• یکشنبه / ۱۶ خرداد ۱۳۹۵ / ۰۹:۱۶
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 95031609042
  • منبع : نمایندگی مازندران

به شهر پل‌ها خوش آمدید

به شهر پل‌ها خوش آمدید

در شهر شیرگاه سه پل شامل پل قوسی فلزی، پل شاه عباسی و پل راه آهن در کنار هم بر روی رودخانه کسلیان احداث شده و جاذبه‌ای زیبا در این منطقه ایجاد کرده است.

شیرگاه مرکز شهرستان سوادکوه شمالی است و جاده‌های ارتباطی تهران- شمال، معروف به جاده فیروزکوه، راه آهن تهران- شمال، که بخشی از راه‌آهن سراسری ایران است، از شهر شیرگاه می‌گذرد و 25 کیلومتر از قائم شهر و ۲۰ کیلومتر از زیرآب فاصله دارد.

شیرگاه از هر جهتی به غیر از شمال با رشته کوه‌های البرز مرکزی پوشیده شد و از غرب با کوه تِرز، از شرق با کوه وِرزک و از جنوب با کوه‌های ساره سر و شاه کوه محاصره ‌شده است. شیرگاه محل تلاقی دو رود تالار که از منطقه آلاشت و گردنه‌های دوگل سرچشمه می‌گیرد و دیگری رود کسلیان است. رود کسلیان در بیشتر مواقع سال، آبی روشن و زلال دارد و تنها در زمان بارندگی‌های شدید آب آن کمی گل آلود می‌شود اما تالار در بیشتر مواقع سال به دلیل وجود معادن شن و ماسه در بالادست گل آلود است.

وجود این دو رود و همچنین دره‌هایی به نسبت کم عمق، سبب شد تا شیرگاه دارای پل‌های متعددی شود و آن را به شهر پل‌ها لقب دهند.

یوسف گران پاشا، مدیرکل راه آهن شمال در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا، درباره پل راه‌آهنی که در کنار پل شاه عباسی شیرگاه است، اظهار کرد: پل راه آهن شیرگاه در کیلومتر 250+324 شیرگاه به زیرآب احداث شد. این پل دارای 12 دهانه کوچک و یک دهانه با طول 30 متری بزرگتر است.

وی، نوع کاربری پل را بیشتر به عنوان آب‌رو دانست و تصریح کرد: از آنجایی که خسارت وارده به پل‌های راه آهن بسیار سنگین و حساس است بازدید مداوم و ارزیابی‌های دقیق از پل‌های راه آهن و خود ریل‌ها انجام می‌شود. لایروبی‌هایی در دهنه پل‌های راه‌آهن انجام می‌شود تا در اثر سیلاب مشکلاتی ایجاد نشود.

اسفندیار گوران اوریمی، معاون عمران و شهرسازی شهرستان سوادکوه شمالی نیز در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا، درباره پل قوسی فلزی شیرگاه سوادکوه شمالی، اظهار کرد: در سال ۱۳۸۳ ساخت پل قوسی فلزی شیرگاه، آغاز و در سال ۱۳۸۹ افتتاح شد.

وی با اشاره به اینکه برای ساخت پل قوسی فلزی شیرگاه ۱۵ میلیارد ریال هزینه شد، افزود: پیش از احداث پل قوسی فلزی، محل تردد خودروها، پل باستانی شاه عباسی بود. به دلیل ریزش در دو مرحله و همچنین بار ترافیکی بر روی این پل تاریخی، تصمیم به ساخت پل فلزی گرفته شد.

رضا دانش زاده، رئیس اداره میراث فرهنگی سواده کوه شمالی نیز به ایسنا، درباره قدمت و ویژگی‌های پل شاه عباسی شیرگاه شهرستان سوادکوه شمالی، اظهار کرد: پل شاه عباسی شیرگاه در دوران صفوی در مسیر جاده شاه عباسی قدیم که اصفهان را به اشرف یعنی بهشهر کنونی متصل می‌کرد، بر روی رودخانه کسلیان بنا شد.

وی با اشاره به اینکه طول پل شاه عباسی شیرگاه ۵۷ متر و پهنای آن ۶ متر است، افزود: این پل با شماره ۳۶۶۲ به ثبت ملی رسید. پل شاه عباسی بر روی رودخانه کسلیان یا روشن تلار واقع شده که در مسیر جاده قدیم شاه عباس قرار گرفته است. پهنای پل شاه عباسی بدون در نظر گرفتن جان ‌پناه‌ها ۵ متر و ارتفاع از کف رودخانه 9 متر و دهانه آب روی آن 15 متر است که در تاریخ ۱۱ هجری قمری بنا شد.

این مسئول گفت: پل شاه عباسی با قدمت 450 ساله به دلیل بار ترافیکی سنگین در گذشته بر روی آن، در دو مرحله رانش کرد و در سال 1391 با حمایت میراث فرهنگی مازندران مورد بازسازی قرار گرفت.

علی حسن‌نژاد، محقق تاریخ در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه قدمت و وضعیت همه پل‌های تاریخی با دستگاهی بررسی می‌شود، اظهار کرد: برای بناهای تاریخی گارانتی و یا پایانه کار در نظر گرفته نمی‌شود چرا که ماندگاری آن به تعمیرات و چگونگی نگهداری آنها بستگی دارد. برخی کارشناسان ابنیه فنی وجود دارند که فعالیت آنها بازدید مداوم از پل‌ها است تا از مشکلات مربوط به پل اطلاعات لازم را بدست آورند.

حسن نژاد با اشاره به اینکه شیرگاه شهر پل‌ها است، تصریح کرد: پل راه آهناز نظر فنی حدود ۷۰ سال در حال فعالیت است و همچنین پل شاهپور و شاه عباسی قدمت 450 ساله دارند. باید برای نگهداری از این بناها اقدامات لازم انجام شود. در شیرگاه، وجود دو رودخانه تالار و کسلیان مرکزیتی به این پل‌ها داد زیرا برای ارتباط بین خیابان‌ها از پل‌ها استفاده می‌کردند.

گزارش از زهرا اشکیود، خبرنگار ایسنای مازندران

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha