جاهد تکیه خواه دانشجوی دکترای منابع طبیعی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، گفت: همانطور که میدانیم افزایش جمعیت شهرنشینی با افزایش منابع آلودگی نظیر ازدیاد خودروها، نیروگاهها، صنایع و منابع تجاری و خانگی همراه بوده است.
وی اظهار کرد: يکی از مناسبترين و کاربردیترين راهها برای مقابله با اين پديده مخرب، افزايش پوشش گياهی در سطح شهرها و اماکن عمومی و پر رفت و آمد است که نه تنها هيچگونه اثرات مخرب زيست محيطی را در بر ندارد، بلکه راهکاری در راستای توسعه پايدار و بهبود کميت و کيفيت هواست.
این دانشجوی دکترای منابع طبیعی افزود: در این بین، مسئله جذب آلودگی توسط گیاهان از جمله درختان از موارد بسیار مهم در امر مدیریت شهرهاست.
وی بیان کرد: برگ درختان با جذب و حفظ گرد و غبار و ساير ذرات معلق هوا تا زمان شستوشو و بارندگی مقدار گرد و غبار و ساير ذرات معلق هوا را تا 75 درصد کاهش داده و تأثير بهسزايی بر بهبود کيفيت هوا دارد.
تکیه خواه عنوان کرد: هرچه وسعت فضای سبز اطراف کارخانجات بيشتر باشد، اثر آلودگيها کمتر میشود، به طوری که 500 متر مربع فضای سبز میتواند 70 درصد از گاز دی اکسيد گوگرد و 27 درصد اکسيد نيتريک هوا را کاهش دهد.
وی اعلام کرد: نتايج تحقيقات جديد پژوهشگران نشان میدهد که درختان «توت» و «اقاقيا» از گونه پهن برگها و «سرو نقرهای» و «کاج تهران» از گونه سوزنی برگها توانايی بيشتری در جذب دی اکسيد کربن و درخت چنار توانايی بالايی در جذب سرب دارند، اما استشناق كركها و گردههای ميوه چنار برای 20 درصد مردم آلرژی زاست.
این دانشجوی دکترای منابع طبیعی خاطرنشان کرد: بر اين اساس پيشنهاد میشود که برای مقابله با طوفانهای گرد و غبار و کاهش اثرات آنها اقدام به ايجاد کمربند سبز در اطراف شهرها شود به گونهای که باعث جذب ميزان زيادی از گرد و غبار قبل از ورود به داخل شهر شود و به اين طريق اقدام به فيلتر کردن گرد و غبار به صورت طبيعی کردهایم.
وی در پایان یادآور شد: همچنين باید در مناطق شهری به ویژه مکانهای پر رفت و آمد و مناطق مسکونی اقدام به توسعه فضای سبز شود و تا جايی که شرايط محيطی و اقليمی اجازه میدهد سعی شود در بيشتر طرحهای فضای سبز شهری از گونههای اشاره شده استفاده کنیم.
شادی حق دوست، کارشناس ارشد شیمی نیز در گفتوگو با ایسنا، منطقه کردستان، با بیان اینکه آلودگی هوا یعنی حضور مواد نامطلوب در هوا به مقداری که اثرات مضر بر سلامتی ایجاد کند، گفت: ذرات معلق هم یکی از عوامل آلوده کنندهای است که در هوا پخش میشود.
وی با اشاره به اینکه ذرات معلق به تنهایی یا همراه با سایر آلایندهها خطرات بسیار جدی برای سلامت انسان دارند، اظهار کرد: ورود آلایندهها به بدن انسان بیشتر از طریق سیستم تنفسی است.
این کارشناس ارشد شیمی افزود: آسیب اندامهای تنفسی میتواند مستقیماً انجام شود زیرا پیشبینی میکنند که 20 تا 60 درصد ذرات تنفس شده با قطر بین یک صدم تا دو و نیم میکرومتر به ریهها نفوذ کرده و رسوب میکند.
در ادامه این گزارش به تولید pvc به عنوان یکی از عواملی که باعث آلودگی هوا و انتشار ذرات معلق میشود، اشاره شده است.
حق دوست بیان کرد: زنجیره تولید PVC و محصولات جانبی همراه آن، همواره به عنوان یکی از نگرانیهای دوستداران محیط زیست مطرح بوده است.
وی افزود: آلودگیهای ناشی از این صنعت شامل آلودگیهای هوا و آب است که میتواند صدمه جبران ناپذیری به کارکنان و محیط اطراف این واحدهای تولیدی بزند.
این کارشناس ارشد شیمی عنوان کرد: آلودگی هوا ناشی از تولید PVC به علت پراکنده شدن ذرات در هواست به نحوی که غلظت «وینیل کلرید» به بیش از 120 برابر حد استاندارد رسیده و میتواند علاوه بر آلودگی هوا موجب آلودگی آبهای جاری منطقه نیز شود.
وی گفت: استفاده از نرم کنندههای زیست تخریب پذیر، افزودنیهای ضد میکروبی و قارچی، استفاده از نرم کنندههای بدون فتالات و زیستی و ونیل سبز را میتوان به عنوان راهکاری برای کاهش آلودگی هوا در این زمینه در نظر گرفت.
حق دوست در پایان تاکید کرد: استفاده از رسانههای جمعی در راستای فرهنگ سازی، مشارکت و هم اندیشی مدیران و مسئولان شهری و استانی برای تدوین برنامههای کاهش آلودگی هوا و همسو بودن برنامهها و طرحهای شهری با برنامهها و طرحهایی که در راستای کاهش آلودگی هواست میتواند مفید واقع شود.
انتهاي پیام
نظرات