وزیر دفاع سابق آمریکا با بیان این که جنگ در سوریه به لحظه سازش نزدیک شده و ادامه آن به نفع هیچ کس نیست، تصریح کرد که سفر باراک اوباما به عربستان "ضروری" است. وی همچنین به نادرستی حملات کشورش به عراق و لیبی اقرار کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، چاک هاگل، وزیر دفاع سابق آمریکا در مصاحبه با روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسط مدعی شد، رابطه استراتژیک میان آمریکا و عربستان "امری بسیار اساسی برای آینده خاورمیانه است"، تعامل میان نهادهای ما امری تعیین کننده جهت دفاع از منطقه و امنیت آن است.
این مقام سابق آمریکایی تصریح کرد: منافع مشترک عربستان و آمریکا آشکار است و برای دستیابی به پاسخهایی به مشکلات بزرگتر و چالشها و خطرها تلاش میکنیم. روابط میان آمریکا با عربستان و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس پس از جنگ جهانی استوارتر شد و مانند تمامی ائتلافها و شراکتها، این به معنای آن نیست که اختلافات یا چالشهایی وجود ندارد اما منفعت موجود در ائتلاف آمریکا با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس اهمیت بیشتری از هر اختلافی خواهد داشت.
وی مدعی شد: تقویت روابط استراتژیک میان آمریکا و عربستان برای آینده خاورمیانه امری بسیار "اساسی" است. این امر به ضرر روابط با کشورهای دیگرنخواهدبود، چراکه ایران کشوری مهم است و ترکیه، مصر و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس مهم هستند اما عربستان برای آینده خاورمیانه و رابطه با آمریکا کشوری "مرکزی" است.
عراق
وی با این ادعا که "نوری مالکی، نخست وزیر سابق عراق در یکپارچه سازی این کشور شکست خورده" گفت بسیاری از آنچه که در عراق رخ داد از دلایل شکل گیری داعش بود.
وی با بیان این که آمریکا با حمله و اشغال عراق مرتکب اشتباه بزرگی شد، گفت: زمانی که به مهارت استراتژیک نظامی داعش مینگریم، در می یابیم که این مهارت از افسران بعثی سابق آمده است که در هنگام حمله آمریکا به عراق، از این کشور بیرون رانده شدند. حمله آمریکا به عراق و اشغال این کشور اشتباه بود. همچنین حمله به لیبی اشتباه بود. من معتقدم که مسائل زیادی به شکل گیری داعش انجامید.
هاگل در مورد کشورهای عربی حوزه خلیج فارس عنوان داشت: عربستان شریک بزرگ ما در منطقه است و امارات نهادهای نظامی توانایی دارد و پایگاههای دریایی و هوایی ما در بحرین و قطر بسیار برای ما و شرکایمان در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس مهم است.
بحران سوریه
وی با اشاره ضمنی به اینکه لحظه حل و فصل در سوریه نزدیک شده است، در ادامه سیاستهای خصمانه و مداخله جویانه کشورش مدعی شد: "از هر زاویهای که بنگریم، هیچ آیندهای برای بشار اسد در آینده سوریه وجود ندارد. اما آنچه که باید نسبت به آن محتاط باشیم این است که نمیتوانیم کنار رفتن اسد را به عنوان یک نکته اساسی جهت هرگونه سازشی مطرح کنیم؛ چراکه اگر این کار را کنیم به هیچ سازشی نمیرسیم. روسها و ایرانیها کاملا نسبت به این نکته شفاف عمل کردهاند. ما میتوانیم به سازشی دست یابیم که در پایان اسد را از نقشش برکنار کند. به نظر من خردمندانهتر این است که آتشبس را برقرار کنیم. همچنین کشتار و رنجها پایان یابد. مناقشات نیز آغاز شود و سپس در مورد دولت آینده در سوریه صحبت شود و اینکه چه کسی در این دولت خواهد بود و مردم سوریه دولتشان را تعیین میکنند. احتمال دارد که اسد در آن باشد اما من آیندهای را برای اسد در سوریه نمیبینم، نباید خروج اسد را پایه و اساس مذاکرات تا قبل از تمهیدات قرار دهیم؛ چراکه بدین ترتیب به نتیجهای نمیرسیم."
هاگل در پاسخ به این سوال که آیا جنگ در سوریه در تابستان پایان مییابد و اینکه آیا هماهنگی میان آمریکا و روسیه صورت میگیرد یا خیر، گفت: من نمیدانم که جنگ در تابستان پایان مییابد یا خیر، اما میتوانم بگویم که روسیه و آمریکا با هم پیرامون این امر تلاش میکنند. دو طرف در حال حاضر دیدگاههای نزدیکتری نسبت به آینده سوریه در مقایسه با گذشته دارند. روسها میخواهند در سوریه باشند آنها تنها تاسیساتشان در خاورمیانه پایگاه "طرطوس" است که نمیخواهند آن را از دست بدهند یا دیگر نفوذشان را نداشته باشند. روسها میخواهند این جنگ پایان یابد. به نفع هیچ کس نیست که این جنگ ادامه داشته باشد. ادامه این جنگ به نفع خاورمیانه نیز نیست.
حضور در خاورمیانه
هاگل در واکنش به اظهارات اخیر حسین دهقان، وزیر دفاع ایران مبنی بر اینکه آمریکا باید از منطقه خارج شود، گفت: آمریکا از منطقه خارج نخواهد شد. ما روابط مشترک، دوستی و شراکتی از دیرباز در خاورمیانه داریم.
روابط مصر و اسرائیل
وی در مورد مصر نیز گفت: من معتقدم که مصر بزرگترین کشور عربی و یک سنگ بنا در جهان عرب است. رابطه میان مصر و اسرائیل نیز برای ثبات در خاورمیانه امری "اساسی" است که این رابطه در حال حاضر بسیار خوب است . ما باید به همکاری با مصر ادامه دهیم!
روابط ایران و عربستان
هاگل در پاسخ به این سوال که آیا به مذاکرات محرمانه میان عربستان و ایران را جهت ثبات منطقه تشویق میکند، تصریح کرد: من معتقدم که انجام این کار حکیمانه است. من همواره به مذاکرات محرمانه ایمان داشتهام؛ چراکه موفقیتهای بزرگی در طول تاریخ در این مذاکرات رقم خورده است.
عربستان و ایران باید با هم دیدار کنند. میان آنها اختلافاتی باقی خواهد ماند که من به آنها احترام میگذارم اما برای آینده این دو کشور و آینده خاورمیانه، باید وجوه مشترکی را پیدا کنند.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
وی در پایان در مورد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا عنوان داشت: آنچه که در حال حاضر در کمپینهای ریاست جمهوری میبینیم این است که مردم آمریکا بسیار خشمگین وجدای از دولت خود و سیاستهایش هستند. زمانی که به رای دهندگان به دونالد ترامپ و تد کروز و برنی ساندرز مینگری، اگر تمامی این رایها را در کنار هم جمع کنی، میبینی که در واقع این رایها نشانگر اعتراض هستند و این رایها میگویند که چیز جدید و متفاوتی را میخواهند.
انتهای پیام
نظرات