یک تیم تحقیقاتی در کلن آلمان با اعمال یک رژیم غذایی با چربی بالا به مدت سه روز بر روی موشها دریافتند که این رژیم به کاهش مقدار گلوکز مورد نیاز مغز، منجر میشود.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، این یافتهها توسط یک گروه تحقیقاتی به رهبری جنز برونینگ، مدیر موسسه تحقیقات متابولیسم ماکس پلانک در کلن بدست آمده است.
غذاهای پر چرب باعث چاقی شده و سبب بروز بیماریهایی مانند دیابت نوع 2 می شود. به همین دلیل محققان این موسسه به بررسی مغز موشها پرداختند تا دریابند که چگونه چربی سبب افزایش چاقی و دیابت می شود.
لازم به ذکر است که این موشها پس از گذشت 4 هفته قدرت جذب قند مغز خود را مجددا بدست آوردند.
الکساندر جیس،نویسنده این پژوهش اظهار کرد: یک رژیم غذایی با چربی بالا در کمتر از سه روز میتواند جذب قند خون را کاهش داده و سبب گرسنگی مغز شود. حتی اگر موشها روزانه مقدار زیادی کالری مصرف کنند. مسئول این امر پروتئین GLUT-1 است، که مهمترین ناقل گلوکز در سد خونی مغزی است. عوامل ممکن برای کاهش GLUT-1 ، اسیدهای چرب اشباع شده هستند که دارای اثر سمی بر روی سلولهای سد خونی مغزی هستند. در نتیجه مغز قند خود را در مناطق قابل توجهی مانند هیپوتالاموس از دست میدهد که کنترل سوخت و ساز بدن و قشر مغز را بر عهده داشته و مسئول یادگیری و حافظه است.
پس از آن،مغز برای جبران فقدان انرژی اقدام کرده و ماکروفاژها که سلولهای تخصصی در سیستم ایمنی بدن هستند، فاکتور رشد VEGF که باعث افزایش تولید و عملکرد GLUT-1می شود را تولید کرده و آن را به طور مستقیم در سلولهای آندوتلیال عروقی در سد خونی مغز منتشر میکنند.
پس از گذشت چهار هفته حتی اگر موشها همچنان به خوردن یک رژیم غذایی با چربی بالا ادامه دهند، می توان وجود قند خون نرمال را در مغز مشاهده کرد. اگر موش ها فاقد فاکتور رشد VEGF باشند، جذب گلوکز در مغز در سطح پایین باقی مانده و در نتیجه سبب اختلال حافظه در موشها و کند شدن روند یادگیری آنها می شود.
محققان این پژوهش میگویند،با استفاده از نتایج بدست آمده از این پژوهش میتوان به یافتن راهی برای درمان اختلالات متابولیکی در انسان کمک کرد.
انتهای پیام
نظرات