یونانیها امروز (یکشنبه) برای شرکت در رفراندوم به پای صندوق رای رفتهاند و قرار است 10 میلیون واجد شرایط رای دادن، نظر "آری" یا "خیر" خود را برای پذیرش و یا رد شروط وامدهندگان خارجی به صندوق بیندازند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نقل از خبرگزاری فرانسه، الکسیس سیپراس، نخستوزیر جوان یونان خواستار برگزاری رفراندوم شده و تمام مقدمات آن ظرف 9 روز آماده شده است. وی میخواهد نظر مردم را درباره پیشنهادات وامدهندگان خارجی از جمله اتحادیه اروپا، صندوق بینالمللی پول و بانک مرکزی اروپا و نیز سایر دولتهای اروپایی بداند.
دولت آتن باید تا 30 ژوئن مبلغ 1.6 میلیارد یورو به صندوق بینالمللی پول بازپرداخت میکرد اما از آنجایی که بر خلاف وعدههای پیشین قادر به بازپرداخت وام خود نبود، با قصور در پرداخت بدهی مواجه شد که آن را در یک قدمی خروج از اتحادیه اروپا قرار داد.
چنانچه دولت چپگرای سیپراس که شش ماه پیش قدرت را به دست گرفت، میتوانست با وامدهندگان توافق کند و اصلاحات و ریاضت اقتصادی بیشتری اعمال میکرد، میتوانست 7.2 میلیارد یوروی باقیمانده از وام خود را تحویل گرفته و با آن پول، 1.6 میلیارد یورو بدهی به صندوق بینالمللی پول را پرداخت کند.
آخرین رفراندومی که در یونان برگزار شد، به 41 سال قبل و سال 1974 بازمیگردد که رایدهندگان یونانی به انحلال پادشاهی رای دادند.
سوال رفراندوم چیست؟
آیا پیشنویس توافقی که از سوی کمیسیون اروپایی، بانک مرکزی اروپا و صندوق بینالمللی پول در تاریخ 25 ژوئن 2015 ارائه شد و شامل دو بخش است که در مجموع پیشنهاد متحدی را شکل میدهد، مورد قبول است؟ سند اول با عنوان "اصلاحات برای تکمیل برنامه کنونی و فراتر از آن" و سند دوم با عنوان "تحلیل اولیه ثبات بدهی" است. بسیاری از منتقدان و کارشناسان، آن را غیر حقوقی، پیچیده و بسیار فنی میدانند.
بستانکاران یونان خواستهاند تا در ازای آزادسازی مابقی وام آتن و تمدید آن تا ماه نوامبر، آنها دست به اصلاحاتی بزنند. اما زمانی که مذاکرات هفته گذشته به شکست انجامید، تمدید وام منتفی شد و بسته وام در 30 ژوئن به اتمام رسید. با گذشتن تاریخ ضربالاجل، حال یونانیها قرار است به پیشنهادی پاسخ دهند که دیگر مطرح نیست.
چرا رفراندوم؟
سیپراس 40 ساله پس از پنج ماه مذاکره با شرکای اروپایی در شب 26 – 27 ژوئن همه را با اعلام خبر برگزاری رفراندوم شوکه کرد. دولت آتن بر این باور است که رای "خیر" مردم موجب تقویت موضع آنها در مذاکرات میشود و سرانجام به توافق بهتری ختم خواهد شد.
چه کسی به چه چیزی امید دارد؟
دولت ائتلافی یونان متشکل از حزب چپگرای افراطی سیریزا و یونانیهای مستقل، برای جمعآوری رای "خیر" کمپین برگزار کردند و حزب نئونازی گلدن داون (طلوع طلایی) از آنها حمایت کردند.
احزاب اپوزیسیون یونان شامل حزب راستمیانه دموکراسی نوین، حزب چپمیانه پاسوک و حزب چپمیانه پوتامی خواستار رای "آری" مردم هستند.
چه چیز در خطر است؟
رهبران اروپایی گفتهاند که رای "خیر" مردم یونان، قطعا به معنای خروج آتن از حوزه یورو است و یا این کشور را وارد برههای میکند که به روابط یونان به حوزه یورو لطمه میزند. در مقابل رای "آری" مردم لطمه سنگینی به دولت میزند و مشروعیت آن را زیر سوال میبرد. یانیس واروفاکیس، وزیر دارایی یونان گفته است که چنانچه کمپین "آری" در رفراندوم پیروز شود، از سمتش کنارهگیری میکند.
چه کسانی رای میدهند؟
9 میلیون و 855 هزار و 29 تن واجد شرایط رای دادن هستند. رایدهندگان میتوانند در 19 هزار 159 حوزه رای در سراسر یونان خود را به صندوق بیندازند. برای اینکه مردم ترغیب به رای دادن بشوند، تخفیفی برای قیمت بلیط و نیز پروازهای داخلی در نظر گرفته شود. همانند سایر انتخابات، یک میلیون یونانی خارج از کشور میتوانند برای رای دادن به داخل کشور بازگردند.
رفراندوم چقدر هزینه دارد؟
وزارت کشور یونان گفته است که رفراندوم حدود 25 میلیون یورو (27 میلیون دلار) هزینه خواهد داشت که این مقدار نیمی از هزینهای است که در انتخابات ماه ژانویه هزینه شد که حزب سیریزا را به قدرت رساند.
نتایج چه زمانی مشخص میشود؟
حوزههای رایگیری از ساعت هفت صبح به وقت محلی (0400 GMT) تا هفت عصر (1600 GMT) به کار خود ادامه میدهند. نتایج اولیه انتظار میرود حدود 9 شب به وقت محلی (1800 GMT) اعلام شود. با این حال، اعلام نتایج رفراندوم به این مساله بستگی دارد که اختلاف میان رای "آری" یا "خیر" چه میزان باشد و اینکه چه زمانی الکسیس سیپراس بخواهد پیروزی و یا شکست خود را اعلام کند.
انتهای پیام
نظرات