به گفته مسئولان بانک مرکزی قرار است 70 هزار کارت اعتباری خرید کالا از این هفته برای بازنشستگان و زوجهای جوان توزیع شود، حال آنکه به نظر میرسد بانک مرکزی بازهم زیر آخرین حرف خود درباره شرایط کارتها زده و سقف آنها به شش میلیون تومان کاهش داده است.
به گزارش خبرنگار ایسنا، پس از فراز و نشیبهای زیاد در مسیر اجرای طرح کارت اعتباری که دولت برای اولین بار در 25 مهرماه وعده آن را داده بود، در نهایت قرار است که این طرح با تغییرات بسیاری نسبت به آنچه اول اعلام شد، در هفته جاری اجرا شود.
دولت در ابتدا این طرح را برای خروج واحدهای تولیدی لوازم خانگی از رکود مطرح کرد که به نظر میرسد در ابتدا برنامهریزی کاملی برای آن انجام نشده بود و به مرور زمان، بانک مرکزی بارها سیاست خود را برای اجرای آن تغییر داد.
از جمله تغییراتی که بانک مرکزی در این مدت لحاظ کرد، اضافه شدن کالاهای خارجی به طرح کارت اعتباری خرید کالا با سود 21 درصد و کاهش تعداد اقساط از 18 به 12 ماه بود که صدای تولیدکنندگان داخل را درآورد و حتی تا جایی پیش رفت که برخی تولیدکنندگان بزرگ داخلی، به نوعی تهدید به انصراف از طرح کردند.
اما بانک مرکزی با وجود اعمال این تغییرات بازهم اجرای طرح را به تاخیر انداخت تا اینکه از مدت شش ماهی که برای طرح در نظر گرفته شد، تنها حدود سه ماه باقی بماند.
ناصر حکیمی - معاون فناوری اطلاعات بانک مرکزی - طی هفتههای گذشته درباره جزئیات این طرح اعلام کرده بود که کارتهای اعتباری با سقف 10 میلیون تومان و نرخ سود 12 درصد در اقساط 12 ماهه با محوریت فرهنگیان و بازنشستگان قرار است که اجرا شود و در آن زمان نیز وعده یک هفتهای برای اجرای طرح داد که البته محقق نشد.
هرچند که در همان زمان احمد میدری - معاون وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی - از اجرای آزمایشی این طرح در دو شهر خبر داد و گفته شد که بازنشستگان در حال ثبتنام هستند اما با این وجود خبری از اجرای آن و خرید کالا نشد. وی در روزهای گذشته نیز در یک برنامه تلویزیونی گفت که تاکنون 70 هزار کارت اعتباری خرید کالا چاپ شده و قرار است در هفته جاری میان بازنشستگان توزیع شود.
آنطور که بانک مرکزی اعلام کرده است، کارکنان رسمی و پیمانی دستگاهها، سازمانها، موسسات دولتی و نهادهای عمومی غیر دولتی، بازنشستگان تحت پوشش صندوق بازنشستگی کشوری که حداکثر حقوق و مزایای تعهد نشده ماهانه آنها معادل 1.5 میلیون تومان است و تمامی زوجهایی که مشمول تسهیلات قرضالحسنه ازدواج بوده و در سامانه قرضالحسنه ازدواج ثبتنام کرده اما تاکنون موفق به دریافت تسهیلات قرضالحسنه ازدواج نشدهاند، میتوانند کارتهای اعتباری را دریافت کنند.
بانک مرکزی در عین حال گفته است که سقف کارتهای ارائه شده به هر فرد در گروههای اول و دوم تا چهار برابر حقوق و مزایای تعهد شده آنها خواهد بود و در مورد زوجین نیز برای هر فرد تا سقف پنج میلیون تومان صادر میشود. به این ترتیب در صورتی فردی حداکثر حقوق و مزایای دریافتی مورد نظر بانک مرکزی را هم داشته باشد و سازمان مورد نظر نیز کل آن مبلغ را تعهد کند، آن فرد در نهایت میتواند تا سقف شش میلیون تومان تسهیلات دریافت کند.
این در حالی است که بعید به نظر میرسد که سازمانهای مربوطه حاضر شوند که کل حقوق و مزایای دریافتی افزاد را تعهد کنند و در این صورت سقف کارتها بازهم کاهش خواهد یافت.
در عین حال قرار بود که هر فرد یک کارت اعتباری با سقف 10 میلیون تومان داده شود که در مورد زوجین این سقف به پنج میلیون تومان برای هر نفر کاهش یافته است.
غزنوی - دبیر مجمع کارآفرینان ایران - با انتقاد از تغییرات ایجاد شده در این طرح، از عصبانیت تولیدکنندگان گفت و به ایسنا اظهارکرد: در حال حاضر تنها 20 درصد از فروشگاههای مورد نظر در سطح کشور سیستمشان به روز شده و افراد میتوانند از آنها با این کارتها خرید کنند که باید ببینیم چه زمانی قرار است بقیه فروشگاهها نیز به روز شوند.
وی با بیان اینکه سقف کارتهای اعتباری با این شرایط کاهش یافته گفت: بانک مرکزی نمیخواهد بگوید سقف را کاهش داده اما با شرایطی که گذاشته سقف کارتها در نهایت شش میلیون تومان خواهد شد.
دبیر مجمع کارآفرینان ایران ادامه داد: در مورد زوجین نیز قرار بود به هر نفر کارت 10 میلیونی داده شود، نه اینکه مجموع تسهیلات دریافتیشان 10 میلیون تومان شود.
غزنوی با بیان اینکه امیدواریم به هر حال بازنشستگان و فرهنگیان از این طرح استقبال کنند، اظهارکرد: شش میلیون تومان پولی نیست و به محض اینکه داده شود، تمام میشود اما ما امیدواریم.
با این شرایط انتقاد جدی از سوی تولیدکنندگان به بانک مرکزی برای ایجاد این تغییرات وجود دارد، چراکه آنها مدعیاند که به دلیل ایجاد فاصله بین زمان اعلام و اجرای طرح، رکود بازار لوازم خانگی تشدید شده است.
انتهای پیام
نظرات