"اعلام ولادیمیر پوتین برای خروج نیروهای روس از خاک سوریه برای کسانی که ارتباطی نزدیک با سلسله مراتب نظامی داشتند، متحیرکننده بود؛ برخی ناظران نیز صحت آن را زیر سوال بردهاند."
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه گاردین نوشت، پنج ماه و نیم، 9000 سورتی پرواز جنگنده، مهلت به نظام بشار اسد، سقوط هواپیمای مسافربری روسیه در مصر و درگیری روسای جمهوری مصر و ترکیه، خلاصهای از مداخله روسیه در سوریه بود که به صورت جبرانناپذیری خطوط درگیری پنج ساله و ژئوپولتیک اطراف آن را تغییر داد.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه با اعلام خروج قریبالوقوع نیروهایش از سوریه گفت: «معتقدیم که اهدافی که برای وزارت دفاع روسیه تعیین شده بود، به صورت کلی محقق شده است.» هدف مبهم "مبارزه با تروریسم" که عمدتا برای جنگهای ناتمام به کار برده میشود، قطعا به پایان نرسیده چرا که داعش هنوز با قدرت بسیاری در آنجا حضور دارد.
اما اگر این خروج انجام شود، مانع از آن میشود که عملیات سوریه به یک درگیری طولانی با افزایش تلفات روسیه تبدیل شود. اکنون تحلیلگران به افزایش شمار پرسنل پشتیبانی عملیاتی در این کشور شامل نیروهای ویژه، خدمههای تانک و توپخانه سنگین و آغاز حضور آنها در خارج از پایگاه لاذقیه تاکید دارند.
مارک گالئوتی، استاد روابط بینالملل در دانشگاه نیویورک که اکنون در مسکو مستقر است، گفت: در واقع جدیت بسیاری درباره درگیری سوریه وجود ندارد و بیشتر نگرانی مربوط به تغییر تدریجی اهداف کمپین نظامی است. هر چه تعداد نیروهای شما آنجا بیشتر باشد، شما آسیبپذیرتر میشوید.
اما اظهارات پوتین موجب تعجب تحلیلگران نظامی شد؛ از آنجا که ورود ناگهانی روسیه به سوریه آرام اما به لحاظ نظامی مقتدرانه بود، هیچکس نمیتوانست خروج آنها را متصور شود؛ از جمله کسانی که به منابع نظامی نزدیک بودند. البته تکرار سخنان و انکار ناموجه بر سر ماجراجویی ارتش روسیه در اوکراین و ادعای آنها درباره اینکه تنها گروههای تروریست را در سوریه هدف میگیرند، تماما موجب شده تا هضم آنچه از سوی رئیس کرملین رسما اعلام شد، بدون دیده تردید و بدبینی نگریسته نشود. نیازی به گفتن ندارد که آنها مکررا تاکید داشتند که بمبارانها در سوریه هیچگونه تلفات غیر نظامی بر جای نگذاشته است.
همین امر موجب شده تا بسیاری حقیقت خروج را به دیده تردید بنگرند. پوتین دستور داده تا خروج نیروها از امروز سهشنبه آغاز شود اما هیچ تاریخی برای پایان آن اعلام نکرد. در همین حال وی به وضوح گفت که پایگاه هوایی حمیمیم در خارج از لاذقیه که برای حملات هوایی روسیه استفاده میشده، همچنان مورد استفاده خواهد بود. همچنین حال که زیرساخت لازم وجود دارد، هیچ چیز نمیتواند روسیه را از استقرار مجدد و حتی سریعتر و دور از انتظارتر از اواخر سپتامبر باز بدارد.
روزنامه انگلیسی گاردین ادامه داده است: تحلیلگران معتقدند، عملیات مذکور با هدف شکست داعش تکمیل نشده است و هر فردی که به نقشه جایی که روسیه بمباران میکرد نگاهی بیندازد باور نمیکند که این عملیات واقعی بوده باشد. حتی هدف تقویت نهادهای دولتی سوریه برای حفظ بشار اسد در قدرت و پیشگیری از نوعی خلاء قدرت همانند آنچه در عراق و لیبی بود، اولویت دوم بود.
الکساندر گولتس، تحلیلگر مستقل مسائل نظامی میگوید: هیچکس نمیخواست پس از جریان اوکراین با روسیه کار کند و هدف کمپین سوریه هم مجبور کردن غرب برای همکاری مجدد با روسیه بود. این امر محقق شده و اکنون آنها در حال خروج از این درگیری با اندکی خسارت هستند. گمان میکنم این حرکت تاکتیکی بسیار درخشانی است.
انتهای پیام
نظرات