار رود . به همین خاطر هیچ وقت رشد نخواهد کرد و حتی ممکن است ضعیف ترهم شود. چونکه زیر بار سنگینی مثل تومان قرار گرفته است . مثل هر چیزی که در نام ویا از نوع مورد استفاده قرار نگیرد رشد هم نخواهد کرد. برای رفع این مشکل اگر سه تا صفر از هزار ریال حذف کنیم متا سفانه واحد تومان را ازدست می دهیم و این کار واحد ارزی ایران را تخریب می کند . اگر بانک مرکزی هیچ اقدامی هم نکند مسلما نوسانات ریالی به اقتصاد مملکت ضربه بیشتری وارد خواهد کرد . مثلا الآن بانکهای آمریکا بیست تریلیون دلار به داخل و خارج از کشورش مقروض است ولی دلار آن همچنان ارزش خود را در جهان حفظ کرده است. چونکه دلار بطور روزمره در تمام بانکها و صرافی ها و معاملات ارزی و صنعتی در گردش است و این عمل حداقل پنجاه درصد به ارزش ارز می افزاید. لازم به یادآوری است کشورهایکه چند تا صفر از واحد پولشان کم کرده اند , مثل روبل روسیه و یا لیرترک ؛ واحد پول اصلی شان یکی بوده است و چون از ارزش افتاده است چند تا صفررا از آن حذف کرده اند تا در محاسبات روزمره داخلی و خارجی راحت تر بکار رود. این کار گردش ارزی شان را چند برابر کرده است . به همین خاطر با نوسانات ارزی کمتری مواجع اند. ولی در ایران دوتا واحد ارزی در گردش است . ریال در بانکها و تومان در معاملات روزمره . این گونه کاربرد ارزی مانع پیشرفت ریال می شود. به نظر من بهترین کار برای بگردش در آوردن ارز کشوری , آن واحدی که در کشور بطور روزمره مورد استفاده قرار میگیرد به عنوان واحد پول کشوری به جهان معرفی شود. ناگفته نماند مسئولان از ابتدا می بایست از معاملات ارزی بدین شکل جلوگیری می کرده اند

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۲۰ ۰۹:۲۹

آقای مصباحی مقدم لطفا دقیق تر صحبت کنید ما در عراق که می رویم پول ایرانی رو بهتر قبول می کنند و اصلا قیمتها رو به پول ایرانی به ما می گویند ما در اونجا احساس افتخار هم می کنیم ترکیه هم هنوز پولش اونقدر قوی نیست که ما احساس ضعف کنیم ولی البته در مقابل ارزهای قوی دنیا چرا ما مشکل داریم که به اون باید فکر کنیم

avatar
۱۳۹۵-۰۹-۳۰ ۰۰:۱۵

قبل از حذف صفر از پول ترکیه , دلار 100000لیر معادل ده قروش فعلی بوده است ولی بعداز چندسال دلار بیش از 3500000 لیر معادل سه لیر و نیم فعلی شده است. همچنین بنزین و گازوئیل 250000 لیر معادل 25 قروش فعلی بوده است . ولی الآن بیش از 9000000 لیر معادل 9 لیر می باشد . یعنی 12000 تومان ایران. نان تنوری 250000 لیر معادل 25 قروش فعلی بوده است . ولی الآن بیش از 2000000 لیر معادل 2 لیر فعلی می باشد . اینجانب از نمایندگان مجلس این سوال را دارم که حذف شش صفر از پول ترک کجای تورم آن کشور را حل کرده است؟

avatar
۱۳۹۵-۱۰-۲۷ ۱۰:۴۵

تا زماني كه تكليف پول ايران در مقابل ارزهاي دنيا به ثبات نرسيده حذف و تغيير واحد پولي بي فايده و باعث ايجاد بي تعادلي نرخهاي موجود مي شود. اول بايد سياست پولي به اين نتيجه برسد پول ايران چه ارزشي بايد داشته باشد( قدرت خريد براي مردم در تعادل باشد، هزينه به دلار و درآمد به ريال نباشد) و با كنترل و محاسبه دقيق قيمت و درآمد ي توان واحد پولي را تغيير داد.