به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آناتولی ترکیه، احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب در نشست مقدماتی وزرای خارجه این اتحادیه در موریتانی اظهار داشت: مساله فلسطین مسالهای محوری برای کشورهای عربی است و این موضوع در دستور کار کشورهای عربی در اولویت قرار دارد.
ابوالغیط افزود: چالشها و تهدیداتی که کشورهای منطقه با آن مواجه هستند، هرچه هم که باشد، اشغال اراضی فلسطینی تهدید اساسی برای امنیت ملی کشورهای عربی محسوب میشود.
وی با اشاره به عدم موفقیت طرحها و اقدامات کنونی برای حل مساله فلسطین و پایان دادن به اختلافات دو طرف اسرائیلی و فلسطینی ادامه داد: تحقق امنیت و ثبات در خاورمیانه به حل مساله فلسطین براساس قطعنامههای شورای امنیت و اصول توافق شده از جمله طرح صلح عربی و پایبندی به نتایج نشست سران کشورهای عربی در بیروت بستگی دارد.
دبیرکل اتحادیه عرب در ادامه دستیابی به راه حلی که هر دو طرف را راضی کند و به برپایی کشور مستقل فلسطین با پایتختی قدس شرقی و براساس مرزهای سال 1967 منجر شود را خواستار شد.
وی با اشاره به اینکه طرح فرانسه برای فلسطین فرصتی مناسب برای تصحیح این مسیر و پایان دادن به اشغالگری در منطقه است، ابراز امیدوار ی کرد تلاشهای اخیر مصر مسیر مهمی را در حل مسله فلسطین بگشاید.
ابوالغیط به وجود تهدیدات مستقیمی که برای امنیت منطقهای کشورهای عربی ناشی از بحران سوریه، عراق، یمن و لیبی وجود دارد اشاره کرد.
اسکلوا ولد احمد، وزیر خارجه موریتانی نیز در این نشست اظهار داشت: نشست سران کشورهای عربی در حالی برگزار میشود که منطقه در شرایط ویژهای قرار دارد. این نشست نقطه آغاز فعالیت مشترک کشورهای عربی برای مقابله با بحرانها و در راس آنها مبارزه با خشونت و گسترش استفاده از سلاح است.
ولد احمد افزود: مساله فلسطین همچنان در صدر مسائل کشورهای عربی است و ما برای دستیابی به راه حلی برای این مساله تلاش میکنیم.
وزیر خارجه موریتانی افزود: تحکیم پایههای جهان عرب نیازمند همکاری و هماهنگی میان مسئولان این کشورهاست و ما خواستار تقویت همکاریها با جمعیتهای منطقهای و بین المللی هستیم.
وزرای خارجه اتحادیه عرب در ادامه این نشست با اشاره به اینکه حمایتهایشان از دولت مستعفی یمن به رهبری عبد ربه منصور هادی ادامه مییابد، بر ازسرگیری روند سیاسی در یمن تاکید کردند.
این وزرا در ادامه اظهار داشتند که هرگونه رایزنی و یا مذاکره برای خروج یمن از بحران باید بر اساس طرح ارائه شده از سوی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و راهکارهای مطرح شده در آن، نتایج کنفرانس گفتگوی جامع ملی (که از مارس 2013 تا ژانویه 2014 ادامه داشت، مبنی بر تقسیم یمن به یک حکومت فدرال شامل شش اقلیم، چهار تا در شمال و دو تا در جنوب) و قطعنامههای شورای امنیت در این زمینه به ویژه قطعنامه شماره 2216 سال 2015 (مبنی بر عقبنشینی نیروهای جنبش انصارالله از شهرهای تحت کنترلشان و تحویل سلاحهای سنگین خود به دولت) آغاز شود.
شورای وزارتی اتحادیه عرب در ادامه مخالفت هیات انصارالله یمن با آنچه در مذاکرات کویت توافق شد را محکوم کرد.
این وزرا بر حمایت خود از درخواست عادلانه سوریه در بازپسگیری کامل منطقه جولان اشغالی به مرزهای چهارم ژوئن 1967 و مخالفت با شهرکسازیهای اسرائیل در این منطقه تاکید کرده و ادامه اشغال این منطقه را به شدت محکوم کردند.
شورای وزراتی اتحادیه عرب همبستگی کامل خود را با سوریه و لبنان اعلام و تاکید کردند که در مقابله با تجاوزات و تهدیدات مستمر اسرائیل در کنار این کشورها هستند.
شورای مذکور از اسرائیل به عنوان اشغالگر منطقه جولان خواست فورا اسرای سوری را آزاد کند.
در رابطه با طرح همبستگی با لبنان نیز حاضران بر حمایت سیاسی و اقتصادی از این کشور و نهادهای قانونی آن به نحوی که وحدت، ثبات و حاکمیت ملی آن حفظ شود، تاکید کردند.
شورای وزارتی اتحادیه عرب تاکید کرد، این حق مردم لبنان است که مزارع شبعا و تلال کفر شوبا و نیز شهر الغجر از خاک خود را که اسرائیل اشغال کرده بخواهند آزاد کنند، آنان این حق را دارند که در برابر هر حملهای که علیهشان صورت می گیرد، مقاومت کرده و از خود دفاع کنند.
وزرای خارجه اتحادیه عرب تمامی اقدامات تروریستی و مسلحانه و نیز انفجارهای تروریستی در مناطق مختلف لبنان را که باعث کشته شدن تعدادی از غیرنظامیان شد، محکوم و مخالفت خود را با اقداماتی که با هدف ایجاد فتنه و آشوب در این کشور انجام میشود، اعلام کردند.
درباره بحران سوریه نیز وزرای خارجه کشورهای عربی بر موضع ثابت خود در حفظ وحدت، ثبات و امنیت منطقهای سوریه بر اساس منشور اتحادیه و همبستگیشان با مردم این کشور در برابر خطراتی که زندگی آنها را تهدید میکند، تاکید کردند.
همچنین این وزرا از تلاشهای بینالمللی که برای آرام کردن اوضاع در سوریه و ازسرگیری مذاکرات میان دولت دمشق و اپوزیسیون سوریه و در نهایت تشکیل دولتی انتقالی و دارای اختیارات کامل اجرایی براساس نتایج کنفرانس ژنو یک (تاریخ 30 ژوئن 2012) تقدیر کرد.
وزرای خارجه اتحادیه عرب از ابوالغیط خواستند به رایزنیها و تماسهای خود با بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل و استفان دی میستورا، فرستاده ویژهاش به سوریه و طرفهای مسئول در راستای ایجاد بستر مناسب برای ازسرگیری مذاکرات ژنو و تلاش برای دستیابی به راهحلی سیاسی برای این بحران ادامه دهد.
از سوی دیگر، احمد عفیفی، سخنگوی دبیرکل اتحادیه عرب در کنفرانس مطبوعاتی که در پایان نشست مذکور در نواکشوت برگزار شد تاکید کرد: کشورهای عربی درباره موضعگیری خود نسبت به آنچه "دخالت" ایران در امور داخلی کشورهای عربی خوانده میشود و نفوذ ترکیه در شمال عراق با یکدیگر اختلاف نظر دارند.
این اختلاف به پیش نویس قانونهایی مربوط میشود که یکی از آنها درباره مخالفت با "دخالت" ایران در کشورهای عربی و دومی درباره نفوذ نظامی ترکیه در شمال عراق است.
عفیفی افزود: شورای وزرای اتحادیه عرب تصمیم دارد این دو پیش نویس را در نشست بعدی که روز دوشنبه برگزار میشود بررسی کند.
از مهمترین موضوعاتی که در نشست سران اتحادیه عرب مطرح خواهد شد درگیریها در سوریه عراق و یمن و تشکیل یک نیروی دفاعی مشترک برای کشورهای عربی و نیز بررسی آخرین تحولات در طرح فرانسه برای از سرگیری مذاکرات میان دو طرف فلسطینی و اسرائیلی است.
انتهای پیام
نظرات