• سه‌شنبه / ۷ اردیبهشت ۱۳۹۵ / ۱۱:۰۱
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 95020703738
  • خبرنگار : 71282

مشاور وزیر کار اعلام کرد

زنان شاغل مدیریت منزل بهتری دارند

زنان شاغل مدیریت منزل بهتری دارند

مشاور وزیر کار در امور بانوان با بیان اینکه زنان شاغل درصد بیشتری از درآمد خود را صرف آموزش فرزندان می کنند گفت: زنانی که در محیطهای کاری مشغول کارند مدیریت منزل را بهتر بر عهده می‌ گیرند.

مشاور وزیر کار در امور بانوان با بیان اینکه زنان شاغل درصد بیشتری از درآمد خود را صرف آموزش فرزندان می کنند گفت: زنانی که در محیطهای کاری مشغول کارند مدیریت منزل را بهتر بر عهده می‌ گیرند.

به گزارش خبرنگار ایسنا، وحیده نگین در مراسم تجلیل از زنان کارگر و سرپرست خانوار گفت: وقتی یک روز از هفته کارگر را به نام زنان کارگر نامگذاری می کنند معنا و مفهوم خاصی دارد چرا که با یک گروه از زنان رو به رو هستیم که ویژگی‌ها، ظرفیتها و توانمندیهای خاصی دارند که شاید کمتر به آنها توجه شود و وجود این ظرفیتها می تواند نگاه جامعه به زنان را تغییر بدهد.

وی با بیان اینکه حضور و مشارکت زنان در عرصه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هیچ ضدیتی بین کار و خانواده ندارد، گفت: آن دسته از زنانی که در محیط های کاری مشغول کار هستند می‌توانند بهتر مدیریت منزل را بهتر برعهده داشته باشند و از دستاوردها و تجربیات خود برای ارتقای سلامت، بهداشت، رفاه و درآمد خانواده استفاده کنند.

نگین ادامه داد: حضور زنان در بخشهایی از اقتصاد مانند صنعت طراحی، خیاطی و آشپزی که مردان ممکن است تمایل کمتری به کار در آنها داشته باشند باعث می‌شود که چرخه فعالیتهای اقتصادی کامل شود.

به اعتقاد مشاور وزیر کار در امور بانوان، مشارکت زنان در عرصه‌های اجتماعی و اقتصادی نشانگر آن است که هیچ تفاوتی میان زنان و مردان نیست و اگر هم باشد صرفا به دلیل تقوا، عملکرد و دستاوردهایی است که دارند.

به گزارش ایسنا، در ادامه این مراسم سهیلا جلودارزاده - رییس اتحادیه سراسری زنان کارگر - فقدان شغل را یکی از مهمترین دغدغه‌های جامعه کارگری به ویژه زنان کارگر عنوان کرد و گفت: متاسفانه زنان کارگر از مشکلاتی که برای پیدا کردن کار دائم با آن مواجهند، از حقوق و دستمزد اندک، فراهم نبودن شرایط کار برابر، قراردادهای چندماهه و کوتاه مدت و عدم انعقاد قراردادهای یکساله رنج می‌برند و از دولتها انتظار دارند که شرایط کار مناسب را برای آنها فراهم کنند.

وی افزود: اگر قرار است تا سال 1404 ایران را به کشوری توسعه یافته تبدیل کنیم دولتمردان نباید از زنان غافل شوند و نقش آنها در توسعه پایدار و رسیدن به مرزهای توسعه یافتگی را نادیده بگیرند.

جلودارزاده ادامه داد: نسلی که امروز انگیزه‌ای برای کار کردن و ساختن و آبادانی ندارند و دنبال پشت میزنشینی هستند فرزندان کسانی هستند که از محیطهای کاری به محیطهای خانه رانده شده اند در صورتی که اگر می خواهیم به توسعه برسیم این ملت باید ملتی کاری باشند و در دامان زنانی تربیت شوند و پرورش یابند که اهل کارند نه اهل تفریح و تفنن و وقت گذرانی های بیهوده.

رییس اتحادیه سراسری زنان کارگر با اشاره به شرایط سخت توسعه جهاد اقتصادی،‌ تاکید کرد: با گذشت 38 سال از انقلاب اسلامی هنوز می شنویم که عده‌ای می گویند زنان کار بکنند یا نکنند در حالی که امروز باید از ظرفیت 50 درصدی جامعه زنان استفاده کنیم و کارگر و کارفرما و کارآفرین همه دست به دست هم بدهیم تا شرایط کار را فراهم کنیم.

وی ابراز امیدواری کرد: با تبدیل صندوق حمایت از فرصتهای شغلی به صندوق کارآفرینی امید، زنان کارگر، تعاونگر و کارآفرین خود اشتغالزا شوند و از فرصتهای اشتغال به نحو شایسته بهره‌برداری کنند.

جلودارزاده در پایان بر ضرورت بهره گیری زنان سرپرست خانوار از آموزشهای رایگان فنی و حرفه ای تاکید کرد و گفت: آموزشهای فنی و حرفه ای باید به طور رایگان در اختیار زنان قرار گیرد تا کسانی که قادر به پرداخت هزینه آموزشهای خصوصی نیستند به ویژه زنان سرپرست خانوار از این آموزشها در زمینه یافتن شغل بهره مند شوند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۵-۰۲-۰۷ ۱۱:۵۱

سلام به نظم دولت اگر دنبال اشتغال زنان است بايد هزينه هاي اشتغال همراه با رضايت شغلي و مطابق با سياست هاي فرهنگي در خانواده را هم بپردازد.اين نه تنها عدالت شغلي نيست بلکه عين ظلم است که از زنان بخواهيم مثل يک مرد در صحنه اشتغال حاضر باشند و در عين حال از مسئوليت هاي همسري و مادري کم نگذارند.تسهيل شرايط شغلي متناسب با نقش زن در خانواده خواست ما زنان شاغل است.چي شد تقليل ساعت کاري !!!

avatar
۱۳۹۵-۰۲-۰۹ ۱۴:۰۹

البته که مديريت بهتري دارند! بچه‌هايشان در مهدهاي کودک رشد يافته و اين کودکان از مهر مادري تنها آمد و شد مادر را ميفهمند. وقتي هم که بزرگ ميشوند نسبت به مادر هيچ انگيزه‌اي ندارند. مادراني که اينگونه کودکان خود را پرورش ميدهند در واقع به خاطر پول و درآمد آينده بچه‌هاي خود را به بدترين وجه رقم ميزنند و لذا اين خودفريبي که صاحب شغل و درآمد هستند لطمات سنگيني را در آينده متحمل خواهند شد. از آن گذشته وقتي ساعت کار اداري به اتمام ميرسد مگر نيرويي هم باقي ميماند که زن شاغل در خانه به امورات جزئي خود برسد؛ فلذا پيشکش مديريت خوب! اين مديريت خوب درواقع کلماتي است براي سرپوش گذاشتن به اصل محوريت مادر بودن. بچه‌اي که در مهد کودک رشد ميکند مثل اين است که شير مادر از طفل دريغ کرده و به جاي آن شيرخشک تزريق کنند. خودتان را گول نزنيد خانمهاي شاغل که عواقب آن دير يا زود دامنگيرتان خواهد شد.