دانشمندان حاضر در برنامه Bio-X در دانشگاه استنفورد، رباتی ارائه دادهاند که میتواند موجودات ریز را سریعتر از انسان شناسایی و گروهبندی کند.
به گزارش سرویس فناوری ایسنا، مگس میوه (Drosophila) یکی از مهمترین موجودات زنده مدل در تحقیقات زیستپزشکی است، زیرا مراقبت از آن آسان بوده و ژنوم این حشره به خوبی شناخته شده است.
با این حال، این موجود بسیار ریز بوده و دارای طول 2.5 میلیمتر است، بنابراین تعیین چگونگی جفتگیری، گروهبندی و شناسایی آن ساعتها تلاش انسانی و همچنین بیهوشی را میطلبد.
ربات جدید با استفاده از پرتو نور مادونقرمز که برای مگسهای میوه نامرئی است، قادر به شناسایی این موجودات با استفاده از الگوی منعکسکننده قفسه سینه آنهاست. ربات سپس از طریق یک نی کوچک نوعی ساکشن را بر روی قفسه سینه مگس اعمال میکند که نیاز به بیهوشی را از بین میبرد.
این ربات میتواند جنسیت و ویژگیهای چهره مگس را شناسایی کرده و حتی امکان میکروتشریح را برای تحلیل مغز آن فراهم میکند.
در تحقیقات صورتگرفته، دانشمندان حتی قادر بودند تحقیقات رفتاری بر روی مگسها را با این ربات انجام دهند و با قرار دادن آنها در معرض بوهای مختلف، واکنششان را مشاهده کنند.
چنین آزمایشاتی پیشتر غیرممکن بود، زیرا انسانها نمیتوانند مگسهای منفرد را تشخیص داده و رفتارهای خاص آنها را ببیند.
در یکی از آزمایشات انجامشده، ربات مزبور توانست 1000 مگس را ظرف 10 ساعت ارزیابی کرده و در این میان از هیچ دانشمندی کمک نگرفت.
ارائه این ربات، رویکردهای جدیدی را در حوزه تحقیقات نوین پیش روی محققان میگذارد.
جزئیات ربات ابداعی در مجله Nature Methods ارائه شد.
انتهای پیام
نظرات