به گزارش ایسنا، در روزنامه «وقایع اتفاقیه» آمده است: «خبری از سود در بازار فروش مسکن مهر نیست»؛ این را مشاوران املاک شهر پرند میگویند و از ضرر و زیانی حکایت میکنند که حالا سنگینی آن بیش از گذشته روی دوش متقاضیان این خانهها احساس میشود؛ آنهایی که سالها به جای پسانداز پول در بانکها و استفاده از سود آن، خواستند رؤیای خانهدارشدن را واقعی کنند اما حالا زیر فشار ضررهای میلیونی، قد خم میکنند و حرفی نمیزنند.
به گفته املاکیهای این شهر بیابانی، «این روزها بازار فروش واحدهای مهر داغ شده، بیشتر فروشندگان، افرادی هستند که بعد از سالها پرداخت پول و تحمل اجارهنشینی، به علت بدقولی مسئولان، هنوز واحدهای خود را تحویل نگرفتهاند؛ افرادی که حالا دیگر برای فرار از ضرر و آسیب بیشتر، امتیاز واحدهای خود را به قیمت کمتر از مبلغ واریزی میفروشند و برای زندگی آرامتر، اجارهنشینی را به مالکیت ترجیح میدهند.»
به گفته دلالان مسکن در پرند، «حالا دیگر کم نیستند افرادی که با پرداخت مبلغ ۲۱ میلیون تومان، با سه میلیون ضرر، آن هم بعد از حدود هفت سال، مجبور هستند واحد خود را حدود ۱۸ میلیون تومان بفروشند.»
از نگاه مشاوران املاک پرند، بازار مسکن مهر هم مثل همه خانههای شخصیساز و آزاد دیگر، این روزها درگیر رکود و بیتحرکی است و حتی در بهترین حالت اگر معاملهای هم انجام شود، خریداران و افرادی که خانههای خود را با همه انشعاباتش تحویل گرفتهاند، سود میکنند؛ مثلا کسی که برای خرید امتیاز مسکن مهر خود در مدت پنج سال حدود ۲۸ تا ۳۰ میلیون تومان هزینه کرده، میتواند واحد آماده سکونت خود را حدود ۳۵ میلیون تومان بفروشد و پنج تا هفت میلیون تومان سود کند.
سود حاصل از فروش خانههای مهر همان موضوعی است که از نگاه دلالان مسکن، فقط یک رؤیای شیرین بوده و تحقق آن در این بازار راکد و کسل، فرسنگها با واقعیت فاصله دارد. در حقیقت آنچه بهطور واقعی مالکان با آن در ارتباط هستند، همان ضررهای چندمیلیون تومانی بعد از سالها خواب سرمایه و وقت است.
خرید از سر ناچاری
این صداهای ناراضی، خانههایی که برای مالکانشان سودی نداشتهاند و مسئولانی که همواره از نکات منفی این پروژهها یاد میکنند، هیچگاه نتوانسته رؤیای خانهدارشدن را از سر بسیاری بپراند. مسکن مهر با وجود گذشتهای ناموفق، انگار هنوز هم برای برخی، آخرین راه برای خانهدارشدن است؛ با اینکه این طرح، بارها از سوی دولت یازدهمیها مورد انتقاد شدید قرار گرفته است؛ از رئیسجمهوری تا وزیر راهوشهرسازی، معاونانش وکارشناسان بخش مسکن.
صدای انتقادها به این پروژه همواره بلند بوده، تا جایی که حتی وزیر راهوشهرسازی، مسکن مهر را با حرمت انسانی مغایر دانسته و حسن روحانی هم در دیدار با معاونان و مدیران ارشد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، با انتقادی تند نسبت به پروژهای مسکن مهر و مشکلاتی که دارد، گفته بود: «اینکه فقط یک ساختمان دیواردار و سقفدار ساخته شود بدون آنکه نیازمندیهایی مثل امنیت، بهداشت، آموزش، آب، برق، گاز و ... در نظر گرفته شود، درست نیست و مردم چطور میتوانند از ساختمانی که در بیابان ساخته و رها شده، استفاده کنند.»
با وجود این انتقادها و موضعگیریهای تند نسبت به پروژهای که دولت قبل کلنگ آن را به زمین زد، هنوز هم ارزانبودن این خانهها و نیاز به داشتن سرپناهی که مستأجران را از خانهبهدوشی دور کند، عدهای را ناچار به خرید کرده است. به گفته مشاوران املاک پرند، «مردم از سرناچاری و به علت ارزانبودن این خانههاست که تشویق به خرید میشوند. آنها برای نجات از اجارهنشینی و فرار از دست صاحبخانههایی که هر سال اجارهبها را گرانتر از سال گذشته میکنند، مجبور به خرید مسکن مهر هستند. اینها مردمی هستند که حرفهای دولت را میشنوند، انتقادات را هم بارها شنیدهاند و قبول دارند اما با همه اینها، قیمت ارزان این خانههاست که آنها را به خریدشان مشتاق میکند، بهطوریکه حتی حرفهای منفی مسئولان هم در اینباره جوابگو نیست.» آنها میگویند: «کسی که توانایی خرید یک مسکن ایدهآل را در شهر داشته باشد، هرگز برای خرید مسکن مهر پرند که هیچ امکاناتی در آن نیست، علاقهمند نمیشود.»
شخصیسازها گرانتر هستند
درست در همان لحظات اولیه ورود به پرند، سکوت و آرامش در شهرکی بیابانی، جایگزین همه شلوغیهای پایتخت میشود؛ خیابانی که در حاشیهاش خانههای ویلایی و شخصیساز، با سقفهای شیروانی و لوکس، جا خوش کردهاند و تقریبا از هرگونه امکانات شهری؛ از درمانگاه، مدرسه تا مغازه و بازار اصلی بهرهمند هستند؛ خانههایی که در فازهای ۱، ۲ و۳ این شهرک ساخته شدهاند و کیلومترها از فازهای ۵ و ۶ یا همان مسکن مهریها فاصله دارند. رسیدن به خانههای آماده و نیمهآماده مهر پرند؛ در فضایی به دور از هرگونه امکانات شهری، فقط در ازای رانندگی در خیابانهای پر از چاله و ناصافی است که فرصت هرگونه آرامشی را از ساکنان این بخش گرفته و از آن شهرکی کوهستانی در حاشیه شهر ساخته است؛ شهرکی که خانههایش مانند برجهای دلفریب پایتخت جذاب و مرتفع نیستند و با پردههای سفیدرنگ، شدت آفتاب داغ و سوزان بیابان را کمتر میکنند. انگار با گذر از خیابانهای ساکت پرند و رسیدن به مناطق کوهستانیتر، ساختمانها هم از اختلاف طبقاتی حاکم در این شهر خبر میدهند و پروژههای مسکن مهر را نمایانتر میکنند.
جدا از اختلاف طبقاتی در میان خانهها، خیابانها و حتی امکانات فازهای شخصیساز و مهر این شهرک، قیمت مسکن هم در این دو بخش با هم همخوانی ندارند. یکی از مشاوران املاک پرند به «وقایعاتفاقیه» میگوید: «در پرند، مجموعا ۶ فاز مسکونی وجود دارد؛ سه تای این فازها شخصیساز و سه تا هم مربوط به پروژههای مسکن مهر هستند که از این سه فاز مسکن مهر هم تعدادی از واحدها تحویلی و تعدادی غیرتحویلیاند. قیمت واحدهای شخصی و نوساز در این شهرک، متری یک میلیون تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است اما واحدهای قدیمی اکنون با قیمت یک میلیون و صد هزار تومان تا یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به فروش میرسند.»
به گفته او، واحدهای تحویلی مسکن مهر برای خرید از شرایط بهتری برخوردار هستند؛ برای مثال، برای خرید یک واحد ۶۰ متری یکخوابه، خریداران باید ۲۸ میلیون تومان پول نقد پرداخت و مابقی را با استفاده از وام بانکی ۳۰ میلیون تومانی، با سود چهار درصد، پرداخت کنند؛ وامی که خریداران را مجبور میکند تا فقط با پرداخت ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار تومان در هر ماه، به سمت خانهدارشدن قدم بردارند. براساس آمارهای مشاوران املاک پرند، واحدهای مسکن مهر در متراژهای مختلف هستند؛ از ۶۰ متر تا ۹۰ متری؛ بنابراین حداقل هزینه لازم برای خرید واحدهای مهر، ۲۸ میلیون تومان و حداکثر قیمت برای خرید یک واحد ۹۰ متری در این شهرک، ۴۵ میلیون تومان است.
همچنین واحدهای صد متری این شهرک همگی شخصیساز هستند و وام بانکی ندارند و خریداران باید برای تهیه خانههای صد متری این شهرک، متری یکمیلیون و صد هزار تومان پرداخت کنند؛ بنابراین برای خرید یک واحد صد متری در این شهرک باید حدود ۱۱۰ میلیون تومان هزینه کرد. نرخ اجارهبها نیز در میان خانههای پرند، براساس اینکه واحدها شخصیساز باشد یا مسکن مهر، اختلاف فاحشی با هم دارند. به گفته یکی از مشاوران املاک این شهرک، نرخ اجارهبها در این شهرک از ۱۲ تا ۲۵ میلیون تومان متغیر است و حداقل رهن یک مسکن مهر ۸۰ متری دوخوابه، در فازهای ۴ تا ۶ این شهرک، ۱۲ میلیون تومان و حداکثر رهن خانههای مهر نیز در این شهرک، حدود ۱۶ میلیون تومان است، آن هم برای واحد دوخوابه و ۹۰ متری. همچنین نرخ رهن واحدهای شخصیساز نیز حدود ۲۵ میلیون تومان است.
شهرستانیهای پرندنشین
به نظر میرسد فرار از بیکاری، نبود فرصتهای شغلی و تحصیلی در شهرهای کوچک، افزایش درآمد و از همه مهمتر نزدیکی به تهران، پرند را برای میزبانی از شهرستانیها مهیاتر کرده است اما آنچه بیشتر از هر چیزی، سیل عظیمی از شهرستانیها یا حتی کمدرآمدهای پایتخت را روانه پرند کرده، امکان خرید مسکن با قیمتهایی خیلی پایینتر از نقاط جنوبیتر تهران است. به گفته یکی از املاکیهای پرند، اکثر ثبتنامکنندگان مسکن مهر در این شهرک، در ابتدا تهرانیهای اجارهنشین بودند اما بعدها برخی شهرستانیها هم با تهیه اجارهنامههای صوری اقدام به ثبتنام در این طرح کردند و بهاینترتیب، بعد از مدتی بسیاری از مردم از شهرستان به پرند مهاجرت کرده تا در پایتخت کار کنند و ازسویدیگر، از مزایای قیمتهای پایین هم در این شهر بهرهمند شوند.
فازهای ۵ و ۶ برای سرمایهگذاری
به گفته مشاوران املاک پرند، هر فازی در پرند، مشتری خاص خود را دارد، درحالیکه درست در همان روزهای اولی که زمزمههای خانهدارشدن با مسکن مهر پرند به میان آمد، شایعاتی نیز دامنگیر این طرح شد؛ حرفهایی که از آینده بهتر و درخشانتر فاز ۶ خبر میدادند و مردم بیشتری را برای خرید این واحدها تشویق میکردند. با توجه به چنین شایعاتی در سالهای گذشته، طرفداران فازهای ۵ و ۶ از همه بیشتر بود و این روزها هم که بازار شایعات مانند گذشته داغ نیست، باز هم درصد فروش پروژه «کوزو»، از همه بیشتر است؛ یعنی واحدهای فاز ۵ جنوبی و فاز ۶ شمالی. به گفته املاکیهای این شهر، فاز ۴ هم به دلیل نزدیکی به شهر از بیشترین تقاضا برخوردار است.
پرند، از آیندهای درخشان خبر میدهد
این روزها همه از آینده درخشان شهر پرند حرف میزنند؛ تبدیلشدن به پایتخت اداری، احداث خط مترو، طرحهای ایجاد دریاچه مصنوعی، دیسنیلند، منو ریل، باغ ریل، سینمای روباز و روبسته و هزاران ایده خوب دیگر؛ شهری که در ۳۳ کیلومتری جنوب غربی پایتخت قرار گرفته و حالا بهخوبی مصداق مَثل «آواز دهل شنیدن از دور خوش است»، شده است و با هر بار گذر از آن، حکایت طبل توخالیبودنش، جان تازهای میگیرد و معلوم نیست تا اجرای این طرحها چقدر زمان باید سپری شود.
حالا در گذر از این شهرک کوچک و پر از حاشیه، تنها چیزی که بیش از امکانات لازم برای یک زندگی شهری به چشم میخورد، آژانسهای تهیه مسکن است؛ بنگاههاییکه بیشتر در میدان اصلی این شهر یعنی میدان استقلال، متمرکز شدهاند و سکوت و آرامش را به جای خریداران مسکن، میزبانی میکنند. انگار محرومیت پرند حتی جرأت مبالغه را هم از مشاوران املاک این شهر گرفته و در اینجا خبری از غلوهای پایتخت برای خرید یا اجاره مسکن به گوش نمیرسد و همه حرفها حول آیندهای روشن میچرخند.
با همه این ماجراها به نظر میرسد، کمبود امکانات شهری، تأخیر در رسیدن مترو، وعدههای توخالی و بیتوجهی به طرحهای مسکن مهر پرند، تأخیر در واگذاری واحدها، فشار به متقاضیان برای پرداخت مبالغ بیشتر و از همه مهمتر محرومیت شهر پرند، در نارضایتی ساکنان این شهر بیاثر نبوده و حالا دیگر داد آنها را درآورده است. آنچه بیشتر از همه در ایجاد نارضایتی ساکنان این شهر به گوش میرسد، نبود امکانات و مشکلات رفتوآمد به پایتخت است؛ مردمی که هر روز برای رسیدن به محل کارشان به تهران، فرسنگها مسافت را طی میکنند و با هر بار رفتوآمد به این شهر، ناامیدتر مسیر زندگی را ادامه میدهند.
این روزها، پرندیها حرفهای زیادی برای گفتن دارند؛ گاهی از بدقولیهای مسکن مهر و همه ضررهایی که متوجه آنها شده حرف میزنند، گاهی از مشکلات آموزشی و درمانی میگویند و گاهی هم از نبود مغازهها و امکانات شهری گله میکنند؛ گلههایی که شاید تنها پاسخ منطقی به آنها، نگاه دلسوزانه مسئولان به سمت شهرهای جدید باشد؛ نگاههایی که مخاطبان را هر روز با اشتیاق بیشتری برای شنیدن خبرهای خوب و امیدوارکننده به سمت رسانهها جذب میکند و بر تعداد نظرات و پیشنهادات مردمی در سایتهای خبری دامن میزند.
انتهای پیام
نظرات