سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) گفت: بر اساس کمیت تولید علم، جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۵ در میان کشورهای اسلامی رتبه نخست و در بین کشورهای عضو جنبش عدم تعهد رتبه دوم را کسب کرد.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، دکتر محمدجواد دهقانی، در سمیناری با عنوان «ایران قدرت نوظهور علمی» در دانشگاه یو.کی.ام مالزی که با هدف توسعه تعاملات علمی ایران با مالزی برگزار شد، اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران از لحاظ کمیت تولید علم، سریعترین رشد را در بین کشورهای دنیا تجربه کرده است، بنحوی که بر اساس اطلاعات مستخرج از پایگاه استنادی اسکوپوس در سال ۲۰۱۴ از لحاظ رشد کمیت علم، ایران حائز رتبه چهارم بینالمللی شد. ایران در سال ۲۰۰۰ رتبه ۴۸ کمیت تولید علم دنیا را در اختیار داشت، اما هماکنون در سال ۲۰۱۵ بر اساس این کمیت رتبه ایران به جایگاه ۱۶ دنیا ارتقا یافته است.
وی افزود: ایران در سال ۲۰۰۰، تنها ۰.۲ درصد از کل کمیت علم دنیا را تولید میکرد، در حالیکه در سال ۲۰۱۵ این رقم به ۱.۵ درصد رسیده است. باید در نظر داشت که کمیت علم دنیا نیز در این مدت دائما در حال رشد بوده است. بر اساس کمیت تولید علم، جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۱۵ در میان کشورهای اسلامی رتبه نخست و در بین کشورهای عضو جنبش عدم تعهد رتبه دوم را در اختیار دارد.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام خاطر نشان کرد: بر اساس اطلاعات کمیت تولید علم مستخرج از پایگاه استنادی آی.اس.آی در سال ۲۰۱۴ ، ایران در حوزه مهندسی رتبه هفتم دنیا را در اختیار دارد. در علوم مواد رتبه نهم دنیا را کسب کردهایم. در حوزههای ریاضی و شیمی ایران در جایگاه ۱۲ دنیا قرار دارد. در حوزههای علوم رایانه و کشاورزی رتبه ایران در سطح بینالمللی ۱۴ است.
وی همچنین افزود: جمهوری اسلامی ایران نه فقط از جنبه کمیت تولید علمی که در بهترین مجلات دنیا منتشر شده است، بلکه به لحاظ کیفیت تولید علم نیز پیشرفتهای قابل ملاحظهای داشته است. یکی از شاخصهای ارزیابی کیفی میزان استنادات صورت گرفته به مقالات و چاپ مقاله در مجلات با ضریب تاثیر بالاست، در واقع ضریب تاثیر مجله بیانگر میزان اثرگذاری آن مجله درحوزه موضوعی مورد نظر است و در بسیاری متون آن را نشانه میزان کیفیت مجلات میدانند، از همین رو مقالاتی را که در مجلات با ضریب تاثیر بالاتر چاپ میشوند، نشانی از کیفیت مقالات می دانند.
دهقانی ادامه داد: در چند سال اخیر توجه مسؤولان آموزش عالی و نیز دانشگاهها و موسسات پژوهشی کشور به مساله کیفیت مقالات و تولیدات علمی معطوف شده است. به طوریکه تعداد مقالات پر استناد (Highly Cited) ایران (یک درصد برتر) از ۱۴ مقاله در سال ۲۰۰۵ به ۲۰۶ مقاله در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته است. به زبان دیگر سهم ایران از مقالات برتر دنیا از ۰.۱۵درصد در سال ۲۰۰۵ به ۱.۴درصد در سال ۲۰۱۴ افزایش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۰۰ تنها ۲۰۶ مقاله در مجلات چارک اول منتشر کرده بودیم، اما هم اکنون در سال ۲۰۱۴ تعداد این مقالات به ۶۶۲۵ مورد رسیده است. مجلات چارک اول موثرترین نشریات علمی بینالمللی را تشکیل میدهند. ایران در سال ۲۰۰۰ تنها ۰.۱ درصد از مقالات مجلات چارک اول دنیا را به خود اختصاص داده بود، اما در حال حاضر و در سال ۲۰۱۴ سهم ایران به ۰.۸ درصد افزایش یافته است که خود نشاندهنده رشد کیفی تولیدات علمی کشور است.
سرپرست ISC در ادامه افزود: ایران در سال ۲۰۱۰ تنها ۰.۸۵ درصد از استنادهای دنیا را دریافت میکرد، اما سهم ایران در سال ۲۰۱۴ افزایش یافته، به نحوی که سهم ایران از کل استنادهای دنیا به ۱.۳۶ درصد رسیده است که خود بیانگر رشد کیفی تولیدات علمی کشور است.
وی به ارائه وضعیت دانشگاههای کشور در رتبه بندیهای بین المللی پرداخت و گفت: در آخرین رتبه بندیهای بین المللی ارائه شده تعداد ۸ دانشگاه از کشور در رتبه بندی تایمز حضور یافتهاند و هم اکنون ۱۳ دانشگاه کشور در مجموع دانشگاههای برتر دنیا در رتبهبندی لایدن قرار گرفته اند. همچنین ۸ دانشگاه کشور نیز در رتبه بندی جهانی یو.اس.نیوز به عنوان دانشگاههای برتر دنیا معرفی شدهاند.
انتهای پیام
نظرات