به گزارش ایسنا، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با روزنامه ایتالیایی دلاسرا گفت: ما آمادهایم تا روابط میان آمریکا و روسیه را به یک مسیر باثبات سوق دهیم. ما معتقدیم که در جهان معاصر حفاظت از صلح و ثبات استراتژیک و راهحل موثر مشکلات کلیدی به شدت به این دو کشور بستگی دارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا حقیقتا روسیه به دونالد ترامپ در کمپین انتخاباتی کمک کرده یا خیر گفت: این مردم آمریکا بودند که به دونالد ترامپ کمک کردند تا در انتخابات هشتم نوامبر رئیس جمهور شود. همانطور که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه گفت ما هرگز تلاش نکردهایم تا در کمپین انتخابات نفوذ کنیم چراکه این یکی از امور داخلی آمریکا محسوب میشود. اگر کسی تلاش کرده تا در این مساله دخالت کند متحدان آمریکا هستند. بهتر است اظهاراتی را که بسیاری از رهبران اروپایی پیش از این انتخابات گفته بودند مجددا مرور کنید.
لاوروف افزود: درخصوص داستان هکرهای روسیه و دیگر اتهامات علیه کشورم نیز باید بگویم که این داستانها واقعا کسل کننده هستند. طراحان چنین اتهاماتی در عصر روز انتخابات قصد داشتند تا پارانویای روسیه هراسی را در آمریکا برانگیزند اما آنها در حال حاضر کاملا سکوت کردند. اسناد و مدارک هیچ یک از اتهامات مداخله در روند انتخابات هرگز به جامعه آمریکا یا جهان ارائه نشده است. این نشان میدهد که اینها چیزی جز داستانهای ساختگی نبودند.
لاوروف در پاسخ به این سوال که آیا انتخاب ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا راه را برای مذاکرات و روابط جدید میان مسکو و واشنگتن باز میکند یا خیر گفت: ما اطمینان داریم که این دولت جدید نمیخواهد اشتباهات دولت اوباما را که عمداً روابط مسکو – واشنگتن را خراب کرد، تکرار کند. بدون شک ما از تمایل همکاری میان کشورهایمان که از سوی ترامپ نشان داده شده استقبال میکنیم. ما همیشه برای برگزاری یک مذاکرات صادقانه با واشنگتن حول محور تمامی مسائل دوجانبه و جهانی بر مبنای احترام، برابری، منافع مشترک و عدم مداخله در امور داخلی حاضر و آماده هستیم.
وی افزود: ما امیدواریم تیم سیاست خارجه ترامپ اقداماتی را در راستای همکاری سازنده بردارد. میدانیم که احیای تمامی همکاریها میان روسیه و آمریکا یک هدف پیچیده است و غلبه بر پیامدهای مخرب سیاست ضد روسیه دولت اوباما نیازمند تلاشهای جدی از سوی هر دو طرف است اما ما برای این مساله آماده هستیم. ما همچنین فرصت تقویت همکاری سودمند در حوزه تجارت، سرمایه گذاری، ابداع و تکنولوژی را داریم. ما خواهان توسعه تبادلات فرهنگی و انسانی و برقراری ارتباط میان مردمهایمان هستیم.
لاوروف درخصوص اهداف روسیه در سوریه گفت: از آغاز بحران سوریه، روسیه همیشه از یک راهحل سیاسی و دیپلماتیک از طریق مذاکرات جامع در این کشور حمایت کرده است. تمامی اقدامات ما طبق قوانین بینالمللی صورت گرفته است. ما قصد داشتهایم در جریان عملیاتهای نیروی هوایی روسیه در سوریه که به خواست دولت دمشق صورت گرفت، به تروریسم حمله کنیم؛ تروریسمی که به لطف حمایتهای گسترده خارجی ریشه محکمی در سوریه دارد. ما همیشه معتقد بودیم که حل معضل سوریه تنها با روش نظامی امکان پذیر نیست. هف اصلی ما این است تا مطمئن شویم که مردم سوریه مجدداً دورنما و امید آیندهای بهتر در یک کشور سکولار و آزاد را دارند که در آن تمامی گروههای قومی میتوانند در صلح در کنار یکدیگر زندگی کنند.
وی افزود: تلاشها برای اعمال یک برنامه نامناسب برای سوریها باعث کشته و زخمی شدن صدها هزار تن، آواره شدن میلیونها تن و مهاجران موقت، نابودی تاسیسات اجتماعی – اقتصادی و جداییهای قومی – مذهبی در سوریه شده است. برای حل تمامی این مشکلات سوریها بدون مداخله خارجی باید با تشکیل دولت، ساختار اجرائی و سیاسیاش و یک الگوی دموکراتیک که چه کسی کشورشان را اداره کند، موافقت کنند اما ابتدا لازم است تا صلح و ثبات در سوریه تضمین شود. در حال حاضر مناطق وسیعی همچنان تحت سلطه گروههای تروریستی همچون داعش، جبهه النصره و فتح الشام هستند. در این راستا لازم است تا یک جبهه ضد تروریستی جامع بر مبنای قوانین بینالمللی تشکیل شود.
لاوروف در ادامه گفت: تمامی طرفین درگیر در سوریه باید روند مذاکرات داخلی در این کشور را آغاز کنند. ما به این مساله کمک میکنیم چراکه حامی روند صلح محلی و انجام اقدامات مهم هستیم. باید بار دیگر تاکید کنم که جنگ سوریه تنها توسط خود سوریها قابل حل خواهد بود. ما باید از شرکای منطقهای و غربی بخواهیم تا به تمامیت ارضی و استقلال سوریه احترام گذاشته و به هدف اصلی یعنی بازگرداندن زندگی به این کشور بپردازند.
لاوروف درخصوص رویکرد کشورش به کشورهای جناح شرقی ناتو و تقویت حضور نظامی مسکو در مرزهایش با این کشورها گفت: امروزه ما شاهد شدیدترین پتانسیل نظامی نسبت به جنگ سرد هستیم. ناتو به منظور اعمال فشار نظامی و سیاسی بر روسیه حضور خود و تاسیساتش در جناح شرقی را تقویت کرده است. کشورهای جناح شرقی ناتو در مرزهای روسیه مانورهایی برگزار کردند که نقض آشکار منشور ناتوست. در کشورهای شرق و مرکز اروپا به بهانه تصور تهدیدی از جانب شرق نیروهای آمریکایی متعددی اعزام شدهاند. در حقیقت باید گفت که ناتو میزان تنشها در این منطقه را با بسیج نظامیاش افزایش داده است. ناتو حتی در زمان بهبود روابط هرگز سوق دادن تسلیحات نظامیاش به مرزهای روسیه را متوقف نکرده است. در چنین شرایطی روسیه باید اقدامات متناسبی را برای تقویت توانایی دفاعی و امنیت ملیاش انجام دهد. بار دیگر تاکید میکنم که تمامی این رویدادهایی که در قلمرو ما رخ میدهد در واکنش به اعزام نیروهای آمریکایی و دیگر کشورها به کشورهای همسایه روسیه و انجام اقدامات نظامی تحریک آمیز در مرزهای ماست. ما حاضریم با ناتو حول محور همکاریها مذاکره کنیم اما تنها به شرط برابری که در اساسنامه شورای روسیه – ناتو آمده است.
وزیر امور خارجه روسیه درخصوص اوکراین گفت: متاسفانه باید تاکید کنم که وضعیت در جنوب شرق اوکراین همچنان پیچیده است و نه تنها صلحی وجود ندارد بلکه شاهد یک جنگ آشکار هستیم. این ثابت میکند که متوقف شدن وضعیت کنونی به نفع هیچکس نیست. ما بسته اقدامات تصویب شده در معاهده مینسک را آغاز کردیم. هیچ راهحل جایگزینی وجود ندارد. تمامی شرکت کنندگان در نشست چهارجانبه نورماندی از جمله پترو پوروشنکو، رئیس جمهوری اوکراین تمایل خود را برای اجرای توافقنامههای به دست آمده اعلام کرده و بر لزوم پیروی از شروط توافقنامه مینسک تاکید کردهاند. ما اخیرا با شرکایمان در نشست چهارجانبه نورماندی تماس گرفته و با همتاهای آمریکاییمان دیدار کردیم. در جریان این مذاکرات درباره اقدامات بعدی برای دستیابی به یک راهحل معتبر برای بحران اوکراین صحبت کردیم. برای این منظور لازم است ابتدا کییف تمایل سیاسی شفافی را از خود نشان دهد. هرچه سریعتر مقامات کییف لزوم احترام به تعهدات قید شده در توافق مینسک دو را به رسمیت بشناسند، بسیار سریعتر قادر خواهیم بود تا شاهد احترام کامل به بسته اقدامات باشیم. خاطر نشان میکنم که ما درباره ارزشهای اروپایی صحبت میکنیم. شهروندان باید بتوانند به زبان خود صحبت کرده و تحصیل کنند. حل این درگیری در مرزهای روسیه بیشتر از هر کشور دیگری به نفع مسکوست. ما میخواهیم همسایهای قابل پیشبینی و معتبر داشته باشیم تا بتوانیم با آن در تمامی زمینهها همکاری کنیم.
وی گفت: تمامی ادعاها درباره حضور تسلیحات سنگین روسیه در جنوب شرق اوکراین که باید از این منطقه خارج شوند، کاملاً ساختگی و جعلی است. هیات ویژه سازمان امنیت و همکاری اروپا در دونتسک هرگز گزارشاتی را درخصوص حضور نیروهای روسیه یا حضور تسلیحات سنگین روسیه در مناطق دونتسک و لوهانسک ارائه ندادهاند. احزاب درگیر در این منطقه با سلاحهای به جای مانده در اوکراین از زمان فروپاشی شوروی مبارزه میکنند. اگر بسته اقدامات توافقنامه مینسک به طور کامل اجرا میشد الان مشکل بزرگ این تسلیحات در دونباس را نداشتیم.
وی درخصوص تحریمهای اروپایی اعمال شده از سوی ایتالیا علیه مسکو و تاثیر آن بر روابط دوجانبه گفت: تحریمهای اتحادیه اروپا که از سوی ایتالیا بر روسیه اعمال شده و واکنش متقابل ما تاثیر منفی بر همکاری تجاری و اقتصادی دوجانبه دارد. امروزه وضعیت در این زمینه بسیار پیچیده است و هر دو کشور به شدت نگران آن هستند. ما امیدواریم رم روابطش با مسکو را بر مبنای منافع خودش بسازد. تاریخ غنی روابط ایتالیا – روسیه نمونهای از تلاشهای مشترک است که ما قادریم به کمک آن به نتایج چشمگیری دست یابیم. مذاکرات در سطح مقامات عالی رتبه برای اعتماد و درک متقابل میان کشورهایمان بسیار ارزشمند است.
انتهای پیام
نظرات