• دوشنبه / ۱۵ تیر ۱۳۹۴ / ۱۸:۳۵
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 94041508908
  • خبرنگار : 71443

تاکید ایران بر ضرورت لغو تحریم‌های تسلیحاتی

یک مقام ایرانی: به هر قیمتی خواهان توافق نیستیم/ پیشرفت‌ خوبی درتمام مسائل داشته‌ایم

یک مقام ایرانی: به هر قیمتی خواهان توافق نیستیم/ پیشرفت‌ خوبی درتمام مسائل داشته‌ایم

یک مقام ارشد ایرانی با اشاره به مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5، گفت: فضای مذاکرات خوب است و همه خواهان حصول یک توافق هستند.

یک مقام ارشد ایرانی با اشاره به مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5، گفت: فضای مذاکرات خوب است و همه خواهان حصول یک توافق هستند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، یک مقام ارشد ایرانی در جمع گروهی از خبرنگاران حاضر در وین درباره روند مذاکرات هسته‌ای که هم اکنون در پایتخت اتریش در جریان است گفت:‌ می‌توانم بگویم که این رایزنی‌ها با جدیت و به صورت فشرده ادامه دارد. همه آماده‌اند تا با جدیت تمام کار کنند و ما امیدواریم که این تلاش‌ها به نتیجه برسد.

این مقام ایرانی ادامه داد: ما هیچ ضرب الاجلی را قطعی نمی‌بینیم . ما مطلع‌ایم که برخی ملاحظات از سوی دولت آمریکا وجود دارد اما این بدین معنی نیست که همه پذیرفته‌اند که یک ضرب الاجل وجود دارد. حتی با در نظر گرفتن موضع آمریکا در مورد این ضرب‌الاجل اگر ما نهم ژوییه را از دست بدهیم پایان جهان نخواهد بود و مدت زمان جدیدی برای ادامه کار تعیین خواهد شد.

او تاکید کرد:‌ منظور ما این نیست که در مذاکرات جدی نیستیم. ما هر آن چه که در توان‌مان است را برای دستیابی به یک توافق به کار گرفته‌ایم اما نمی‌توانیم بگوییم که چه اتفاقی در روزهای آینده خواهد افتاد.

این دیپلمات ایرانی که خواست نامش فاش نشود تاکید کرد: ما خواهان یک توافق هستیم اما نه به هر قیمتی و این موضعی است که ما از همان ابتدا اتخاذ کرده‌ایم. ما در مذاکرات جدی هستیم و مایلیم تا به طور جدی روی آن کار کنیم. ما آماده‌ایم تا زمان بیش‌تری را صرف کنیم اما این بدین معنی نیست که ناامید هستیم.

وی تصریح کرد: ما نیازمند توافقی هستیم که شامل یک تغییر اساسی در رویکرد شورای امنیت سازمان ملل در قبال ایران باشد. این مسأله از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و پایان مذاکرات باید منجر به یک دگرگونی اساسی در رویکرد شورای امنیت شود.

این مقام ایرانی درباره عملکرد شورای امنیت در قبال تهران گفت:‌ ما بر این باوریم که پرونده ایران از همان ابتدا نباید به شورای امنیت ارجاع داده می‌شد. این پرونده باید همین جا در وین و توسط آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مورد بررسی قرار می‌گرفت نه این که به شورای امنیت فرستاده شود. اگر آن‌ها خواهان به نتیجه رسیدن این تلاش‌ها هستند و می خواهند فصلی جدید در روابط با ایران را آغاز کنند باید این تصمیم سخت را بگیرند.

او ادامه داد: ما در روابط‌مان با آژانس فراز و نشیب‌های زیادی داشته‌ایم و بسیاری از مردم نسبت به عملکرد آژانس بین‌المللی با ایران در گذشته اعتراض دارند. همان‌طور که می‌دانید گزارش‌های آژانس نشان می‌دهد که پیشینه ایران در اجرای برنامه اقدام مشترک (توافق اولیه ژنو) بسیار خوب بوده است. اگر ما به یک توافق نهایی دست یابیم لازم است که همکاری نزدیکی با آژانس بین‌المللی داشته باشیم.

این مقام ایرانی با اشاره به رویکردهای دوگانه غرب در قبال ایران افزود: خبرنگاران و روزنامه‌نگاران باید از آمریکا و اتحادیه اروپا سوال کنند آیا تحریم تسلیحاتی مبتنی بر قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل تصمیم سیاسی بود یا نه و این که مدارک و شواهد آن‌ها برای این‌گونه تحریم‌ها چه بوده است؟ موضع ما این است که تحریم تسلیحاتی شورای امنیت نباید بخشی از توافق هسته‌ای باشد. این یکی از موضوعات مهمی است که ما درباره آن رایزنی می‌کنیم و من نمی‌توانم آن را در حال حاضر به اشتراک بگذارم اما تاکید می‌کنم که این موضوع هیچ ارتباطی به مسأله هسته‌ای ندارد. هیچ شواهدی وجود ندارد که ثابت کند محدودیت‌های تسلیحاتی در ارتباط با موضوع هسته‌ای بوده‌اند. بنابراین طبیعی است که ما فکر کنیم نتیجه مذاکرات باید به این‌گونه باشد؛ موضع ما این است که محدودیت‌های تسلیحاتی نباید بخشی از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) باشند.

وی در ادامه به موضوع تحقیق و توسعه پرداخت و گفت که این مسأله از ابتدای مذاکرات مورد بحث بوده است. ما تقریبا بر سر تمام مسائل به پیشرفت‌های خوبی دست یافته‌ایم. زمانی که این دور از مذاکرات را آغاز کردیم در مقایسه جایی که هم اکنون در آن قرار داریم پیشرفت زیادی داشته‌ایم. برخی مسائل از سطح کارشناسی به سطح معاونان منتقل شد که موضوعات سخت هستند. ما انکار نمی‌کنیم که این موضوعات آسان نیستند اما در پایان تصمیمات سختی باید اتخاذ شود که وزیران امور خارجه مسوول گفت‌وگو درباره آن هستند.

این مقام ایرانی هم‌چنین یادآور شد: پوشیده نیست که ما در مقایسه با چهار کشور دیگر عضو 1+5 روابط خوبی هم با چین و هم با روسیه داریم. اما این بدین معنی نیست که ما خواهان ایجاد تفرقه میان 1+5 هستیم. ما شاهد جدیت تمام طرف‌های مذاکره کننده شامل چین و روسیه بوده‌ایم. تمام طرف‌ها از خود جدیت نشان داده‌اند. ما بر این باوریم که راه‌حل نهایی برای ایران، منطقه، جامعه بین‌الملل به علاوه چین و روسیه سودمند خواهد بود.

او در پاسخ به این سوال که آیا هنوز خطوط قرمزی هست که فاصله زیادی با گروه 1+5 دارد؟ گفت: هر کشوری خطوط قرمز خود را دارد و طبیعی است که ما توافقی را می‌پذیریم که شامل تمام خطوط قرمز ما، نه فقط یک سری از آن‌ها بلکه تمام آن‌ها باشد. شاید این موضع طرف مقابل هم باشد. هنر دیپلماسی این است که دریابیم چگونه می‌توانیم این خطوط قرمز را به یکدیگر نزدیک کنیم. در برخی موضوعات این خطوط قرمز با هم نزدیک هستند اما در خصوص برخی مسائل دیگر هنوز مشکلاتی وجود دارد که باید رفع شوند.

این مقام ایرانی در پاسخ به این سوال که اگر روز سه‌شنبه توافقی حاصل نشود سناریوی جایگزین چه خواهد بود؟ گفت:‌ ما هنوز درباره این مساله گفت‌وگو نکرده‌ایم. روی تمدید متمرکز نشده‌ایم و بر حل مسائل و پایان دادن به کار متمرکزیم. اگر نتوانیم این کار را انجام دهیم، با هم تصمیم خواهیم گرفت که بهترین راه برای پیش بردن مسیر چه چیزی است. تمدید به نفع هیچ کس نیست اما اگر به زمان بیش‌تر نیاز داشته باشیم،‌ بهتر است در وین بمانیم تا این که وقفه‌ای در مذاکرات بدهیم.

وی ادامه داد: من نمی‌توانم این موضوع را تایید کنم که نه ایران،‌ نه آمریکا و نه روسیه از خود انعطاف نشان ندادند. این مذاکرات است؛ پروسه‌ای که در آن بده و بستان وجود دارد. ما امتیازات خوبی به دست آورده‌ایم و انعطاف خوبی نیز از خود نشان داده‌ایم و می‌توانم اطمینان دهم که همه همین طور عمل کرده‌اند چون در غیر این صورت مذاکراتی وجود نخواهد داشت.

او در ادامه درباره متن قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که قرار است در آن توافق نهایی تایید و تحریم‌ها علیه ایران لغو شود، گفت:‌ بله ما روی متن این قطعنامه کار کرده‌ایم اما هنوز نهایی نشده و مسائل حل نشده‌ای باقی مانده است. شورای امنیت رویه خاص خود را دارد. مسأله این است که متن قطعنامه باید به نیویورک (مقر سازمان ملل) فرستاده شود و از سوی تمام اعضای شورای امنیت مورد تایید قرار گیرد. اما ما بر این باوریم که لازم است به یک توافق در خصوص متن این قطعنامه پیش از نهایی کردن توافق هسته‌ای برسیم و این برای ما و تمام طرف‌های مذاکره کننده یک الزام است.

این مقام ایرانی خاطرنشان کرد: سه ماه پیش مسائلی مرتبط با موضوع هسته‌ای وجود داشت که هنوز حل نشده بودند و هنوز چند مورد وجود دارد که باید توسط وزیران امور خارجه حل شود. این دلیلی است که تمام وزیران امروز در وین حاضر شدند.

وی در پایان گفت:‌ ما امیدواریم که این مسائل سخت تا پایان این دور از مذاکرات حل شوند. ما در مدت زمان باقی مانده برنامه سختی پیش ‌رو داریم و سپس باید بگوییم که دفعه بعدی چه کاری باید انجام دهیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha