افزایش تولید فولاد ایران به 55 میلیون تن تا 10 سال دیگر در حالی برنامهریزی شده است که هم اکنون تولیدکنندگان فولاد از پایین بودن تعرفههای واردات این محصول مینالند، اما با توجه به اظهارات رییس دفتر رییس جمهور، افزایش تعرفه واردات فولاد در آینده نزدیک دور از ذهن نیست.
به گزارش خبرنگار ایسنا، ایران در برنامه دارد که تولید فولاد خود را تا پایان چشمانداز 1404 به حدود 55 میلیون تن برساند و با وجود غیرممکن دانستن این کار توسط برخی کارشناسان حوزه، در صورت تحقق این امر، باید بازار مناسب داخلی و خارجی برای مصرف و صادرات فولاد تولید شده در کشور تعریف شود.
فولاد یکی از بازارهای بزرگ و حائز اهمیت را در تجارت جهانی به خود اختصاص داده و در حال حاضر نیز کشور چین بخش عمدهای از این بازار را در دست گرفته است و با انواع دامپینگها سعی در حفظ این بازار که این روزها تقاضای آن در دنیا کاهش یافته است، دارد.
دولت چین جایزههای صادراتی بسیار خوبی را نیز برای تولیدکنندگان فولاد خود اختصاص داده و همین امر قیمت تمام شده تولید فولاد در این کشور را کاهش میدهد و تولیدکنندگان چینی میتوانند با قیمتهای پایینتری اقدام به فروش فولاد در بازارهای جهانی کنند.
در مقابل دامپینگهای چین، کشورهای مختلف برای حمایت از تولیدکنندگان خود تعرفههایی سنگینی را روی واردات این محصول وضع کردهاند که اخیرا آمریکا نیز با افزایش آن، تعرفه واردات فولاد به کشورش را به 255 درصد افزایش داد.
این در حالی است که تعرفه واردات فولاد به ایران در حال حاضر در بیشترین حالت که مربوط به محصولات نهایی میشود، 20 درصد است و تولیدکنندگان فولاد نیز معتقدند که با این تعرفههای بسیار پایین و واردات از کشورهای، نمیتوانند رقابت منطقی داشته باشند، هرچند که تعرفه برخی اقلام فولادی در دی ماه افزایش یافت و طی مدت اخیر، ارز مبادلهای نیز برای واردات فولاد حذف شد.
تولیدکنندگان فولاد معتقدند که تغییر در تعرفههای واردات برخی اقلام فولادی که در ماه گذشته انجام شد، هنوز هم پاسخگو نیست و باید تعرفههای بیشتری وضع شود.
مهدی کرباسیان - رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران - نیز اخیرا بر ضرورت افزایش تعرفه واردات فولاد تاکید کرده بود.
با توجه به برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت برای تولید 55 میلیون تن فولاد تا سال 1404 مهمترین اقدام دولت باید حمایت از تولیدکنندگان فولاد باشد، تا بتوانند ظرفیت خود را افزایش داده و اقدام به تقویت بازاریابی خود کنند.
البته برخی کارشناسان معتقدند که اگر ایران بخواهد تا 1404 به رشد اقتصادی هشت درصدی برسد قطعا نیاز کشور به فولاد به میزان چشمگیری افزایش پیدا میکند و همین امر بخشی از بازار مصرف فولاد را برای تولیدکنندگان ایجاد میکند.
این موارد در حالی است که روز گذشته رییس دفتر رییس جمهور در "ششمین همایش چشم انداز صنعت فولاد و معدن ایران با نگاهی به بازار" گفته است که صنعت و تولید داخلی باید با سیاستهای تعرفهای دولت مورد حمایت قرار بگیرد و در این راستا تلاش جدی برای افزایش بهرهوری و همچنین استفاده از بهترین فناوری در تکمیل زنجیره تولید فولاد را از یاد نبریم.
محمد نهاوندیان با بیان اینکه در صنعت فولاد باید به تولیدات صادراتگرا تمرکز کنیم، افزود: باید با انجام مهندسی دقیق در زنجیره فولاد مدیریت لازم را داشته باشیم و همچنین اصلاح رویههای گمرکی و سیاستهای تعرفهای اثربخش را برای این صنعت بیندیشیم.
به نظر میرسد که صحبتهای نهاوندیان نه به عنوان یک اظهارنظر کارشناسانه بلکه به عنوان یک پیشنهاد صریح از سوی دفتر رییس جمهور برای افزایش تعرفه واردات فولاد مطرح شده است که به این ترتیب با توجه به شرایطی که در حال حاضر در این حوزه وجود دارد، این امکان میرود که با چراغ سبز دولت، تعرفه واردات فولاد با افزایش روبرو شود.
انتهای پیام
نظرات