زیکا، ابولا، دنگو، آنفلوانزا؛ همه این ویروسهای کشنده موجودات زنده قدرتمندی هستند که میتوانند در درون بدن میزبانشان دچار تغییر و تحول شده و خیلی سریع هر نوع واکسنی را بلااستفاده کنند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه خراسان و به نقل از دیسکاوری، برای این که یک گام از این دشمنان میکروسکوپی جلوتر باشیم، آژانس پروژههای تحقیقاتی دفاعی پیشرفته (DARPA) به تازگی پروژهای برای تولید یکسری واکسن با قابلیت تغییر شکل آغاز کرده که به نظر میرسد، بسیار هوشمند و کارآمد است.
این پروژه جدید که Intercept نام گرفته است، با هدف غلبه بر این گونه عوامل بیماریزا آغاز شده و به طراحی سازههای بسیار ریزی میپردازد که در شرایط واقعی میتوانند با سرعتی برابر با سرعت این ویروسها رشد کرده و به همان میزان شکل خود را عوض کنند.
اینترسپت خوشبختانه کار خود را از صفر شروع نکرده است. آژانس در حقیقت به دنبال این است که سازههای بسیار ریز حاوی مواد ژنتیکی که TIP نامیده میشود را ارتقا دهد. TIP یک واژه مخفف برای ذرات مداخله کنندهای است که با هدف درمان به درون بدن راه پیدا میکنند. این ذرات در پوسته پروتئینی که مشابه با سیستم ایمنی بدن فرد است بستهبندی میشوند و برای بدن نقش نوعی مامور مخفی را بازی میکنند.
TIP ها با روشی مشابه ویروسها وارد بدن میشوند. این ذرات حاوی اطلاعات ژنتیکی نیستند که باعث شود به سلول حمله کرده و مثل ویروسها شروع به تولید کپیهای بیشتری از خودش کند. به جای آن در داخل سلول منتظر میمانند تا زمانی که یک ویروس بدن را آلوده کند. در آن زمان در نقطهای که دچار عفونت شده شروع به همانندسازی میکنند و به رقابت با ویروس میپردازند. در این زمان TIP ها خیلی سریع بر ویروس پیشی میگیرند و آنها را متوقف میکنند. این ذرات توانایی همانندسازی ویروسها را مختل میکنند.
جیم جملت، مدیر برنامه DARPA میگوید: TIP ها مثل اسب تروایی هستند که به جای این که داخلشان از سرباز پر شده باشد، حاوی عواملی هستند که همانندسازی کرده و در نهایت تعدادشان از شمار ویروسهای بیماریزا بیشتر میشود و در توانایی آنها برای تقسیم و همانندسازی اختلال ایجاد میکند.
از آنجایی که TIP ها از مواد ژنتیکی تشکیل شدهاند این توانایی را دارند که همزمان با ویروس رشد و تکامل پیدا کنند.
TIP ها هنوز برای ورود به مرحله تولید آماده نیستند و DARPA همچنان باید بر روی توسعه TIP هایی که بتوانند در سلولهای غیرآلوده به حالت نهفته باقی بمانند و سپس با بروز عفونت به سرعت شروع به تقسیم و همانندسازی کرده و بر ویروسها پیشی بگیرند، کار کنند.
آژانس همچنین به دنبال این است که مدلهای کامپیوتری برای طراحی TIP های موثرتر ارائه دهد و به همین منظور لازم است مطالعات طولانی مدتی بر روی تکامل همزمان TIP ها با ویروسها انجام گیرد. مطالعات اولیه در آژانس DARPA به نظر امیدبخش می رسد. TIPهای مهندسی ساز، توانستهاند بارگذاری ویروسها را در محیط کشت آزمایشگاهی 20 برابر کاهش دهند.
انتهای پیام
نظرات