• شنبه / ۳۰ مرداد ۱۳۹۵ / ۰۸:۳۳
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 95050118582
  • خبرنگار : 30057

معاون سازمان زمین‌شناسی خبر داد

اجرای طرح تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی با هدف اکتشاف پتانسیل‌های معدنی در کشور

اجرای طرح تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی با هدف اکتشاف پتانسیل‌های معدنی در کشور

معاون سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با تاکید بر این که  95 درصد سرزمین ایران بجز مناطق بیابانی و کویری با فواصل یک کیلومتری مطالعه یا اسکن شده است، از اجرای طرح برداشت و تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی کاربردی در مقیاس یک‌بیست‌ و پنج‌ هزارم با هدف اکتشاف پتانسیل‌های معدنی جدید و مطالعات توسعه‌ شهری خبر داد.

به گزارش ایسنا دکتر جلیل قلمقاش، با بیان این‌که بین سال‌های 1340 تا 1370 سرتاسر ایران همراه با برداشت و تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی یک‌ دویست‌و پنجاه‌هزارم، برای نخستین بار مورد پی‌جویی و اکتشاف مواد معدنی قرار گرفت، خاطرنشان کرد: در فرایند تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی یاد شده سرتاسر ایران با فواصل دو و نیم کیلومتری مورد بررسی و پیمایش قرار گرفت و آثار و نشانه‌های معدنی شناسایی و روی نقشه‌های زمین‌شناسی یک‌دویست‌و پنجاه‌هزارم ارائه شدند.

قلمقاش، با اشاره به طرح تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی یکصد ‌هزارم در مرحله بعدی با دقت بیشتر، اظهار کرد: مهمترین هدف این طرح بزرگ، اکتشاف مواد معدنی بوده که کارشناسان زمین‌شناسی طی سال‌ها تلاش و انجام پیمایش‌های صحرایی با فواصل یک کیلومتری،تا پایان برنامه پنج ساله چهارم توانستند 95 درصد مساحت کشور را توسط این نقشه‌ها پوشش دهند.

وی افزود: در این طرح 95 درصد سرزمین ایران بجز مناطق بیابانی و کویری با فواصل یک کیلومتری مطالعه یا اسکن شده است و می‌توان گفت نقشه‌های زمین‌شناسی یکصد هزارم تصویر زمین‌شناسی دقیقی از سرزمین ایران هستند که وسعت پیکسل‌های آن یک کیلومتر مربع است.

معاون سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با اشاره به برخی ادعاها مبنی بر این که تنها 10 درصد کشور مورد مطالعات اکتشافی قرار گرفته است، یادآور شد: در چارچوب نقشه‌های زمین‌شناسی یکصدهزارم چند هزار اثر معدنی در کشور معرفی شده که امروزه بیشتر آنها به معدن یا محدوده معدنی تبدیل شده‌اند.

وی تهیه نقشه‌های ژئوشیمیایی یکصدهزارم را از دیگر اقدامات این سازمان عنوان کرد و افزود: در این طرح بخش بزرگی از مساحت کشور مورد مطالعه، نمونه‌برداری، آنالیز و پردازش قرار گفت و در نهایت نقشه‌های ژئوشیمیایی که در بردارنده آنومالی عناصر معدنی هستند، برای بیش از 80 درصد مساحت کشور منتشر شد.

قلمقاش اضافه کرد: علاوه بر آن طرح دیگری که برای اکتشاف مواد معدنی پنهان در سرتاسر کشور انجام شده است، برداشت‌های ژئوفیزیک هوایی با فواصل پروازی 7 کیلومتری بوده که نتایج این مطالعات به صورت نقشه‌های ژئوفیزیک هوایی با مقیاس یک دویست‌ و ‌پنجاه هزارم در سال‌های گذشته منتشر شده است.

معاون سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با اشاره به طرح‌های اکتشافی چکشی که توسط این سازمان انجام شده، است، خاطرنشان کرد: در این طرح بخش بزرگی از مناطق مستعد معدنی کشور مورد مطالعه مجدد و دقیق قرار گرفت.

قلمقاش به انجام طرح‌ها و پروژه‌های اکتشافات موضوعی به همت سازمان‌های صنایع و معادن استان‌ها طی دهه‌های گذشته اشاره کرد و گفت: طرح‌های اکتشافی موضوعی یا منطقه‌ای توسط کارشناسان بومی یا شرکت‌های مهندسان مشاور اجرا در استان‌های مختلف کشور اجرایی شد.

وی یادآور شد: در چارچوب این طرح‌ها پتانسیل‌های معدنی هر استان به دقت بررسی شده و نتایج آنها در قالب نقشه و گزارش‌های مناطق مستعد معدنی در مقیاس یک‌بیست‌هزارم و در برخی موارد دقیق‌تر در سازمان‌های صنعت، معدن و تجارت استان‌ها وجود دارد.

معاون سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور به طرح برداشت و تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی کاربردی در مقیاس یک‌بیست‌ و پنج‌ هزارم با هدف اکتشاف پتانسیل‌های معدنی جدید و مطالعات توسعه‌ شهری اشاره کرد و افزود: بر اساس پیش‌بینی‌ها کل کشور در قالب 11 هزار نقشه استاندارد مطالعه خواهد شد که این طرح از سال 1384 آغاز شده  و تاکنون سازمان توانسته بیش از 500 منطقه از کشور را در این مقیاس مطالعه کند.

وی یکی دیگر از طرح‌های اکتشافی بزرگ این سازمان را برداشت‌های ژئوفیزیک هوایی با فواصل پروازی 250 متری دانست که توسط این سازمان انجام می‌شود.

قلمقاش با تاکید بر این‌که به طور یقین ایران تنها کشور منطقه است که با تکیه بر روی توان کارشناسی خود این طرح بزرگ را اجرا می‌کند، خاطرنشان کرد: سرتاسر  مساحت کشور در مقیاس‌های یک دویست و پنجاه هزارم و یکصدهزارم  به طور کامل مورد مطالعه قرار گرفته که این اطلاعات به صورت رایگان یا با قیمت‌های پایین در اختیار عموم مردم قرار دارد.

معاون سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور وجود نقشه‌های زمین‌شناسی و اکتشافی یکصدهزارم را در ایران بسیار ارزشمند دانست و تاکید کرد: برخی از کشورهای پیشروی معدنی از جمله استرالیا و چین پوشش کامل این نقشه‌ها را در اختیار ندارند و این در حالی است که در حال حاضر تنها ایران و آمریکا طرح سراسری تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی یک بیست و پنج هزارم را دنبال می‌کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha