به گزارش ایسنا، دستیار پیشین معاون امور قانونگذاری وزارت خارجه آمریکا در گزارشی که در پایگاه خبری هیل منتشر شد نوشت: هم اکنون آمریکا مرگبارترین زرادخانه هستهای جهان را در اختیار دارد.
آمریکا نزدیک به ۷۲۰۰ کلاهک هستهای است و با در نظر گرفتن کلاهکهای هستهای روسیه این دو کشور بیش از ۹۰ درصد از مجموع کلاهکهای هستهای جهان را به خود اختصاص دادهاند. آمریکا و روسیه میتوانند بارها زمین را نابود کنند. با این حال در شرایطی که تنها چهار هفته به روز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی مانده است، مردم آمریکا چیز زیادی در مورد دیدگاه و مواضع هستهای دونالد ترامپ نمیدانند.
آمریکاییها استحقاق آن را دارند تا در مورد تفکر رئیسجمهور آینده خود در مورد تسلیحات هستهای آگاه شوند.
یکشنبه هفته جاری مارتا راداتز، مجری شبکهABC ، اندرسون کوپر مجری شبکه CNN و دیگر حاضرین در دومین مناظره انتخاباتی میان ترامپ وکلینتون فرصت مناسبی را در اختیار دارند تا این مشکل را برطرف کنند.
در مناظره یکشنبه باید از ترامپ دو سوال حساس در مورد تسلیحات هستهای پرسیده شود. نخست اینکه چه زمانی از تسلیحات هستهای استفاده خواهد کرد؟ اینکه او برای جلوگیری از اشاعه این تسلیحات در جهان چه برنامهای دارد؟
اما چرا دیدگاه رئیسجمهور آمریکا نسبت به تسلیحات هستهای بسیار حائز اهمیت است؟ بر خلاف هر موضوع دیگری، این رئیسجمهوری آمریکا است که کنترل کامل کدهای هستهای را در اختیار دارد.
هیچ آمریکایی دیگر مثل ژنرال، اعضای دولت، عضو کنگره و یا عضو دیوان عالی نمیتواند مانع صدور فرمان حمله هستهای رئیسجمهور شود زمانی که استفاده از تسلیحات هستهای مطرح باشد هیچگونه ساز و کار نظارتی وجود ندارد.
با این حال اظهار نظرهای ترامپ در کمپین انتخاباتی خود در مورد تسلیحات هستهای را میتوان وحشتناک دانست. زمانی که از او در مورد استفاده از سلاح هستهای سوال میشود ترامپ با پیش کشیدن پاسخهای پر پیچ و خمی در مورد اینکه او هرگز این تسلیحات استفاده نخواهد کرد سعی میکند تا اینگونه از پاسخ صریح به این سوال فرار کند.
ترامپ نکات گیجکننده جدی را در مورد دیدگاه هستهای خود بیان کرده است. او پیشنهاد داده که ممکن است کشورهایی همچون ژاپن، کره جنوبی و عربستان سعودی را به ساخت تسلیحات هستهای تشویق کند.
به گفته جو اسکار برو، مجری شبکه خبری MSNBC ترامپ در یک جلسه استماع امنیت ملی این سوال را مطرح کرده است اگر نتوانیم از تسلیحات هستهای استفاده کنیم، پس در اختیار داشتن آنها به چه کاری میآید؟ که چنین مواضعی بدن هر کس را که از نابودی هستهای بیم دارد، میلرزاند. در جهان کنونی که چند کشور دارای تسلیحات هستهای هستند، صحبتهای غیرمعقول و دمدمی مزاج ترامپ میتواند باعث افزایش شک و تردید و اشتباهات محاسباتی شود که خود این مسأله میتواند به یک فاجعه بزرگ منجر شود.
یک نمونه از این موضوع بحران موشکی کوبا بود. در آن زمان جان. اف. کندی به نیت اصلی خروشچف، رهبر شوروی آگاه نبود که این مسأله نزدیک بود باعث روی دادن یک فاجعه شود.
تنها زمانی که دو رهبر آمریکا و شوروی به صورت مستقیم با هم گفتوگو کردند به نیت یکدیگر پی بردند که عدم میل به استفاده از تسلیحات هستهای بود باعث جلوگیری از وقوع جنگ شد.
رهبر یک کشور باید قاطع و شفاف باشد و برای جلوگیری از اشتباهات محاسباتی فاجعه بار نباید فردی افراطی و غیر قابل پیشبینی باشد.
اگر ترامپ قرار باشد دشمنان هستهای ما را وادار به حدس و گمان کند پس این احتمال که با ترساندن آنها باعث انجام حمله پیشدستانه هستهای علیه آمریکا شود افزایش مییابد.
ترامپ پیشتر اعلام کرده که از سلاح هستهای برای نابودی گروه تروریستی داعش استفاده خواهد کرد، بنابراین او قابلیت آن را خواهد داشت تا از تسلیحات هستهای بدون توجیه منطقی علیه میلیونها نفر از مردم بیگناه نیز استفاده کند و اینگونه آمریکا را به یک مهاجم و تجاوزگر هستهای تبدیل کند.
هیلاری کلینتون اما یک موضع قاطع و متفاوت را در اینباره اتخاذ کرده است او پیشتر به عنوان وزیر خارجه آمریکا نقش مهمی را در عدم اشاعه تسلیحات هستهای در جهان ایفا کرده است.
کلینتون به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری وعده بازبینی موضع هستهای آمریکا در راستای تضمین اینکه زرادخانه هستهای آمریکا برای مقابله با تهدیدات کنونی و آینده مناسب است. او تلاش دارد تا راههای مناسب مدیریت زرادخانه هستهای در حالی که امنیت مردم آمریکا تامین شود را ایجاد کند.
این دقیقا همان نوع از رهبری مناسب آمریکا است که کلینتون آن را فراهم میکند. آمریکا هم اکنون رهبرانی همچون ترامپ را که به اشاعه تسلیحات هستهای به عنوان روشی سودمند و ناگریز درحفظ امنیت ملی نگاه میکنند، نیاز ندارد.
حدود نیم قرن است که پس از روی کار آمدن دولت کندی، هدف سیاست تسلیحات هستهای آمریکا جلوگیری از اشاعه آنها و اجتناب از استفاده آنها بوده است و آمریکا تحت رهبری اوباما طی چند سال گذشته موفقیتهایی را در این زمینه کسب کرده است. او توانست از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای از طریق راهحل دیپلماتیک جلوگیری کند. از دستاوردهای دیگر اوباما دستیابی به معاهده (START2) برای کاهش تعداد کلاهکهای هستهای دو کشور بود.
همچنین باراک اوباما تلاشهای زیادی را در راستای فشار بر جامعه جهانی برای تصویب معاهده منع آزمایش هستهای انجام داده است که هیلاری کلینتون در همه این موفقیتها نقش کلیدی را ایفا کرده است.
به گزارش ایسنا، ایران همواره ضمن رد اتهامات غرب تاکید کرده که برنامه هستهایاش ماهیتی صلحآمیز دارد.
میانهروها باید موضوع تسلیحات هستهای را در مناظره بعدی ترامپ و کلینتون در محور سخنان خود قرار دهند. ما به یک فرمانده کل نیاز داریم که نه تنها ظرفیت کنترل چالشهای زرادخانه هستهای را داشته باشد بلکه بتواند این موضوع و کاربرد آن را به درستی درک کند.
پس باید از این فرصت در مناظره روز یکشنبه استفاده کرد، چرا که در صورت استفاده از بمب هستهای دیگر نمیتوان آن را جبران کرد.
انتهای پیام
نظرات