• چهارشنبه / ۳۱ تیر ۱۳۹۴ / ۱۴:۱۴
  • دسته‌بندی: انرژی
  • کد خبر: 94043116641
  • خبرنگار : 71498

کولرهای گازی به جان روشنایی افتادند!

کولرهای گازی به جان روشنایی افتادند!

فصل تابستان به شدت کولر های گازی و سیستم‌های سرمایشی را فعال کرده است و این درحالی است که مسئولان وزارت نیرو می‌گویند 30 درصد پیک مصرف برق به سیستم‌های سرمایشی اختصاص دارد.

فصل تابستان به شدت کولر های گازی و سیستم‌های سرمایشی را فعال کرده است و این درحالی است که مسئولان وزارت نیرو می‌گویند 30 درصد پیک مصرف برق به سیستم‌های سرمایشی اختصاص دارد.

‌به گزارش خبرنگار ایسنا، سیستم‌های سرمایشی که گفته می‌شود ظرفیت کاهش چهار هزار مگاواتی برای پیک را دارند در روزهای داغ تابستان با حداکثر ظرفیت درحال کارند؛ در این بین بخش عمومی و ادارات دولتی نیز بین 2500 تا 3000 مگاوات از بار سرمایشی کشور را به خود اختصاص داده اند.

شدت انرژی در ایران بسیار بالاتر از استانداردهای جهانی است که نشان از مصرف بی رویه انرژی در بخشهای مختلف جامعه دارد همچنین قیمت پایین انواع حامل‌های انرژی و وجود یارانه دولتی در این بخش، هزینه اتلاف انرژی را در ظاهر اندک و ناچیز و در نتیجه بی‌تاثیر نشان می‌دهد و فرهنگ صرفه جویی و مصرف بهینه را کمرنگ کرده است.

در طول سالهای اخیر مصرف برق در بخش‌های مختلف رشد چشمگیری داشته است تاجایی‌که رشد حدود 10 درصدی مصرف برق در کشور در مقایسه با متوسط جهانی (2 تا 3 درصد)، صنعت برق را درخصوص سرمایه گذاری و احداث نیروگاه و شبکه‌های انتقال و توزیع نیروی برق با مشکل مواجه کرده است.

سیستم‌های سرمایشی که در ایران مورد استفاده قرار می‌گیرند در نقاط مختلف متفاوت است، از جمله سیستم‌هایی که عمدتاً در مناطق جنوب و شمال کشور به‌علت آب و هوای گرم و مرطوب مورد استفاده قرار می‌گیرند می‌توان به کولرهای گازی اشاره کرد.

در حال حاضر حدود 70 درصد از خانوارهای ایرانی از کولرهای آبی و یا گازی برای خنک کردن محیط زندگی خود استفاده می‌کنند و این در حالیست که توان کولرهای آبی در حدود 500 وات و در مورد کولرهای گازی بالغ بر 2000 وات است.

به‌طور کلی می‌توان گفت با فرض کارکرد 1440 ساعت در سال، کاهش مصرف سالانه انرژی به ازای یک دستگاه 1440 کیلووات ساعت خواهد بود بدین ترتیب با ارتقای رتبه مصرف انرژی در کولرهای گازی می‌توان تا 4 هزار مگاوات پیک مصرف را کاهش داد.

با توجه به اقلیم‌های مختلف آب و هوایی در کشور و متناسب با نیاز سرمایشی هر اقلیم، تجهیزات سرمایشی عمده‌ترین مصرف کنندۀ برق بوده و در فصل تابستان سهم زیادی از پیک مصرف برق مربوط به بار سرمایشی ساختمان‌ها است.

با در نظر گرفتن این نکته که مصرف انرژی کولرهای گازی بسیار بیشتر از کولرهای آبی راندمان بالاست، دلایلی چون رشد فزاینده بازار کولرهای گازی در کشور و عدم استفاده از الگوی صحیح پیاده‌سازی سامانه‌های سرمایشی موجب افزایش سهم برق مصرفی بخش سرمایش ساختمان‌ها شده است اما این در حالی است که در بسیاری از شهرها و اقلیم‌های کشور ، استفاده از کولر آبی با توجه به میزان دما و رطوبت، بهترین گزینه است.

براساس آمارهای وزارت نیرو، جایگزینی یک کولر گازی با ظرفیت BTU 18000 در ساعت راندمان پایین با نوع راندمان بالا و ارتقای رتبه انرژی این تجهیزات از رتبه G به رتبۀ A، کاهش توان مصرفی در حدود یک کیلووات را به همراه خواهد داشت. با فرض کارکرد 1440 ساعت در سال، کاهش مصرف سالانه انرژی به ازای یک دستگاه 1440 کیلووات ساعت خواهد بود؛ این در حالی ‌است که برخی از کولر‌های گازی‌ فرسوده که مورد استفاده قرار می‌گیرند فاقد حداقل رتبۀ قابل قبول انرژی بوده و برق زیادی مصرف می‌کنند.

به‌طور کلی می‌توان گفت با ارتقای کارآیی کولرهای قدیمی و کم بازده موجود در کشور با انواع جدید و کارآتر، پیک مصرف برق حداقل به میزان 4000 مگاوات کاهش می‌یابد.

این نکته بیشتر شامل حال بخش عمومی و ادارات دولتی می‌شود چرا که به‌طور متوسط بین 2500 تا 3000 مگاوات از بار سرمایشی کشور را به خود اختصاص داده اند.

باید این نکته را در نظر گرفت که استفاده از تجهیزات سرمایشی در شروع فصل گرم سال از دلایل عمدۀ افزایش پیک بار شبکۀ سراسری کشور بوده است. به طوری که داده های آماری محدودۀ بارهای سرمایشی را 13 تا 18 هزار مگاوات نشان می دهد و از سال 1389 با افزایش چشم گیر بکارگیری بارهای سرمایشی در بخش عمومی از جمله ادارات دولتی، پیک بار شبکه از شب به روز انتقال یافته است.

روند تغییرات مصرف انرژی طی سال های اخیر نشان می دهد، تأمین حامل‌های مختلف انرژی، ازجمله حامل الکتریکی با بحران رو به رو است. طبق آمارهای سال 1393 فروش برق وزارت نیرو 218 هزار و 933 میلیون کیلووات ساعت بود که نسبت به سال قبل آن رشدی معادل 8.7 درصد داشت و هم‌چنین پیک بار هم‌زمان شبکۀ سراسری در همان سال به میزان 48 هزار و 798 مگاوات گزارش شده است که نسبت به سال 1392،معادل 62.6 درصد افزایش داشته که سهم مصرف بخش ساختمان‌های کشور به بیش از 47 درصد رسیده است و متوسط مصرف هر مشترک در این بخش 3368 کیلووات ساعت بوده که حدود 5 درصد نسبت به سال 1392 افزایش داشته است.

بنابر بررسی‌های انجام شده طی شش سال گذشته نرخ رشد افزایشی پیک بار هم زمان شبکۀ سراسری به طور متوسط بیش از 5 درصد است که این رقم معادل 2260 مگاوات افزایش در هر سال است.

از عمده دلایل افزایش پیک بار شبکۀ سراسری کشور روند صعودی استفاده از تجهیزات سرمایشی در فصل گرما را می‌توان یاد کرد. به‌طوری که داده‌های آماری، محدودۀ بارهای سرمایشی را 13 تا 18 هزار مگاوات نشان می‌دهد و ازسویی دیگر وقوع پیک بار شبکه از شب به روز از سال 1389 نشان می‌دهد عامل افزایش بارهای سرمایشی کشور، روند افزایشی استفاده از تجهیزات سرمایشی و رفتار مصرفی نادرست در بخش عمومی ازجمله ادارات دولتی است.

به‌طور‌کلی می‌توان گفت رشد نامطلوب بارهای سرمایشی و تهویۀ مطبوع در کشور را می‌توان به عواملی چون رشد جمعیت و افزایش رفاه ناشی از رشد اقتصادی، ورود بی‌رویۀ تجهیزات راندمان پایین و غیراستاندارد، استفادۀ بی‌سابقه و روز افزون از وسایل تبرید تراکمی در مناطق معتدل و خشک، تغییر الگوی بومی تهویۀ مطبوع در مناطق گرم و خشک و معتدل و خشک از کولر آبی به کولر گازی، عدم انطباق نیاز سرمایشی ساختمان با سیستم سرمایشی طراحی شده و یا خریداری شده، رفتارهای نادرست مصرفی مشترکین و عدم توجه به مسألۀ تعمیر و نگهداری تجهیزات سرمایشی مرتبط دانست.

با توجه به مسائل گفته شده به نظر می‌رسد که در بخش ساختمان به ویژه ساختمان‌های عمومی رعایت نکاتی مانند؛ انتخاب سیستم سرمایشی متناسب با اقلیم، توجه به برچسب انرژی در هنگام خرید تجهیزات سرمایشی، تنظیم دمای مناسب (24تا26 درجۀ سانتی­گراد) استفاده از تهویۀ طبیعی، نصب صحیح و سرویس و نگهداری به‌موقع در هنگام راه‌اندازی و بهره‌برداری فصلی از تجهیزات سرمایشی می‌تواند تا بیش از 30 درصد موجب کاهش مصرف انرژی و جلوگیری از ایجاد خاموشی در ساعات اوج مصرف بار شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۴-۰۴-۳۱ ۱۸:۵۵

استفاده از کولر گازي در تهران بايد مموع بشود. کولر گازي مخصوص مناطق مرطوب مثل شمال کشوره يا خيلي گرم مثل جنوب کشور. بقيه مناطق کشور کولر ابي جواب مي دهد.

avatar
۱۳۹۴-۰۵-۰۱ ۰۱:۵۸

برق يه چيزي که توليد ميشه ولي 1000 ليتر ابي که تو کولر هاي ابي روزانه بخار ميشه رو ديگه نميشه توليد کرد . اتفاقا کولر گازي کم مصرف خيلي چيز خوبيه

avatar
۱۳۹۴-۰۵-۰۱ ۰۹:۳۵

چه بسا توليد برق بسيار به صرفه و آسان تر از تامين آب است رو به بيايان و خشکسالي هستيم اي کاش يک مقاله راجع به استفاده از کولرگازي ميزديد تا اينکه بخواهيد کولر آبي را به استفاده کردن تشويق کنيد