یکی از مشکلاتی که به تازگی بخش خصوصی صنعت برق با آن دست و پنچه نرم میکند بدهیهای وزارت نیرو و همچنین عدم مداخله بخش خصوصی در تصمیمات وزارت نیرو است که همین مساله نیز موجب شده به بخش خصوصی آسیبهای زیادی وارد شود.
به گزارش خبرنگار ایسنا، علیرضا کلاهی رییس سندیکای صنعت برق ایران امروز در نشستی خبری ضمن انتقاد از عملکرد وزارت نیرو مبنی بر عدم توجه به بخش خصوصی در تصمیمگیریها و جذب فاینانس به ایسنا گفت: ما به عنوان سندیکای صنعت برق در هیچ یک از جلساتی که با شرکتهای خارجی برگزار شده حضور نداشتیم.
وی با بیان اینکه صنعت برق تمام ملزومات تحقق اقتصاد مقاومتی را در خود جای داده است، اظهار کرد: این صنعت یک صنعت دانشبنیان و توانمند است، چرا که در حال حاضر بیش از 82 درصد صادرات خدمات فنی – مهندسی کشور و حدود یک میلیارد دلار کالای صنعتی توسط صنعت برق صورت میگیرد.
به گفته رییس سندیکای صنعت برق ایران صادرات خدمات در سال گذشته تنها کمتر از دو میلیارد دلار بوده، اما پتانسیل این مساله وجود دارد که بتوانیم صادرات برق را به میزان زیادی افزایش دهیم.
کلاهی تصریح کرد: سندیکا بر این باور است که رفع مشکلات مالی توسط دولت نیاز به زمان دارد، اما باید به این مساله توجه کرد که در حال حاضر صنعت برق دچار یک رکود عمیق شده و لازم است که این رکود به زودی برطرف شود.
وی با بیان اینکه رکود در صنعت برق موجب کاهش اشتغال و کاهش فرصتهای شغلی میشود، ادامه داد: نگرانیهای جدی در این باره وجود دارد، لذا اگر فکر اساسی برای این موضوع صورت نگیرد، ممکن است که صنعت برق از بین برود.
رییس سندیکای صنعت برق ایران با بیان اینکه 70 درصد مشکلها مربوط به عدم مدیریت درست است، بیان کرد: در این میان تنها 30 درصد تحریمها نقش داشتند و نقدی که به وزارت نیرو به صورت جدی مطرح میشود، موضوع عدم اجرایی قوانین مصوب به منظور حمایت از صنعت برق است.
کلاهی یکی از مشکلات در این میان را نرخ ارز دانست و افزود: طی 27 سال گذشته 10 درصد کاهش نرخ ارز داشتهایم که در همین زمان نیز دلار 45 درصد افزایش ارزش داشته است.
وی ادامه داد: با توجه به این مساله نیاز اصلی کشور در شرایط فعلی جذب سرمایه مستقیم است، چرا که فاینانس در واقع نوعی واردات به حساب میآید که میتواند صدمات جبرانناپذیری را به صنعت برق وارد کند.
رییس سندیکای صنعت برق ایران با بیان اینکه صنعت برق کشور یک صنعت توانمند و پویا است، تصریح کرد: برجام نتوانسته تاثیر چندانی در وضعیت صنعت برق بگذارد، اما انتظار ما این بود که وضعیت بودجه بهتر شود و از این طریق بتوانیم مشکلات خود را برطرف کنیم که متاسفانه به دلیل کاهش قیمت نفت این اتفاق نیفتاد.
کلاهی گفت: سندیکای صنعت برق در حال تدوین یک سند راهبردی برای بهبود وضعیت صنعت برق کشور است که تا ماه آینده به اتاق ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه خواهد شد.
در ادامه بخشی نایب رییس سندیکای صنعت برق - با بیان اینکه ما به هیچ عنوان نگران ورود پولهای خارجی به کشور نیستیم، اظهار کرد: در حال حاضر یک فضای بزرگ برای واردات و حذف شرکتهای داخلی ایجاد شده که اگر در شرایط فعلی به آن توجه نشود میتوان گفت که صنعت برق از بین خواهد رفت.
وی ادامه داد: پیشنهاد شفاف ما آن است که در هنگام ورود شرکتهای خارجی به ایران حتما سرمایهگذاری مشترک با شرکت خصوصی داخلی صورت بگیرد و در واقع بحث انتقال تکنولوژی و جذب سرمایهگذاری مستقیم حدف نهایی باشد.
بخشی با بیان اینکه بخش خصوصی مشکلی با جذب سرمایه ندارد، بلکه با نوع آن مشکل دارد، افزود: برای این مساله پیشنهاداتی را ارائه دادهایم و هدف ما تنها نقد صرف نبوده است.
تنها 25 درصد ظرفیت تولید به کار گرفته می شود
نایب رییس سندیکای صنعت برق با بیان اینکه در حال حاضر صنعت برق به شدت با رکود مواجه شده، ادامه داد: در حال حاضر در بخش تولید تنها 25 درصد ظرفیت به کار گرفته میشود که بخشی از این ظرفیت نیز به خاطر پیشبرد صادرات است.
وی با بیان اینکه ریشه این رکود در صنعت برق تحریم نبوده، تصریح کرد: عدم وجود نقدینگی کافی در صنعت برق موجب ایجاد رکود شده است و به صراحت میتوان گفت که تحریمها در این مساله نقشی نداشته است.
اسناد خزانه تاکنون به کسی پرداخت نشده
بخشی در خصوص اسناد خزانه گفت: تاکنون مشکل کسی از سوی اسناد خزانه حل نشده و پرداختی نیز در این زمینه صورت نگرفته است، براساس شنیدهها گویا تنها به مپنا مبلغی پرداخت شده که آنهم باید 20 درصد پایینتر در بازار به فروش برسد.
در ادامه باقری - رییس کمیته توسعه صادرات سندیکای صنعت برق – با بیان اینکه در صنعت برق علیرغم وجود تقاضای شش درصدی این صنعت با رکود مواجه است، اظهار کرد: پتانسیلهای بالایی در صنعت برق کشور وجود دارد که ما برای رفع مشکلات پیشنهاداتی را ارائه دادهایم.
وی اصلاح قیمت حاملهای انرژی را یکی از پیشنهادهای ارائه شده عنوان کرد و گفت: امروز که قیمت نفت به پایینترین حد خود رسیده اصلاح قیمت حاملهای انرژی میتواند تاثیر زیادی در ارتقاء صنعت برق داشته باشد.
رییس کمیته توسعه صادرات سندیکای صنعت برق تصریح کرد: لغو مشوقهای صادراتی یکی از موانع دیگر در این مسیر است که باید به این مساله نیز توجه شود. علاوه بر این نیز در ابلاغ بسته جدید حمایت از صادرات نظرات بخش خصوصی گرفته نشده که این مساله مشکلاتی را ایجاد کرده است.
باقری با بیان اینکه نرخ ارز یکی از معضلات اصلی در ایجاد رکود صنعت برق است، ادامه داد: صادرات برق در بهترین حالت 1300 مگاوات آن هم به کشورهای اطراف بوده، اما این در حالی است که ایران پتانسیل ارتقاء صادرات را دارد.
انتهای پیام
نظرات