در طول یک سال استان مرکزی شاهد فرسایش 36 میلیون تنی خاک است.
رحمت عظیمی معاون آبخیزداری استان مرکزی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) - منطقه مرکزی – اظهار کرد: به دلیل تخریب جنگلها و مراتع، ساخت و سازهای بیرویه، تغییر کاربری اراضی و عوامل دیگر، فرسایش آبی در کنار فرسایش خاک در سطح کشور طی سه دهه اخیر روند افزایشی داشته است.
وی تصریح کرد: این افزایش طوری بوده که در سطحی معادل 125 میلیون هکتار(2.76 درصد از کل کشور) قابل مشاهده است و به دلیل تشدید فرسایش خاک و افزایش سیلخیزی، میزان رسوبدهی حوضههای آبخیز نیز روند افزایشی داشته و معادل 236 میلیون مترمکعب در سال برآورد شده است.
عظیمی با اشاره به بررسیها و نقشههای پتانسیل فرسایش خاک استان که توسط معاونت آبخیزداری تهیه شده است، افزود: متوسط فرسایش آبی استان 12.3 تن در هکتار در سال و میزان کل فرسایش خاک نیز 36 میلیون تن در سال است.
وی در ادامه به تبیین اثرات مهم عملیات آبخیزداری در عرصهها پرداخت و گفت: کاهش سه تا چهار مترمکعبی رسوبدهی در هر هکتار، کنترل یا نفوذ 120 تا 150 مترمکعب هرزآبهای سطحی در شیبهای مختلف با اجرای مجموعه اقدامات آبخیزداری و کنترل هزار متر مکعب سیلاب در هکتار با اجرای عملیات پخش سیلاب از جمله اثرات اجرای عملیات آبخیزداری در عرصههای منابع طبیعی است.
معاون آبخیزداری استان مرکزی، کنترل 50 تا 60 هزار مترمکعب هرزآبهای سطحی از طریق اجرای عملیات مکانیکی در داخل آبراههها، افزایش تا 100 کیلوگرم در هکتار تولید دیمزارهای واقع در مناطق تا شیب 12 درصد با اجرای عملیات آبخیزداری، افزایش تولید 100 تا 150 کیلوگرم علوفه در هکتار با ترکیب عملیات مکانیکی، بیومکانیکی و بیولوژیک و کاهش 30 تا 50 درصدی خطر سیل را از دیگر اثرات انجام عملیاتهای آبخیزداری در سطح استان عنوان کرد.
انتهای پیام
نظرات