نمایندگان مجلس در جلسه امروز خود به بررسی کلیات طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده پرداختند. هر چند این طرح در نهایت به تصویب نمایندگان رسید مخالفتهایی را هم در پی داشت.
به گزارش خبرنگار پارلمانی ایسنا، از نکات مورد توجه در بررسی طرح جامع جمعیت ثبت نام لاله افتخاری به عنوان مخالف بود که البته این نماینده مجلس وقت خود را در اختیار سید هادی حسینی قرار داد.
حسینی در صحبتهای خود ضمن مخالفت با کلیات این طرح گفت: نگاه رهبری بر افزایش جمعیت است. در حال حاضر سن ازدواج بالا رفته و نرخ طلاق افزایش پیدا کرده و جامعه به سمتی میرود که مطلوب نیست، ولی باید ببینیم چه عواملی باعث این مساله شده است. مسالهی اصلی این است که مشکل معاش جوانان حل شود. اگر نتوانیم مشکل معاش جوانان را حل کنیم آنها به سمت ازدواج و فرزند بیشتر نمیروند. زندگی در جامعه امروز راحت نیست. باید زندگی را راحت کنیم.
او همچنین گفت: این طرح مشکلات فراوانی دارد. مواردی در طرح میبینیم که مغایر با موارد شورای عالی انقلاب فرهنگی است. بعلاوه این طرح 45 هزار میلیارد بار مالی دارد و به نظرم جامعیت لازم را ندارد. این که بگوییم امتیازاتی را برای نگهداری فرزندان در نظر بگیریم قابل درک است اما اکثر طلاقهای موجود جامعه به این دلیل است که جوانان امکان معاش ندارند و یا جای مناسبی برای زندگی ندارند. وقتی که مرد یا زنی بیکار باشد سربار خانواده میشود و بلافاصله ازدواج به مشکل میانجامد.
در ادامه احمد آریایی نژاد به عنوان موافق طرح این موضوع را مطرح کرد که رشد فعلی جمعیتی آینده کشور را دچار مشکل میکند. این که به سمت چنین طرحی نرویم و نخواهیم مشکلات را حل کنیم فرار رو به جلوست. این دکترین نظامی آمریکاست. باراک اوباما به ارتش اطلاع داده که بحران غذا داریم و باید جمعیت را کم کنیم. یکی از راههای آن جنگ است که شاهد جنگ در منطقه هستیم و با کمک و سلاحهای اهدایی عربستان و آمریکا این نسل کشی اتفاق میافتد و هدف کاهش مسلمانان است .
او تاکید کرد: بزرگترین سرمایهی هر کشور جمعیتش است. البته جمعیت با کیفیت. در اروپا تنها یک جنگ رخ داد آن هم جنگ بوسنی بود که شکم خانمهای باردار را پاره میکردند که فرزند مسلمان به دنیا نیاورند.
این نماینده مجلس به صحبتهای مخالفان نیز اشاره کرد و افزود: باید در بخش اشتغال مشکل را حل کنیم. اما خانوادههای متمولی هستند که علاقهای به بچهدار شدن ندارند. با وضعیت موجود از نظر علمی و آماری آینده کشور را دچار مخاطره میکنیم.
به گزارش ایسنا، ابوذر ندیمی نمایندهی دیگری بود که در مخالفت با این طرح صحبت کرد و گفت: در این که این کار ضروری است هیچ بحثی نیست اما سوال اول این است که چرا این طرح در یک کمیسیون مشترک برگزار نشد؟ ازدواج فقط یک مساله فرهنگی نیست. ابعاد اقتصادی و سیاسی و بودجهای دارد. دقت کنید که چقدر این طرح بار مالی دارد که اگر آنها را بررسی نکنیم خدای نکرده روی کاغذ میماند.
او افزود: نکته دوم این است که رهنمودهای رهبری از طرف شورای عالی انقلاب فرهنگی به مجلس میآید اما حالا مجلس تقدم پیدا کرده و البته بعضی از مواد هم با مواد شورا مغایرت دارد. نکته دیگر این است که آقا فرمودند بروید مباحثی را که نیاز به قانونگذاری است از طریق مجلس قانونگذاری کنید. اما همه موارد نیاز به قانونگذاری ندارد و برخی را هم قبلا تصویب کردهایم. بعضیها هم اساسا با قانون اساسی مغایرت دارد و تبعیض ناروا ایجاد میکند. مثلا در مورد اشتغال زنان.
ندیمی به شکل گیری فضای نامطلوب علیه مجلس با تصویب چنین موادی اشاره کرد و گفت: در طرح عناوینی مثل نخبه و باروری مطرح شده؛ اصلا نخبه گزینی در این طرح یعنی چه؟ و افزایش ژن نخبگان و فرهیختگان یعنی چه؟ آیا به این معناست که فقط نخبگان با هم ازدواج کنند؟
به گزارش ایسنا، احمد سالک رئیس کمیسیون فرهنگی نیز در موافقت با طرح گفت: سیاستهای ابلاغی رهبری در بعد جمعیت قابل توجه است. رهبری سیاستها را اعلام کرده است و در خرداد امسال هم که به دیدارشان رفتیم خرسند بودند که چنین طرحی در مجلس در حال بررسی است.
او ادامه داد: مطالب مخالفان بیشتر در جزییات است که آنها را بحث خواهیم کرد. یکی از مخالفان هم مسائلی را مطرح کردند که درست مخالف نظر رهبری است. رهبری گفتند من با اشتغال زنان مخالف نیستم اما اولویت زنان مادری است و اولویت دوم آنها اشتغال است.
سالک در مورد بار مالی نیز گفت: جلسات متعددی با آقای نوبخت و سایر دستگاههای ذیربط داشتهایم اعتبارات 35 ماده از محل اعتبارات تامینی دستگاهها تامین میشود و 15 ماده نیز نیازمند تسهیلات مالی پیش بینی شده است. بار مالی این طرح 45 هزار میلیارد نیست بلکه کمتر از 5000 میلیارد است.
در ادامه مهرداد لاهوتی به عنوان آخرین مخالف تاکید کرد: مخالفت ما با اصل قضیه نیست، اما مطالبی وجود دارد. در حال حاضر نرخ رشد جمعیت ما 1.4 دهم درصد است که 4 دهم درصد بیشتر از متوسط نرخ جهانی است. در بدترین حالت اگر همان یک درصدی که الان متوسط نرخ جهانی باقی بمانیم طی 70 سال آینده طبق برآوردها جمعیت ایران به 150 میلیون نفر خواهد رسید.
لاهوتی سپس به منابع زیست محیطی اشاره کرد و گفت: 290 دشت ما تا 10 سال آینده فاقد منابع آب است و ما دچار عدم تعادل محیط زیست هستیم. دربارهی آب نیز همین الان هم با کمبود آب مواجهیم و قرار است این سقف جمعیتی هم اضافه شود.
او گفت: سرانه متوسط آب جهان 8600 متر مکعب است اما سرانهی واقعی آن 1170 متر مکعب است. اگر این سرانه به کمتر از 2000 برسد تنش آبی است و اگر به 1000 برسد بحران آب است.
لاهوتی همچنین متذکر شد: ما معضلاتی مثل تورم، بیکاری و مسکن داریم که این طرح باید به آن ها پاسخ میداد که نداده است. به جای آن گفتهایم کسی را که مجرد است از هیات علمی خارج میکنیم.
به گزارش ایسنا، آخرین موافق این طرح هادی تامینی بود. او گفت: ما چه بخواهیم و چه نخواهیم جمعیت در حال کاهش است و دنیا دارد بستههای تشویقی برای افزایش جمعیت میدهد. جمعیت ما به سمت پیری میرود. و جوانان ما که در جبهههای مختلف میجنگند اگر توجه نکنیم فردا مشکلات زیادی خواهیم داشت. کاری نکنیم که در آینده بگوییم چرا در آن مقطع درست تصمیم نگرفتهایم.
به گزارش ایسنا؛ پس از صحبتهای موافقان و مخالفان نماینده دولت با طرح تعالی جمعیت مخالفت کرد و گفت: دولت نه تنها سیاست های جمعیت را قبول دارد بلکه در لایحه ششم توسعه یک فصل کامل را در این مورد در نظر گرفته است. بار مالی آن نیز در برنامه ششم دیده شده و در قالب لایحه آورده خواهد شد. سیاستهای کلی جمعیتی نصب العین دولت است، اما این طرح بار مالی دارد. به ما بگویید که بار مالی این طرح از کجا تامین میشود؟
صالح ادامه داد: ما این طرح را ماده به ماده بررسی کردیم اجازه بدهید این ها را در قالب لایحهای بیاوریم که شورای نگهبان نیز آن را رد نکند. این طرح 45 هزار میلیارد بار مالی دارد که 25 هزار تای هر سال تکرار میشود.
در ادامه سخنان نماینده دولت سید علی طاهری سخنگوی کمیسیون فرهنگی از روند سیاستهای افزایش جمعیت در دولت انتقاد کرد و گفت: دولت تا به حال هیچ کاری نکرده ما در کمیسیون فرهنگی سال قبل نیز نامه دادیم که لایحه بیاورند اما هیچ کاری نشد.
او به مخالفین نیز پاسخ داد و عنوان کرد: بعضی از آماری که مخالفین دارند را هیچ مرکز آماری تایید نمیکند. در هیچ جا نیامده که در آینده جمعیت ما به 150 میلیون نفر میرسد و خوش بینانهترین حالت جمعیت به 90 میلیون خواهد رسید.
در پایان نیز باهنر از نمایندگان خواست به تاکیدات رهبری توجه کنند و افزود : این مقوله جزو سیاستهای کلی جمعیتی و تاکید رهبری است که بالاخره باید لبیک گفته شود. در رابطه با بار مالی نیز اگر رای آورد آن را به کمیسیون ارجاع میدهیم و خواهش میکنیم که مسائل مالی را دوباره بررسی کنند.
انتهای پیام
نظرات