• دوشنبه / ۲۴ اسفند ۱۳۹۴ / ۱۳:۱۵
  • دسته‌بندی: اردبیل
  • کد خبر: 94122415093
  • منبع : نمایندگی اردبیل

استقبال ‌اردبیلی‌ها از عید نوروز

استقبال ‌اردبیلی‌ها از عید نوروز

ایسنا/اردبیل ‌استقبال مردم اردبیل از عید نوروز بر اساس آیین‌های باستانی با زمزمه تولد دوباره بهار، مردم اردبیل با تشریفات، آیین‌ها و آداب و رسوم خاصی به استقبال سال نو و بهار می‌روند.

‌استقبال مردم اردبیل از عید نوروز بر اساس آیین‌های باستانی با زمزمه تولد دوباره بهار، مردم اردبیل با تشریفات، آیین‌ها و آداب و رسوم خاصی به استقبال سال نو و بهار می‌روند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه اردبیل، آمادگی برای سال نو یکی از مهمترین موضوعاتی است که رسوم اختصاصی آن ریشه در باورهای غنی اهالی این منطقه دارد، به طوری که تحقیقات باستان شناسان نشان می‌دهد حتی جز کوچک و معمولی از قواعد مردمان اردبیل در برگزاری جشن نوروز توام با باورهای غنی و عمیق و افکار والای آنها بوده و به نوعی بیانگر بینش عمیق گذشتگان در ابداع این شیوه‌ها است.

نوای "تکم چی" بشارت نوروز می‌دهد براساس آیین‌های باستانی با زمزمه تولد دوباره بهار، مردم اردبیل با تشریفات، آیین‌ها و آداب و رسوم خاصی به استقبال سال نو و بهار می‌روند که این هم آوازی با نوای نشاط آفرین "تکم چی‌ها" بشارت داده می‌شود. یکی از رسوم کهن در اردبیل رسم اهدای توتک و دلکه به کودکان بوده است و با وجود اینکه امکانات رفاهی مردم بیشتر شده است، سنن گذشته به دلیل درون مایه غنی هنوز برای افراد تداعی کننده خیر و شادی است.

بایرام پایی، ‌یکی از مهمترین رسوم عید اردبیلی‌ها که هم اکنون نیز در برخی خانواده‌ها حفظ شده، فرستادن غذا از خانه پدری به خانه دختران شوهر کرده است.

"بایرام پایی" به عبارتی تبریک عید مادر به دختران شوهر کرده است که نه تنها در سال‌های نخست ازدواجِ دختر بلکه تا زمانی که والدین در قید حیات هستند، به جا آورده می‌شود.

از ۲۰ روز قبل از عید تا چهارشنبه سوری در یکی از شب‌ها از طرف هر یک از خانواده‌های پدری دختر مانند عموها و دایی‌ها و برادران به ویژه خود خانواده پدری غذاهایی پخته و به خانه دختر فرستاده می‌شود. مادران با پختن غذاهایی مانند پلو، مرغ، کوکو، قیمه گوشت و ماهی دودی آب پز به تناسب تعداد اعضای خانواده به همراه هدایایی مانند پارچه در مجموعه‌های مسی "بایرام پایی" را روانه خانه دختر می کنند.

به دلیل اینکه در گذشته برخلاف امروز برنج به سادگی قابل تهیه نبود، این غذا یک غذای اعیانی به حساب می‌آمد که در دوری‌های چینی کشیده می‌شد و روی غذاها سرپوش‌های مسین سفید شده قرار می‌دادند تا موقع رسیدن به مقصد همچنان گرم باشد.

"قورشاخ آتماخ"، برای دلدار در شب چهارشنبه "چهارشنبه آخر سال" یا چهارشنبه سوری همان گُل چهارشنبه است که همه جا به واسطه خانه تکانی عید مثل گل تمیز و پاکیزه شده و چهارشنبه ماقبل آن "کول" چهارشنبه یا چهارشنبه خاکستر است که هنوز خانه تکانی تمام نشده است.

خانه تکانی اردبیلی‌ها که همراه با روشن کردن شمع و عود در تمامی اتاق‌های خانه به نیت روشنی و خیر و برکت بوده علاوه بر اینکه نوید بخش پایان زمستان سرد و سیاه بوده، فرصتی است برای تغییر شیوه‌های زندگی و رفع کدورت‌های گذشته.

از این رو آماده شدن تا چهارشنبه سوری و اتمام خانه تکانی از جمله اعتقادات قلبی مردم این منطقه است که بی توجهی به آن را مایه تنبلی، کرختی و بدبیاری در طول سال آینده می‌دانند. در گذشته‌های دور نیز در چهارشنبه سوری با غروب آفتاب جشن آتش شروع می‌شد و افراد با پریدن از آتش درد و بلای جسم و روان خود را به آن می‌سپردند که این آیین هم اکنون نیز با شیوه‌های مدرن تر و در برخی مواقع با خطرات احتمالی اجرا می‌شود.

با اشاره به آیین‌های چهارشنبه سوری به رسم فال گوش ایستادن دختران دم بخت اشاره می‌کند و می‌ گوید: ‌دخترها در اوایل شب پشت در خانه‌های خود می ایستادند و از لای در سخنانی را که رهگذران می‌گفتند به عنوان فال تعبیر و تفسیر می‌کردند. ‌پسران نیز کمربندهای پارچه‌ای و یا دستمال خود را از پنجره اطاق همسایه و یا فامیل خود به درون اتاق می‌انداختند تا صاحب خانه بدون آنکه در صدد شناختن هویت آنها برآید، مقداری شیرینی و آجیل به گوشه کمربند می‌بست و به طرف صاحب آن می‌انداخت‌.این کار که امروزه به کلی منسوخ و فراموش شده است، بیشتر توسط جوان‌هایی صورت می‌گرفت که دختری را دوست داشته و با انداختن "قورشاخ"(نوعی دستمال) به خانه او آنچه که در پاسخ در دستمال گذاشته می‌شد را تعبیر و تفسیر می‌کردند.

طی مراسمی در صبح چهارشنبه نیز افراد از روی نهرهای آب رد می‌شدند و آرزوی خود را در دل مطرح می‌کردند. پوشاندن لباس نو در چهارشنبه سوری برای کودکان و هدیه تخم مرغ‌های رنگی که بیشتر با مواد رنگی طبیعی از جمله پوست پیاز رنگ می‌شد، همچنان در این منطقه اجرا می‌شود.

هفت سین؛ آیینی برای تقدس و تبرک هفت سین منحصر بفرد اردبیل، سر ماهی، سینه مرغ، سیب، سنجد، سیر، سرکه و سبزی هفت، سینِ خوراکی است که در گذشته در سفره عید مردم این منطقه دیده می‌شد و هر یک تداعی مفاهیم غنی از حیات، زایش و باروری، شادی، عشق و محبت، سرزندگی و سلامت بود.

برخلاف سفره‌های هفت سینی که امروز بیشتر جنبه تزئینی دارد، سفره هفت سین در گذشته تبرک و تقدس ویژه‌ای داشت و تمام "سین"های آن خود حاوی حیات و زندگی بودند.

پایبندی به این رسوم به دلیل ارزش‌هایی که در بطن خود دارد باعث آرامش انسان می‌شود. باید فرهنگ غنی و اصیل بازشناسی و تبیین شود، چرا که امروزه هفت سین‌های پلاستیکی جایگزین این فرهنگ غنی شده و در خانه‌ها گذاشتن انواع شیرینی و شکلات به انداختن سفره هفت سین تقدم دارد. برنامه ریزی محلات شش گانه اردبیل برای دید و بازدید عید حتی دید و بازدیدها براساس رسوم کهن اجرا می‌شد، برای اینکه مردم در دید و بازدید دچار مشکل نشوند، روز اول عید مخصوص بازدید محارم نزدیک و کسانی که یکی از نزدیکان خود را در سال گذشته از دست داده‌اند، بود.

از روز دوم هر روز مربوط به یک محله و شعبات مخصوص آن می‌شد و به این شکل تداخلی در برنامه‌های دید و بازدید بوجود نمی‌آمد و نشاط و شادی مردم در گذشته به مراتب بیشتر از زمان حال بود.

اردبیلی‌ها معتقدند زمین در اسفند ماه در سه مرحله جان می‌گیرد. در شب اول اسفند، در شب چهارم اسفند و در شب یازدهم اسفند. یازدهم اسفند در اردبیل به "وعده یلی" مشهور بوده و بعد از این روز باد موسمی آغاز و جان گرفتن زمین و درختان را بشارت می‌دهد، بشارتی برای تحول درونی و ظاهری انسان‌ها.

با وجود اینکه رسوم کهن هر یک می‌تواند تاثیرات بسزایی در شادی و آرامش روان افراد یک منطقه داشته باشد، متأسفانه بسیاری از آن‌ها از بین رفته و جای خود را به تجمل گرایی داده است، در حالی که تمامی رسوم اردبیل بیانگر مبارزه با ظاهربینی و پرداختن به شادی حقیقی و هم سویی با طبیعت بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha