• دوشنبه / ۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ / ۱۴:۱۴
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 95022012312
  • منبع : نمایندگی یزد

پیشگیری از تخلیه بافت قدیم نخستین قدم برای حفظ معماری گلین

پیشگیری از تخلیه بافت قدیم نخستین قدم برای حفظ معماری گلین

ایسنا/یزد امروزه معماری گلین، مورد توجه بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفته و در همین راستا نیز دانشگاه یزد نسبت به ایجاد پژوهشکده معماری گلین(بومی) به‌عنوان تنها پژوهشکده‌ای که در رابطه با این معماری در ایران کار می‌کند، در دانشکده هنر و معماری خود اقدام کرده به‌نحوی‌که این دانشگاه با داشتن تنها پژوهشکده معماری بومی در کشور از پیشگامان این حوزه در ایران شناخته می‌شود.

امروزه معماری گلین، مورد توجه بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفته و در همین راستا نیز دانشگاه یزد نسبت به ایجاد پژوهشکده معماری گلین(بومی) به‌عنوان تنها پژوهشکده‌ای که در رابطه با این معماری در ایران کار می‌کند، در دانشکده هنر و معماری خود اقدام کرده به‌نحوی‌که این دانشگاه با داشتن تنها پژوهشکده معماری بومی در کشور از پیشگامان این حوزه در ایران شناخته می‌شود.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه یزد، دکتر «نریمان فرحزا» رئیس پژوهشکده معماری بومی در این مورد اظهار کرد: طرح پژوهشکده معماری گلین از سال 80 مطرح شد و با دو گروه پژوهشی با عنوان مرکز پژوهش معماری گلین در سال 85 موافقت اصولی دریافت کرد.

وی ادامه داد: این مرکز در سال 91 نیز موفق به دریافت موافقت قطعی از وزارت علوم شد و به پژوهشکده معماری بومی با سه گروه پژوهشی معماری گلین، شهرسازی بومی و هنر و دست‌ساخته‌ها، ارتقاء یافت.

تلفیق دستاوردهای گذشتگان با دانش امروز

فرحزا در ادامه گفت: در این پژوهشکده می‌کوشیم دستاوردهای گذشتگان و ارتقای آن و تلفیق آن با دانش حاضر را داشته باشیم تا برای زندگی امروز استفاده شود.

وی افزود: هم‌چنین چون هنر و معماری و شهرسازی بومی فعالیت هم‌خوان با محیط‌زیست بوده و هنر و معماری مدرن آنچنان که باید توانایی برطرف کردن نیازهای مادی و معنوی انسان را ندارد، از همین‌رو در کل دنیا رویکرد جامعی در بازخوانی آثار گذشتگان به وجود آمده که به‌واسطه همین موضوع ارگان‌ها و تشکل‌های مردمی شکل می‌گیرند و موضوع آثار گذشتگان و حفظ و مرمت آنها را پیگیری می‌کنند.

عضو هیئت علمی دانشکده هنر و معماری خاطرنشان کرد: شکل‌گیری پژوهشکده معماری گلین به‌عنوان تنها پژوهشکده معماری گلین در ایران از بطن دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد است و ارتباط تنگاتنگی با دانشکده دارد به طوری‌که در سند چشم‌انداز دانشگاه یزد هم از آن نام برده شده است.

به گفته دکتر فرحزا، این پژوهشکده با همکاری اعضای هیئت علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد در تلاش است که برای برطرف کردن نیازی از جامعه با تدوین طرح‌های پژوهشی بین دانشگاه و جامعه ارتباط برقرار کند و معتقدیم از دانش جدید داخل و خارج کشور باید برای توسعه دانش بومی بهره گرفت.

فرحزا گفت: ۱۳ طرح پژوهشی از سال ۹۰ تاکنون داشتیم که برخی تمام شده و برخی در جریان است، البته همه طرح‌ها داخلی و با همکاری اعضای هیئت علمی دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد بوده است.

استقبال پژوهشگران خارجی از پژوهشکده معماری گلین

رئیس پژوهشکده معماری بومی افزود: طرح‌های پژوهشی پژوهشکده تاکنون در شهر یزد انجام شده و سعی کرده‌ایم بیشتر روی محورهای دسترسی شهر یزد و چشم‌اندازهای ورودی شهر کار کنیم.

وی با بیان این‌که پژوهشکده روی بدنه‌سازی کالبدی شهر یزد هم فعالیت داشته است، در خصوص استقبال پژوهشگران خارجی از این پژوهشکده، تصریح کرد: به‌واسطه این که گروه پژوهش معماری گلین و جایگاه شهر یزد در استفاده خشت خام، جایگاه مطرحی است بسیاری از پژوهشگران داخلی و خارجی علاقه‌مند همکاری با این پژوهشکده هستند.

فرحزا تصریح کرد: تاکنون چندین کارگاه ملی آموزشی و اجرایی نیز با حضور استادان بین‌المللی مانند استاد موسسه کارتر فرانسه و دانشگاه آیدین ترکیه برگزار شده است و سعی داریم که دانشجویان معماری را با این موضوعات آشنا کنیم.

وی در خصوص توجه بیشتر جهان در سال‌های اخیر به معماری گلین، گفت: از آنجا که معماری بومی یزد، معماری گلین است و مصالح به کار رفته در آن از نظر زیست‌محیطی مناسب‌ترین مصالح ساختمانی شناخته شده که قابلیت بازیافت دارند و حداقل صدمه را به محیط طبیعی وارد می‌کنند، امروزه این نوع معماری مورد توجه بیشتری از سوی کارشناسان داخلی و خارجی قرار گرفته است.

اهتمام جهانیان به بهره گرفتن از دانش معماری گلین

عضو هیئت علمی دانشگاه یزد گفت: هم‌اکنون در قاره‌های پنج‌گانه دنیا به این مسأله توجه دارند و روی معماری گلین مطالعه می‌کنند و در تلاش هستند که با کیفیت بالاتر از مصالح گلین در ساخت و ساز استفاده کنند به طوری‌که در جنوب شرقی آسیا، چین و کره جنوبی و کشور هند هم موسسه‌ای برای اشاعه معماری گلین وجود دارد.

به گفته‌ی وی، در کشور زلزله‌خیزی مانند پرو نیز غالب سازه‌های به کار رفته در معماری با نمونه‌برداری از معماری گلین و با مقاوم‌سازی سازه با کلاف‌های طبیعی مثل بامبو استفاده می‌کنند.

وی در خصوص دعوت به همکاری دانشجویان خارجی نیز گفت: از برخی دانشجویان خارجی به دلیل این که آن‌ها روش‌های خاصی برای مستندسازی اطلاعات دارند، دعوت شد که در این زمینه با پژوهشکده همکاری کردند.

وی گفت: هم‌اکنون پژوهشکده معماری گلین دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد به‌عنوان تنها پژوهشکده معماری گلین و معماری بومی در ایران، بیشترین ارتباط خارجی را با کشورهای آلمان، ایتالیا، انگلیس و فرانسه دارد.

فرحزا یادآور شد: بهترین کاری که برای حفظ معماری گلین می‌توان کرد، در نخستین قدم پیشگیری از تخلیه بافت قدیم است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha