• شنبه / ۲۴ مهر ۱۳۹۵ / ۱۱:۱۴
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 95072413339
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

برداشت یاقوت سرخ در خراسان جنوبی

برداشت یاقوت سرخ در خراسان جنوبی

ایسنا/خراسان جنوبی برداشت زرشک با توجه به شرایط آب و هوایی از اوایل مهرماه در خراسان‌ جنوبی شروع می‌شود و در مناطق گرمسیری تا اواخر آبان ماه به طول می‏‌انجامد.

به گزارش ایسنا، با سرد شدن تدریجی هواکم کم خوشه‌های زرشک آماده برداشت می‌شود و کشاورزان زرشک‌کار مشغول مهیا کردن مکان‌هایی برای خشک‌کردن محصولشان می‌شوند.

کشاورزان به طور معمول در اطراف باغ‌های زرشک یا روستا مکان‌هایی مناسب انتخاب می‌کنند و مقداری خاک چسبناک و کاه را با هم مخلوط و به مدت دو روز زیر آب قرار می‌دهند تا خوب خیس بخورد، بعد از دو روز کاهگل با حضور اعضای خانواده و همکاری اقوام در زمین پهن و صاف می‌شود.

این مکان که به گفته خودشان "خرمن" نامیده می‌شود بعد از خشک شدن برای پهن کردن زرشک مهیا و آماده است.

برداشت زرشک با توجه به شرایط آب و هوایی از اوایل مهرماه شروع می‌شود و در مناطق گرمسیری تا اواخر آبان ماه به طول می‌انجامد.

برداشت زرشک با کمال تأسف در بسیاری از مناطق با زدن چوب بر روی ساقه‌‏ها انجام می‌شود که این امر منجر به شکستن و زخم شدن ساقه‏‌هایی می‌شود که درسال آینده باید شاخه‌های میوه دهنده ایجاد کنند، لیکن در سال‌های اخیر با توجه به استقبال مردم از زرشک تازه، معمولاً شاخه‏‌های زرشک را با قیچی می‌برند و به بازار عرضه می‏‌کنند.

با توجه به قطع ساقه‏‌ها به هنگام برداشت، در منطقه به طور معمول باغ‌های زرشک یک سال در میان محصول رضایت بخشی می‏‌دهد، لیکن هرگاه هرس صحیح درختچه‏‌ها انجام شود، باغ‌های زرشک هر ساله از حاصل کافی برخوردار خواهند بود.

پیش بینی برداشت 9480 تن زرشک از باغات درمیان

وحید ضیائیان احمدی رییس جهادکشاورزی درمیان با اشاره به اینکه سطح زیرکشت سطح زیرکشت درمیان بیش از 2509 هکتار است، به ایسنا گفت: بیش از 85 درصد سطح زیرکشت باغات زرشک بارور است.

وی افزود: برداشت این محصول در شهرستان درمیان از نیمه مهر ماه شروع و تا پایان آذر ماه ادامه دارد، افزود: بیشترین سطح زیرکشت زرشک مربوط به بخش قهستان و بخش مرکزی است.

رییس جهادکشاورزی درمیان اظهارکرد: محصول زرشک بیشتر به استان‌های خراسان‌رضوی، سیستان و بلوچستان، اصفهان، شیراز و تهران صادر می‌شود.

ضیائیان احمدی ادامه داد: سال گذشته حدود 8145 تن زرشک از باغات زرشک شهرستان برداشت شده و پیش بینی می‌شود امسال 9480 تن زرشک از باغات شهرستان برداشت شود.

وی، برگزاری کلاس‌های آموزشی درخصوص سم‌پاشی، هرس و مدیریت تغذیه و محلول پاشی باغات از محل اعتبارات طرح‌ها، بازدید مداوم از باغات آلوده و خسارت دیده در طول سال ، احداث باغات الگویی و اعطای کمک بلاعوض دولتی برای اجرای سیستم‌های نوین آبیاری را از جمله اقدامات و تسهیلات انجام شده درخصوص افزایش تولید زرشک برشمرد.

رییس جهادکشاورزی درمیان درخصوص راهکارهای حذف سودجویان و دلالان نیز گفت: حمایت و ترغیب باغداران به خشک‌کردن محصول تولیدی و سپس عرضه محصول به بازار مصرف در نتیجه آن علاوه بر اینکه از ارزش افزوده محصول بهره‌مند می‌شوند، می‌توانند محصول خود را در زمان نیاز بازار با قیمت مناسب عرضه کنند و همچنین با راه اندازی واحدهای تولیدی فرآوری و بسته‌بندی زرشک در شهرستان باغدارن می‌توانند محصول خود را مستقیم به این واحدهای تولیدی تحویل دهند.

وی یادآورشد: به باغداران زرشک که نیازمند احداث بارگاه زرشک هستند، طبق دستورالعمل‌ها مجوز داده می‌شود و در صورت ابلاغ اعتبار برای ساخت بارگاه زرشک متقاضیان معرفی به بانک می‌شوند.

 کشاورزان، محصول زرشک را با شاخه برداشت کنند

علیرضا بنی اسدی مدیر جهادکشاورزی زیرکوه نیز با بیان اینکه برداشت محصول زرشک از3160 هکتار باغ‌های این شهرستان مرزی آغاز شده است، به ایسنا گفت: پیش‌بینی می‌شود امسال، 3600 محصول زرشک خشک تولید شود.

 وی، ارزش اقتصادی زرشک تولیدی شهرستان را 650 میلیارد ریال و تعداد بهره‌برداران را 3721 بهره‌بردار ذکر کرد و افزود: برداشت محصول زرشک در شهرستان زیرکوه از مهر ماه آغاز و تا اواخر آبان ماه ادامه دارد.

مدیرجهادکشاورزی زیرکوه اظهارکرد: کشاورزان باید برای پیشگیری از زیان ناشی از تغییر احتمالی شرایط آب و هوایی به محصول زرشک آن را با شاخه برداشت و سپس در بارگاه‌های بهداشتی خشک کنند.

بنی‌اسدی یادآورشد: هم اکنون بسیاری از زرشکاران محصول خود را به صورت سنتی در خرمن خشک می‌کنند، با توجه به همزمان شدن فصل برداشت با ریزش نزولات جوی، خسارت زیادی به کشاورزان منطقه وارد می‌شود.

70 درصد زرشک قاینات به صورت خشکبار عرضه می‌شود

عبدالحسین سجادی مدیرجهادکشاورزی قاین نیز گفت: شهرستان قاینات به عنوان بزرگترین قطب تولید زرشک درکشور است که 4112 هکتار از زمین‌های آن زیر کشت زرشک است.

وی افزود: از این میزان 3418 هکتارآن بارور و 694 هکتار آن غیربارور است و پیش بینی می‌شود امسال 15000 تن زرشک تر برداشت شود.

سجادی افزود: علی‌رغم این که سطح زیرکشت نسبت به سال گذشته حدود 100 هکتار افزایش داشته است، اما متاسفانه میزان تولید نسبت به سال قبل به دلیل خسارت تگرگ، گرما و تف باد حدود 10درصد کاهش دارد.

وی با بیان این که 97درصد زرشک دنیا در خراسان جنوبی تولید می‌شود، گفت: 9600 خانوار در شهرستان قاین بهره‌بردار زرشک هستند.

مدیر جهادکشاورزی قاین اظهار کرد: به دلیل شرایط خاص آب وهوایی منطقه واختلاف زیاد دمای شب وروز دراوایل پاییز، محصول زرشک منطقه قاینات از کیفیت و رنگ وبوی خوبی برخورداراست.

وی ادامه داد: محصول زرشک قاینات در سال‌های اخیر به صورت تازه‌خوری نیز به بازار عرضه می‌شود و از آن برای تهیه شربت، مربا، چاشنی انواع غذاها استفاده می‌شود.

سجادی افزود:30 درصد محصول زرشک به صورت تازه خوری واستفاده در صنایع و 70 درصد مابقی خشک شده وبه صورت خشکبار عرضه می‌شود.

مدیر جهادکشاورزی قاین در ادامه بیان کرد: با توجه به اهمیت آب در منطقه، برای استفاده بهینه از منابع آبی، حدود 190 هکتار از باغات زرشک منطقه زیر پوشش شبکه‌های آبیاری تحت فشار قراردارد.

سجادی تصریح کرد: در شهرستان قاینات یک واحدکارخانه تولید کنسانتره زرشک، یک واحدکارخانه تولید شربت زرشک، یک واحد خشک کن زرشک و یک واحدبسته بندی و صاردات زرشک فعال است.

محصولات کشاورزی خراسان جنوبی ارگانیک شوند

سید حسین خیریه رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند در کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند گفت: با توجه به خشک‌سالی‌های چندساله و کمبود آب، تنها راه نگهداشت روستاییان بالا بردن سود محصولات کشاورزی است.

وی با بیان اینکه باید در راستای ارگانیک کردن محصولات کشاورزی تلاش کنیم، ادامه داد: اگر بتوانیم محصولاتی ارگانیک ارائه دهیم، قیمت آن‌ها نیز به‌طور چشمگیری تغییر خواهد کرد.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی بیرجند، خواستار حمایت از تولیدکنندگان زرشک و زعفران شد و افزود: سال گذشته در راستای جمع‌آوری این محصولات تفاهم‌نامه‌ای با سازمان تعاون روستایی بسته شد که نتیجه رضایت بخشی نداشت.

خیریه ادامه داد: باید جلسه‌ای با زرشک‌کاران و زعفران کاران تشکیل و قیمتی نهایی برای این محصولات تعیین شود.

وی با بیان اینکه این قیمت باید به‌گونه‌ای باشد که متقاضی نیز ضرر نکند، گفت: شرکت تعاونی‌ها هم باید در راستای خرید این محصولات تعهد بدهند.

خیریه تاکید کرد: قیمت نهایی تعیین‌شده محصولات زرشک و زعفران باید از طریق رسانه‌ها اعم از رادیو و مصاحبه تلویزیونی به کشاورزان اطلاع‌رسانی شود.

وی اظهار کرد: هدف ما از تعیین قیمت این محصولات بالا بردن سود کشاورزان و کوتاه کردن دست دلالان است.

خیریه با بیان اینکه باید شرایطی فراهم شود که سود محصولات کشاورزی افزایش یابد، افزود: همچنین باید در صادرات محصولات به دیگر کشورها به‌طور دقیق عمل شود.

رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند ادامه داد: اگر محصولی با شرایط بهداشتی خشک و بسته‌بندی و صادر شود، سوددهی آن نیز افزایش می‌یابد.

وی با اشاره به مشکلات کنونی کشاورزان، بیان کرد: در حال حاضر اعطای وام این مشکلات را رفع نمی‌کند.

خیریه تاکید کرد: باید محصولات کشاورزی به‌گونه‌ای فرآوری شود که امکان صدور آن به دیگر کشورها فراهم‌شده و سوددهی نیز افزایش یابد.

احداث ۷ شرکت فراوری زرشک در خراسان‌جنوبی

مهدی روشن کارشناس سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی نیز در این جلسه از احداث هفت شرکت فرآوری زرشک در استان خبر داد و گفت: امید است عملیات ساخت این شرکت‌ها تا سال آینده به اتمام برسد.

کارشناس سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی اظهار کرد: با احداث و بهره‌برداری این شرکت‌ها خط کاملی از فرآوری زرشک را خواهیم داشت.

وی با اشاره به محصولات استراتژیک خراسان‌جنوبی بیان کرد: محصول کشاورزی زرشک فسادپذیری بالایی دارد و باید در فرآوری و نگهداری موردتوجه قرار گیرد.

روشن یادآورشد: همچنین برای راه‌اندازی صندوق حمایت زرشک استان تلاش می‌کنیم.

گزارش از سپیده قلندری اسفدن خبرنگار ایسنا منطقه خراسان جنوبی

عکس از رها صلاحی‌مقدم عکاس ایسنا منطقه خراسان جنوبی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha