"انتخابهای نادرست سیاست خارجه ترکیه در سوریه از زمان آغاز جنگ داخلی در این کشور از جمله حمایت از سنیها در درگیریهای فرقهای، تلاش برای سرنگونی دولت دمشق، تضعیف کردهای سوریه و ساقط کردن یکی از جنگندههای روسیه، ترکیه را به موقعیت امروز کشانده که نه تنها با روسیه بلکه با متحد صمیمی خود یعنی آمریکا نیز دچار اختلاف شده است."
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روزنامه تودی زمان در گزارشی مینویسند: « پس از تلاش برای اعمال سیاستهای خود بر دیگر بازیگران منطقه، به نظر میآید که ترکیه در آستانه مذاکرات صلح ژنو که به 25 فوریه سال جاری میلادی (شش اسفند) موکول شده، حرفی در آینده سوریه نخواهد داشت.
روابط ترکیه – روسیه 24 نوامبر سال گذشته میلادی پس از آنکه آنکارا یکی از جنگندههای مسکو را به خاطر نقض حریم هواییاش در مرز سوریه ساقط کرد، به طور چشمگیر خدشه دار شد. روسیه خواستار یک عذرخواهی و پرداخت غرامت برای خسارتهای وارده از سوی ترکیه شد اما آنکارا از انجام این اقدامات امتناع کرده و میگوید، برای دفاع از حریم هواییاش عذرخواهی نخواهد کرد.
به دنبال اظهارات رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه خطاب به آمریکا برای انتخاب میان ترکیه، متحد نزدیکش و یا "تروریستها در کوبانی"، آنکارا در حال حاضر با واشنگتن نیز دچار اختلاف شده و روابط خوبی ندارد؛ تروریستها در کوبانی اشارهای به حزب "اتحاد دموکراتیک" کردهای سوریه است که ترکیه به خاطر ارتباط این حزب با حزب "کارگران کردستان ترکیه" موسوم به پ.ک.ک به شدت با آن مخالف است.
روزنامه ساندی زمان متوجه شده که جان باس، سفیر آمریکا در ترکیه از مقامات این کشور خواسته تا به صورت علنی اختلافات میان واشنگتن و آنکارا را درخصوص حزب "اتحاد دموکراتیک" کردهای سوریه مطرح نکنند.
جان باس گفت: موضع آمریکا نسبت به حزب "اتحاد دموکراتیک" کردهای سوریه کاملا مشخص است و تغییر نخواهد کرد.
آمریکا حزب "اتحاد دموکراتیک" کردهای سوریه را یکی از نیروهای پیشرو در مبارزات زمینی با تروریستهای داعش میداند و علی رغم آنکه پ.ک.ک بر اساس قانون آمریکا به عنوان یک سازمان تروریستی طبقه بندی شده، حزب "اتحاد دموکراتیک" کردهای سوریه به عنوان یک گروه تروریستی تلقی نمیشود.
اما اردوغان ضمن نادیده گرفتن اظهارات جان باس، موضع آمریکا در خصوص حزب "اتحاد دموکراتیک" کردهای سوریه را به چالش کشیده و در مقابل مقامات آمریکایی در واشنگتن به دنبال اظهارات اردوغان موضع خودشان را نسبت به این حزب با لحنی قاطعنانهتر و محکم تر بیان کردند و تاکید دارند که حمایتشان از حزب "اتحاد دموکراتیک" کردهای سوریه ادامه خواهد داشت.
در همین حال جان کربی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اخیرا گفت: حتی دوستان صمیمی نیز در خصوص تمامی مسائل با یکدیگر موافق نیستند، با این حال ترکیه و آمریکا همچنان متحدان نزدیک و صمیمی یکدیگر محسوب میشوند.
نیروهای ائتلاف ضد داعش تحت رهبری آمریکا فعالانه از پایگاه هوایی اینجرلیک ترکیه در استان آدانا برای حمله به مواضع داعش در عراق و سوریه استفاده میکنند.
اگرچه ترکیه برای سرنگونی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه از قدرت تلاش کرده، اما آمریکا همواره تاکید کرده که اولویت باید نابودی داعش باشد. مقامات آمریکا همچنین از ترکیه خواستهاند هر کار که میتواند برای مسدود کردن مرز و جلوگیری از عبور شبه نظامیان خارجی به سوریه انجام دهد.
برت مک گورک، نماینده باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در ائتلاف ضد داعش در جریان جلسه پرسش و پاسخ روز چهارشنبه در کنگره به این مساله اشاره کرد که واشنگتن از اینکه دولت دمشق برای مدتی بر سر قدرت بماند، حمایت میکند.
یک دیپلمات غربی به روزنامه ساندی زمان گفت: آمریکا و روسیه با حفظ اسد بر سر قدرت موافقت کردهاند. آمریکا علی رغم آنکه میداند اسد بهترین گزینه نیست اما متوجه است که در حال حاضر اسد بدترین گزینه نیز محسوب نمیشود.
هنری بارکی از اندیشکده "مرکز ویلسون" مستقر در آمریکا 27 ژانویه سال جاری میلادی در مقالهای نوشت: واشنگتن برنامهای را با مسکو در پیش گرفته که به موجب آن اسد برای یک دوره گذرا بر سر قدرت میماند و در نتیجه همگان میتوانند بر داعش تمرکز کنند. بعید است که روسیه برای مدتی طولانی دولت دمشق را زیر بال و پر خود بگیرد. نیروی هوایی روسیه به اسد کمک میکند تا قدرتش را در قلب سوریه یعنی محور دمشق – حلب حفظ و محکم کند. هنگامی که حلب کاملا از دست مخالفان سوری خارج شود، کار روسیه نیز تمام میشود. برای روسها و اسد باقی سوریه اهمیت آن چنانی ندارد.
هنوز مشخص نیست که ترکیه قصد دارد با افزایش تنشها با بازیگران منطقهای به چه چیزی در سوریه برسد چرا که این اقداماتش تنها باعث خدشه دار شدن منافع خود ترکیه میشود.
مولود چاوشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه تلاش کرد تا روز چهارشنبه در جریان سخنرانیاش در پارلمان حول محور مذاکرات بودجه مسائل با آمریکا را بهبود بخشد.
او گفت: یکی از مهمترین بخشهای سیاست خارجه ما ائتلاف و شراکت با آمریکا است. ترکیه همیشه در مواجه با تمامی تهدیدها و آزمونها در عرصه بینالملل با آمریکا همکاری و رایزنیهای نزدیکی داشته است. ممکن است ما در برخی مسائل با یکدیگر اختلاف نظر داشته باشیم اما این مساله این حقیقت را که ما متحد هستیم تغییر نمیدهد و ما به رفع این اختلافات از طریق رایزنی و مذاکره ادامه خواهیم داد.
چاوشاوغلو در جریان سخنرانی خود به روسیه نیز پرداخت و گفت: ترکیه 24 نوامبر سال گذشته میلادی مخصوصا یک جنگنده روسی را هدف نگرفت بلکه یک جنگنده خارجی را هدف گرفت که حریم هوایی این کشور را نقض کرده بود. متاسفانه روسیه سیاستی را پیش گرفته که قصد دارد به مردم ترکیه آسیب برساند. مسکو پس از این رویداد تلاش کرده تا آنکارا را تحریک کند.
وی افزود: ترکیه درهای مذاکره را باز نگه میدارد و دوست دارد در آینده نزدیک شاهد آن باشد که روسیه مجددا عقل سلیم خود را به دست آورد.»
انتهای پیام
نظرات