در حالی که قرار بود حدود 70 هزار کارت اعتباری خرید کالا که گفته میشد برای بازنشستگان صادر شده در هفته گذشته توزیع شود، با توجه به عدم مراجعه افراد به فروشگاهها برای خرید کالا به نظر میرسد که هنوز این کار انجام نشده و بازهم وعدههای یک هفتهای مسئولان مربوطه محقق نشده است.
به گزارش خبرنگار ایسنا، طرح کارت اعتباری خرید کالا که اعلام اولیه آن در 25 مهرماه انجام و قرار شد که در کمتر از یک ماه اجرایی شود، با فراز و نشیبهای زیادی همراه شد، در نهایت مقرر شد که از هفته گذشته با شرایط جدید اعلامی بانک مرکزی اجرا شود.
بر این اساس، بانک مرکزی اعلام کرد که تمامی بازنشستگان و کارمندان دولت که حداکثر حقوق و مزایای دریافتی آنها کمتر از 1.5 میلیون تومان است میتوانند برای دریافت این کارت ثبتنام کنند، از سوی دیگر زوجینی که برای دریافت وام کالا اقدام کرده بودند و موفق به دریافت آن نشدند در صورتی که واجد شرایط شناخته شده بودند میتوانند برای دریافت این کارتها اقدام کنند.
اضافه شدن برندهای خارجی به این طرح با نرخ سود 21 درصد نیز یکی دیگر از تغییراتی بود که بانک مرکزی آن را اعمال مرد و به اعتراض شدید تولیدکنندگان داخلی منجر شد و بانک مرکزی در پی آن اعلام کرد که قرار نیست از منابع بانک مرکزی برای خرید کالای خارجی هزینه شود و این امر تنها از طریق منابع خود بانکها امکانپذیر است.
در عین حال تعداد اقساط که از ابتدا 18 تا 24 قسط اعلام شده بود، به 12 قسط تقلیل یافت و به این ترتیب قرار شد که این طرح با نرخ سود 12 درصد در اقساط 12 ماهه از هفته گذشته آغاز شده و ثبتنام برای آن نیز شروع شود.
از طرفی مهمترین تغییر این کارتهای اعتباری را میتوان کاهش سقف کارتها از 10 میلیون به حدود شش میلیون تومان دانست که به گفته مسئولان این کار به این دلیل انجام شده که بتوان حداقل حدود یک تا سه میلیون کارت صادر کرد.
البته در صورتی که همه افراد سقف شش میلیون تومان را برای کارتهای اعتباری دریافت کنند، صدور سه میلیون کارت نیاز به 1800 میلیارد تومان منابع دارد، در عین حال بانک مرکزی اعلام کرده بود که اعتبار در نظرگرفته شده برای این طرح 4200 میلیارد تومان است.
به این ترتیب اگر سه میلیون کارت با سقف 10 میلیون تومان صادر میشد، میزان اعتبار مورد نیاز آن حدود 3000 میلیارد تومان است که کمتر از رقم در نظر گفته شده توسط بانک مرکزی است، بنابراین مشخص نیست که به چه دلیل سقف این کارتها کاهش یافته است، چراکه تولیدکنندگان بر این باورند که با این رقم مردم نمیتوانند لوازم خانگی مورد نیاز خود را تامین کنند.
با این حال هرچند که تاکنون آماری از تعداد افراد ثبتنام شده در این طرح از سوی مقامات رسمی کشور اعلام نشده است، اما به نظر میرسد که همان تعداد 70 هزار کارت اعتباری که معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی مدعی شده بود که صادر شده و قرار بود در هفته گذشته توزیع شود هم در اختیار بازنشستگان قرار نگرفته است، چراکه به گفته غزنوی – دبیرکل مجمع کارآفرینان ایران – هنوز هیچگونه خریدی از فروشگاههای تولیدکنندگان داخلی حاضر در این طرح انجام نشده است.
وی همچنین درباره نقاط ضعف اجرای این طرح گفته است که تنها 20 درصد از دستگاههای کارتخوان موجود در فروشگاههای معرفی شده از سوی تولیدکنندگان و وزارت صنعت، معدن و تجارت به روز رسانی شده و امکان استفاده از کارتهای اعتباری خرید کالا در آنها وجود دارد.
به این ترتیب بازهم وعده بانک مرکزی برای اجرای طرح در هفته گذشته و توزیع کارتها محقق نشد و در حالی که از شش ماهی که قرار بود با تحریک تقاضا بازار از رکود خارج شود، تنها سه ماه باقی مانده است، چه موقع قرار است که این کار انجام شود تا تولیدکنندگان در روزهای پایانی سال درگیر پرداخت حقوق و مزایای کارگران خود و تعدیل نیرو نشوند.
انتهای پیام
نظرات