به گزارش ایسنا، روزنامه الاخبار لبنان در تحلیلی نوشت، خالد العبیدی، وزیر دفاع عراق در تغییری قابل ملاحظه در حاشیه حضورش در نشست اخیر ائتلاف بینالمللی در واشنگتن اعلام کرد که پیشمرگها هرگز در عملیات آزادسازی موصل شرکت نخواهند کرد و به آنها اجازه ورود به این شهر داده نخواهد شد زیرا آنگونه که به نظر میرسد اربیل در مقابل مشارکت در این عملیات، شروطی غیرقابل پذیرش برای بغداد تعیین کرده است.
این سخنان در حالی از سوی العبیدی مطرح شد که وی از سال ۲۰۱۴ که در این پست قرار گرفته، تاکنون چنین موضعگیری و برخوردی با کردها نداشته است.
پس از پیشرویهای گسترده نیروهای عراقی در هفتههای اخیر و آزادسازی پایگاه القیاره، زمانی که مسئولان عراقی اعلام کردند که نیروهایشان در فاصلهای کمتر از ۶۵ کیلومتری مرکز شهر موصل هستند، حجم اختلافات میان اربیل و بغداد در عملیات موصل و سرنوشت شهر پس از آزادی نمایان شد چراکه اربیل پیش از این نیز الحاق مناطق مورد اختلاف را خواستار شده بود.
به گفته برخی منابع آگاه از جزئیات نشستها میان مسئولان اربیل و بغداد درباره عملیات موصل، در حقیقت این اظهارات العبیدی به دلیل شروطی بیان شد که مسعود بارزانی، رئیس این اقلیم در مقابل مشارکت نیروهایش در عملیات موصل تعیین کرده بود.
بارزانی ضمن مخالفت با تبعیت نیروهای کرد از دستورات بغداد و حتی فرماندهی عملیات مشترک، شرط کرد که مناطقی که کردها آزاد میکنند باید به اقلیم ملحق شوند.
به گفته این منابع، بغداد نیز به شدت از این شروط ابراز نارضایتی کرده و تصمیم گرفت که اجازه ندهد پیشمرگها در عملیات موصل مشارکت داشته باشند.
همچنین اربیل در بیانیهای که در واکنش به این اظهارات العبیدی منتشر کرد، تهدید کرده که هماهنگی و همکاری خود با ارتش عراق را متوقف خواهد کرد.
علی البدیری، یکی از نمایندگان ائتلاف اتحاد ملی بزرگترین فراکسیون شیعه در پارلمان عراق با تایید این اطلاعات اظهار داشت: فرماندهی عراق در صورتی که پیشمرگها مسیر آنها از محور مخمور را بر نیروهایش مسدود کنند، با آنها به عنوان "نیرویی تروریستی و غیرقانونی" برخورد خواهد کرد.
در مقابل این شروط اربیل، العبیدی با مشارکت نیروهای داوطلب مردمی در عملیات موصل و الشرقاط موافقت کرد، این مساله حمایت العبیدی از موضع داوطلبان مردمی در مقابل عدم تمایل اربیل و بسیاری از فرماندهان اهل تسنن عراق تفسیر شد، آنان با مشارکت داوطلبان مردمی به دلیل نگرانی از تکرار اقداماتی که در استانهای الانبار و صلاح الدین و مناطق اطراف بغداد علیه غیرنظامیان انجام شده، مخالف هستند.
از فحوای کلام وزیر دفاع عراق به خوبی درک نشد که آیا این اظهارات پیامی سیاسی از جانب بغداد برای اربیل بوده است یا نه. به ویژه که اربیل اخیرا با امضای یادداشتی رسمی با پنتاگون برای اولین بار پاسخی مثبت از آمریکا در حمایت از خود دریافت کرد.
طبق این یادداشت تفاهم که در ۱۲ ژوئیه کنونی امضا شد، بر نقش اساسی پیشمرگها در عملیات نینوا و مبارزه با داعش و آمادهسازی آنها و تامین بودجه و تجهیزات آنها تاکید شده و آمده است که هرگونه اعمال فشار از سوی بغداد بر پیشمرگها در عملیات نینوا میتواند موجب بازنگری در این یادداشت شود.
در مقابل جبار یاور، معاونت وزارت پیشمرگها بر مشارکت این نیروها در این عملیات تاکید کرد.
یاور در راستای تلاش برای کنترل تنش به وجود آمده، گفت: رویترز اظهارات العبیدی را به شکل نادرستی منتقل کرده و وی نگفت که به پیشمرگها اجازه مشارکت در عملیات موصل را نمیدهد بلکه این برخی طرفهای سیاسی هستند که به دلیل نگرانیشان از باقی ماندن کردها در موصل پس از آزادی، تلاش میکنند مانع از مشارکت کردها در این عملیات شوند.
در این میان واشنگتن واکنشی به این مساله نشان نداد و تنها تاکید کرد که اختلاف اربیل و بغداد در مورد مناطق آزاد شده "سیاسی" است.
تنها برت مک گورک، نماینده ریاست جمهوری آمریکا در ائتلاف ضد داعش با اشاره به احتمال آغاز دو عملیات موصل و رقه همزمان با هم، اظهار داشت: ائتلاف بینالمللی برای عملیات موصل به خوبی برنامهریزی کرده است.
احسان الشمری، رئیس مرکز تفکرات سیاسی عراق "برخورد" میان پیشمرگها و ارتش عراق را غیرمحتمل دانست و علت آن را نیز مسایل مختلفی از جمله اختلافات میان جناحهای کرد اعلام کرد.
وی توضیح داد: گرچه در مورد هماهنگی در عملیات موصل توافقی حاصل شده اما برخی جناحها آن را برای رویای تشکیل کشور مستقل کردها آسیبزننده میدانند و به همین دلیل نیز نسبت به پیشروی نیروهای عراقی به موصل و اطراف آن موضعگیری تندی اتخاذ کردهاند.
به گفته الشمری، العبادی هرگز با پیشمرگها با هر گروه شبه نظامی دیگری از کردها درگیر نخواهد شد زیرا به دنبال توافقات سیاسی طبق قانون اساسی است که حافظ جبهه داخلی و اتحاد آن باشد.
انتهای پیام
نظرات