یک کارشناس اقتصادی معتقد است که در بسته جدید ارائه شده برای "تسریع رونق اقتصادی" به بخش عرضه پرداخته نشده است.
وحید شقاقی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، درباره برنامه "تبیین بسته سیاستهای دولت برای تسریع در رونق اقتصادی" که امروز از سوی وزیر اقتصاد، رییس کل بانک مرکزی و رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی تشریح شد، اظهار کرد: بهطور کلی در اقتصاد یک طرف تقاضا و یک طرف عرضه وجود دارد؛ اتفاقی که در حال حاضر رخ داده است دولت با اتخاذ سیاست پولی، سیاست انضباط مالی و همچنین انتظار کاهش قیمتها که در بین مردم ایجاد شده بود عملا باعث شد که موجودی کالاها افزایش پیدا کند.
وی افزود: افزایش موجودی انبارها باعث دامن زدن بیشتر به رکود و باعث شد منحنی تقاضا در اقتصاد کاهش یابد. دولت سعی کرده است منحنی تقاضا را تحریک کند تا با افزایش این منحنی، تولید رونق پیدا کند. در حال حاضر اجرای سیاستهایی از جمله تسهیلات دهی، کارتهای اعتباری و اعطای وامها در جهت تحریک طرف تقاضاست.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: ایراد بستهای که ارائه شده این است که به بخش عرضه نپرداخته است. طرف عرضه اگر افزایش و بهبود پیدا کند میتواند باعث افزایش تولید و رونق اقتصادی شود اما سیاستهای این بسته به طرف عرضه نپرداخته است. بخش عرضه در اقتصاد شامل مواردی چون اصلاح ساختار یارانهها، اصلاح نظام بانکی، مبارزه با فساد، رانت و قاچاق، اصلاح ساختارهای ضد انحصار و شفافیت در اقتصاد میشود.
شقاقی اضافه کرد: اگر نرخ سود بانکی توسط بانک مرکزی کاهش یابد، موسسات مالی و اعتباری که در اختیار بانک مرکزی نیستند به کل نظام بانکی ضربه میزنند، چون در صورت کاهش نرخ سود بانکی، سپردهها راهی موسسات مالی و اعتباری میشوند و نظام بانکی را در شرایط سخت قرار میدهند لذا باید منتظر افزایش یک تا دو درصدی قیمتها باشیم.
وی همچنین درباره اینکه چقدر امکان تک رقمی شدن تورم که در بسته تسریع در رونق اقتصادی مطرح شده است وجود دارد؟ گفت: طبیعتا سیاستهای اتخاذ شده باعث میشود تورم حدود 15 درصد باقی بماند. البته بررسی وضعیت تورم در هفت ماه گذشته نشان میدهد که احتمال تک رقمی شدن تورم وجود دارد اما با این حال رسیدن به تورم تک رقمی سخت به نظر میرسد.
انتهای پیام
نظرات