نخستوزیر ترکیه صراحتاً ضمن اعلام اینکه دولتش نه میتواند حضور داعش را در مرزها و نه تداوم دولت بشار اسد را در سوریه تحمل کند، گفت که "حضور اسد در هرگونه تغییر سیاسی به شرایطی دائمی بدل خواهد شد."
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نوشته روزنامه حریت، احمد داوود اوغلو، نخستوزیر ترکیه در حاشیه حضورش در نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک با حضور در جمع خبرنگاران مجدداً بر خواست کشورش مبنی بر ایجاد منطقه امن در شمال سوریه تاکید کرد.
داوود اوغلو با اشاره به عقبنشینیهای اخیر داعش از مرزهای ترکیه گفت: تنها راه ایجاد منطقه امن تقویت ارتش آزاد سوریه و مخالفان میانهروی دولت دمشق است.
وی افزود: ما نه میخواهیم داعش را در مرزهایمان ببینیم و نه دولت اسد را.
به گفته نخستوزیر ترکیه، از منظر دولت این کشور نه کردهای عراق و نه کردهای سوریه تهدید محسوب نمیشوند اما حزب کارگران کردستان (پکک) و حزب اتحاد دموکراتیک سوریه که با پکک همکاری دارد، تهدیدی علیه آنکارا قلمداد میشوند.
داوود اوغلو سپس با نگاهی به سیاستهای دولت دمشق از سال 2011 به تشریح مخالفت آنکارا با بشار اسد، رئیسجمهور سوریه پرداخت و مدعی شد: پس از سال 2012، زمانی که دولت اسد حملات هوایی و استفاده از سلاحهای شیمیایی را آغاز کرد و مهاجرت گسترده مردم شروع شد، مشخص بود که سوریها اسد را قبول نخواهند کرد. ما هم گفتیم که هر راهحلی با مشارکت اسد تاثیرگذار نخواهد بود.
وی ادامه داد: ما هر چیزی را که سوریها بپذیرند خواهیم پذیرفت اما پذیرش اسد از سوی سوریها غیرممکن است. حضور اسد بحران را در سوریه عمیقتر خواهد کرد و قدرت داعش را به مناطق دیگر نیز گسترش میدهد. گروههایی چون داعش مکانهایی را که باید از سوی مخالفان پر شود را پر میکنند.
داوود اوغلو در قیاسی عجیب تاکید کرد: حضور داعش و اسد یک دیگر را تقویت و مشروع میکند.
نخستوزیر ترکیه سپس به توصیف شرایط سوریه پرداخت و گفت: در حال حاضر سوریه به بنبست رسیده است. ما معتقدیم با تداوم حضور اسد در قدرت طی دوره انتقالی، دوره انتقالی دیگر گذرا و موقت نخواهد بود. به اعتقاد ما این موقعیت به شرایطی دائم تبدیل خواهد شد.
اظهارات داوود اوغلو در حالی مطرح شده که پیش از این رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه نشانههایی از موافقت با حضور اسد در روند انتقال قدرت در سوریه ابراز کرده بود. وی با این حال تاکید کرده بود که حتی در این صورت هم اسد هیچ جایی در آینده کشورش نخواهد داشت.
اردوغان در این باره گفته بود: روند انتقال قدرت در سوریه چه با اسد چه بدون اسد ممکن است. هیچکس آینده سوریه را با اسد نمیبیند. نمیتوان فردی را که عامل قتل 300 هزار تن است، دوباره در قدرت پذیرفت!
داوود اوغلو در ادامه نشست خبریاش در نیویورک مجدداً نگرانیهای آنکارا از افزایش فعالیتهای نظامی روسیه در سوریه را نیز ابراز و عنوان کرد، تمام گروههای درگیر باید به این مساله به چشم یک مشکل بینالمللی نگاه کنند.
وی در این باره افزود: همه از این جنگ آسیب میبینند و با مشکل خشونت و پناهجویان آن مواجهاند. آیا ماندن اسد مشکل کشتارها و پناهجویان را حل میکند؟ نه، انتقال قدرت در سوریه یک ضرورت است؛ انتقال به دولتی دموکراتیک و کثرتگرا در حقیقت ضرورت اصلی است.
این سیاستمدار ترک با یادآوری بیانیه اخیر آمریکا مبنی بر تروریست نبودن یگانهای مدافع خلق کرد در سوریه تاکید کرد، آنکارا این گروه و شاخه سیاسی آن را نیز مانند پکک تروریست میداند.
انتهای پیام
نظرات