زنگ آغاز اولین جلسه رسمی مجلس دهم در حالی به صدا درآمد که 265 نماینده منتخب در جلسه حضور داشتند و مجلس، میزبان تعداد زیادی از مسئولین کشوری و مهمانان خارجی بود.
به گزارش خبرنگار ایسنا، از ساعات ابتدایی صبح، مجلس آماده میزبانی از نمایندگان جدید بود. به همین منظور فرش قرمزهایی در راهروهای مجلس پهن شده بود. همچنین عکسهایی از 9 دوره پیشین مجلس به دیوارها و ستونهای پارلمان زده شده بود. به علاوه، تدابیر امنیتی شدیدی در اطراف بهارستان دیده شده بود به طوری که در ساعات ابتدایی صبح مترو در ایستگاه بهارستان توقف نمیکرد و برخی خیابانهای منتهی به مجلس بسته شده بود و گشتهای ویژه در خیابانهای اطراف دیده میشدند.
از ساعت 8 صبح گروه ارکستر سازمان صداوسیما در جایگاه هیأت رئیسه مستقر شده بود تا سرود جمهوری اسلامی را بنوازد. در همین ساعت تعداد زیادی از نمایندگان و برخی از مهمانها نیز در مجلس حاضر بودند که به مرور جمعیت آنها بیشتر شد. برزگان اقلیتهای دینی، خانوادههای تعدادی از مدافعان حرم، تعدادی از سفرای خارجی، مدیران رسانهها و حسین رضازاده-قهرمان پیشین وزرنهبرداری- از جمله مهمانان جلسه افتتاحیه بودند.
از نکات قابل توجه این بود که با وجود آغاز نشدن رسمی مجلس دهم تعدادی از مراجعان مردمی در مقابل درب شمالی مجلس ایستاده بودند تا خواستههای خود را با نمایندگان مطرح کنند؛ کارمندان بخش حفاظت مجلس سعی میکردند مردم را توجیه کنند که این جلسه، جلسه آغازین مجلس است و اگر میخواهند نمایندگان را ببینند باید در روزهای آینده مراجعه کنند؛ البته علیرضا محجوب منتخب مردم تهران در جمع این مردم حاضر شد و با آنها صحبت کرد.
ساعت 8:40، همزمان با ورود رئیس جمهور و هیأت همراهش، ارکستر صداوسیما سرود ملی را نواخت. حداد عادل، جهانگیری، ابوترابی فرد، علی لاریجانی، آیتالله آملی لاریجانی، سیدحسن خمینی و آیتالله هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور را همراهی میکردند و همگی در ردیف جلوی مجلس و جایگاه مهمانان ویژه مستقر شدند. صحبتهای مکرر حدادعادل و یادگار امام از جمله مواردی بود که در ردیف اول مهمانان افتتاحیه، جلب توجه میکرد.
برخلاف لاریجانی که در ردیف جلوی مجلس نشسته بود، عارف در ردیفهای میانی مجلس قرار گرفت؛ او از حدود ساعت 8 در مجلس حاضر بود؛ همچنین حرکات او و برخی دیگر از نمایندگان شاخص مجلس دهم از همان ابتدا توسط خبرنگاران و عکاسان حاضر در صحن رصد میشد؛ حدود 300 خبرنگار داخلی و خارجی پوشش مراسم آغاز مجلس دهم را بر عهده داشتند.
با توجه به افزایش تعداد زنانِ نماینده، جایگاه آنان در مجلس از یک ردیف در مجلس نهم، به دو ردیف موازی در مجلس دهم افزایش پیدا کرده بود؛ همچنین از نکات قابل توجه، جای خالی مینو خالقی، منتخب مردم اصفهان بود که اعتبارنامه او از سوی شورای نگهبان با مشکل مواجه شده بود. مینو خالقی نه به عنوان منتخب و نه مهمانِ افتتاحیه در مجلس حضور نداشت.
پس از نواخته شدن سرود ملی، امیدوار رضایی معاون تقنینی مجلس شروع به صحبت کرد و هیأت رئیسه سنی مجلس را معرفی کرد. عبدالرضا هاشمزایی، رئیس سنی مجلس، شروع رسمی اولین جلسه مجلس دهم با حضور 265 منتخب را اعلام کرد.
دستور جلسه نیز توسط یکی از دبیران قرائت شد. دستور جلسه یکم شامل گزارش معاون اجرایی مجلس، قرائت پیام رهبری، گزارش انتخابات دهمین دوره توسط وزیر کشور، انجام مراسم تحلیف، سخنرانی رئیس جمهور، اعلام شعب بررسی اعتبارنامهها و حضور نمایندگان در مرقد امام (ره) بود.
مطابق با دستور اول، علی افراشته معاون اجرایی مجلس گزارشی را از روند معرفی فرآیند کار مجلس به منتخبین ارائه داد. سپس هاشمزایی اولین نطق این مجلس را در جایگاه هیأت رئیسه آغاز کرد.
در ادامه هاشمزایی از حجت الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری خواست در جایگاه سخنرانان قرار بگیرد و پیام رهبری را قرائت کند. هاشمزایی به اشتباه آیتالله محمدی گلپایگانی را محمدی گیلانی خطاب کرد که با اشاره حضار متوجه اشتباهش شد. زمانی آیتالله محمدی گلپایگانی که در جایگاه قرار گرفت، گفت: خداوند آیتالله گیلانی را رحمت کند، حالا ایشان چطور میخواهند از آن عالم تشریف بیاورند خدا میداند.
پس از قرائت پیام رهبری که در آن از اقتصادی و فرهنگ به عنوان اولویتهای مجلس دهم یاد شده بود، هاشمزایی از حضور آیات عظام جنتی، موحدی کرمانی، ناطق نوری و همچنین سیدحسن خمینی، حداد عادل، علی لاریجانی و سرلشکر فیروزآبادی سپاسگزاری کرد.
در ادامه نمایندگان به حالت قیام درآمدند تا مراسم تحلیف را به جای بیاورند. آنها همصدا با یکدیگر سوگند نمایندگی را قرائت کردند؛ نمایندگان اقلیتهای مذهبی نیز به کتاب مقدس خود سوگند خوردند.
از نکات جالب توجه مراسم تحلیف این بود که در سه ردیف نخست صندلیهای مجلس تنها نمایندهای که ایستاده بود و تحلیف را به جا میآورد علی لاریجانی بود. همچنین محمدحسین فرهنگی منتخب مردم تبریز مراسم تحلیف را بدون در دست داشتن سوگندنامه اجرا میکرد. پس از قرائت سوگند یکی از کارمندان مجلس سوگندنامههایی را که به امضای نمایندگان رسیده بود جمعآوری کرد.
در ادامه رئیس جمهور در جایگاه سخنرانان قرار گرفت تا نطق خود را آغاز کند. او با اشاره به رأی دادن مردم به لیستهای انتخاباتی، گفت: لیستهایی از ترکیب جناحها ایجاد کردند. مردم و کسانی که در معرض انتخاب مردم بودند اینبار قبل از بحث احزاب و جناحها به فکر همگرایی و همکاری بیشتر بین قوا برای حل مشکلات کشور بودند.
رئیس جمهور مطابق معمول بخشی از سخنرانی خود را به برجام اختصاص داد و تأکید کرد: امروز در سایه برجام فضایی برای ما ایجاد شده که میتوانیم از سرمایه خارجی، بازار خارجی و تکنولوژی خارجی استفاده کنیم. ما باید جغرافیای سرمایه، بازار و تکنولوژی را مشخص کنیم.
او همچنین گفت که مردم خواستار حل مشکلات اقتصادی کشور هستند و از نمایندگان مجلس خواست متوجه این مسأله باشند.
پس از پایان سخنان رئیس جمهور، روحانی و هیأت همراه خود صحن مجلس را ترک کردند. با رفتن رئیس جمهور چهار ردیف اول مجلس تقریباً خالی شد و مهمانان نیز از مجلس خارج شدند. خالی شدن ناگهانی صحن، رئیس موقت مجلس را به واکنش واداشت.
هاشمزایی که سعی در آرام کردن جلسه داشت خطاب به نمایندگان، گفت: بعد از این وقت زیاد است تا با مسئولین صحبت کنید.
در ادامه سمیه محمودی عضو هیأت رئیسه سنی مجلس شعبههای تأیید اعتبارنامههای نمایندگان را قرائت کرد و در این میان نام چند نماینده را نیز اشتباه خواند که با واکنش حاضران در صحن آنها را اصلاح کرد.
در این میان تعدادی از نمایندگان هم سعی داشتند تذکراتی را مطرح کنند که رئیس جلسه، گفت: تذکرات را برای رئیس دائم بگذارید، من فقط دو ساعت رئیس جلسه هستم.
نام هاشم زایی آخرین نامی بود که در تعیین شعب اعتبارنامه قرائت شد. او با اشاره به این مسأله، گفت: "اسم من همیشه باید آخر باشد". این حرف همچنین کنایهای بود به اینکه نام این نماینده در لیست امید تهران نیز آخرین نفر بود.
پس از این نمایندگان منتخب مردم، مجلس را برای حضور در حرم مطهر امام خمینی (ره) و تجدید بیعت با آرمانهای بنیانگذار انقلاب ترک کردند.
به گزارش ایسنا، زنگ پایان جلسه امروز در حالی به صدا درآمد که فردا جلسه مهمی برای تعیین سرنوشت هیأت رئیسه مجلس در پیش خواهد بود.
گزارش از رضوان اناری: خبرنگار پارلمانی ایسنا
انتهای پیام
نظرات