محققان آلمانی برای نخستین بار موفق به تولید ابررساناهایی شدند که برخلاف نسل گذشته در دمای معمولی نیز مقاومت بسیار پایینی در برابر جریان الکتریسیته عبوری از خود نشان میدهند.
به گزارش سرویس علمی ایسنا منطقه خراسان، دمای رکوردشکن جدید این محققان - منفی 70 درجه سانتیگراد - میتواند گام مهمی در تلاش بلندمدت به منظور دستیابی به ابررسانای دمای اتاق باشد که در نهایت به تولید شبکههای برق بهینهتر کمک خواهد کرد.
تاکنون ابررساناها تنها در دماهای بسیار سرد کار می کردند. چرا که در این دما الکترونهای موجود در هسته ابررساناها در برابر جریان الکتریسیته کمترین مقاومت را از خود نشان میدهند. اگرچه رکورد جدید دما نیز بسیار سرد است، اما بطور طبیعی بر روی زمین یافت میشود.
ابررساناها گروهی از مواد هستند که حاوی جفت الکترونهای فعال هستند و در صورت قرار گرفتن در برابر جریان الکتریسیته جفت الکترونهای موجود بدون برخورد در طول ابررساناها شارش میکنند.
در طول سه دهه گذشته دانشمندان به دنبال یافتن روشی برای استفاده از ابررساناها در دمای اتاق هستند. این تلاش بیشتر برای حذف کردن وسایل گرانقیمت سرمازا برای رسیدن به کمترین دمای ممکن است.
اکنون دانشمندان پس از سالها مطالعه موفق شدند خاصیت ابررسانایی را با استفاده از سولید هیدروژن تا دمای منفی 70 درجه افزایش دهند. این در حالی است که در گذشته رسیدن به خاصیت ابررسانایی تنها در دمای منفی 140 درجه سلسیوس در فشار معمولی و منفی 109 درجه سلسیوس در فشار بالا امکانپذیر بوده است.
رکورد دمای جدید 17 درجه گرمتر از دمای موجود در قطبهاست و دانشمندان امیدوارند که دماهای بالاتر مانند دمای اتاق نیز در آینده برای ساخت ابرراساناها امکانپذیر شود.
پروفسور مایکل ارمتز، متخصص فیزیک موسسه مکس پلانک در مورد این دستاورد اظهارکرد: اگرچه رسیدن به این دما در نوع خود بسیار قابل توجه است اما ما هنوز با دمای اتاق در حدود 90 درجه سانتیگراد اختلاف داریم.
دانشمندان معتقدند که در صورت رسیدن به خاصیت ابررسانایی در دمای اتاق، اتلاف انرژی به حداقل خواهد رسید.
این یافتهها در مجله نیچر منتشر شده است.
انتهای پیام
نظرات