استان مرکزی به لحاظ جغرافیای خاص و اکوسیستم ویژه، مناطق حفاظتشده خاصی را با تنوع زیستی منحصر به فرد در خود جای داده است.
بخشی از این مناطق به دلیل وسعت با استانهای دیگر مشترک است و یکی از این مناطق پناهگاه حیاتوحش موته (اصفهان) است که نام آن برگرفته از روستایی است که در مرکز منطقه واقع شده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) – منطقه مرکزی - پناهگاه حیات وحش موته با وسعت 205 هزار هکتار در شمال غرب استان اصفهان و در سمت غرب بزرگراه اصفهان - تهران(میمه – دلیجان) و در دو استان اصفهان و مرکزی قرار گرفته است به طوری که بخش شمالی آن در استان مرکزی و بخش جنوبی و قسمت اعظم آن در استان اصفهان جای دارد و تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست این استان قرار دارد.
سیمای طبیعی منطقه در یک طبقهبندی کلی شامل کوهستانها و تپهماهورهای متعدد، دشتهای وسیع و نیز شورهزارهایی با گیاهان مختص به خود است.
مهمترین ارتفاعات این منطقه شامل رشته کوه سیکلفتی در غرب، کوه هستیجان در شمال شرق، ارتفاعات مستهکوه، گزرتو و قرقچی در جنوب و شرق منطقه است که زیستگاه کل و بز و قوچ و میش به شمار میرود.
حداقل ارتفاع منطقه هزار و 493 متر و حداکثر ارتفاع آن دو هزار و 900 متر است.
اقلیم منطقه نیمهخشک و نیمهخشک سرد است و متوسط بارشها در این منطقه در طول سال به 208 میلیمتر میرسد.
محمد کلاته معاون فنی اداره کل حفاظت محیطزیست استان مرکزی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به اینکه تعدادی منطقه حفاظت شده مشترک با دیگر استانها در استان مرکزی وجود دارد، گفت: یکی از شاخصترین آنها موته مشترک با استان اصفهان است.
وی درخصوص پوشش گیاهی این منطقه اظهار کرد: در پناهگاه حیاتوحش موته 478 گونه گیاهی شناسایی شده است که در 240 جنس و 54 خانواده قرار میگیرند.
وی با بیان اینکه خانواده Astraceae (کاسنیان) دارای بیشترین درصد فراوانی در منطقه هستند، افزود: بیشترین گیاهان موجود در منطقه را گیاهان دو یا چندساله تشکیل میدهد و البته گیاهان منطقه پنج فرمی به صورت رویشی، گراس، فورب، نیمهبوتهای، بوتهای و درختی دیده میشوند.
کلاته در خصوص تنوع جانوری منطقه تصریح کرد: در پناهگاه حیاتوحش موته 142 گونه مهرهدار شامل 25 گونه پستاندار، 88 گونه پرنده، 25 گونه خزنده، یک گونه دوزیست و سه گونه ماهی شناسایی شده است.
وی با اشاره به اینکه از بین گونههای مختلف پستانداران آهوی ایرانی گونه شاخص منطقه موته به شمار میرود. علاوه بر آهو، قوچ و میش، بز و پازن، پلنگ، گربه شنی، گربه پالاس، شغال، گرگ، کفتار، سمور، خرگوش و ... در منطقه وجود دارد.
معاون فنی محیطزیست استان مرکزی با اشاره به اینکه برخی از پرندگان منطقه بومی و برخی مهاجر و تعدادی به طور اتفاقی و به ندرت مشاهده میشوند، گفت: از پرندگان منطقه میتوان به عقاب طلایی، عقاب دشتی، عقاب مارخور، سنقر، سارگپه، دال، شاهین، دلیجه، بالابان، کبک، درنا و هوبره اشاره کرد.
وی خزندگان این منطقه را شامل لاکپشت، مارمولک، انواع مارها، انواع بوای شنی، مارقیطان، مار جعفری دانست و دوزیستان را شامل وزغ سبز عربی و از ماهیان خیاطه، سیاه ماهی، زردپر، شوم و کولی عنوان کرد.
کلاته افزود: این منطقه با وسعت 204 هزار و 349 هکتار در دوازدهم مهرماه سال 1369 توسط شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان پناهگاه حیاتوحش تعیین شد.
انتهای پیام
نظرات